I sommer viste Netcom som første mobiloperatør i verden fram 4G eller LTE - det nye superraske mobilnettet som skal gi en tidobling på hastigheten sammenlignet med dagens 3G-nett.

Men selv om Netcoms administrerende direktør August Baumann var fornøyd med å kunne demonstrere superraske hastigheter for pressen, måtte han innrømme at de ikke var helt i mål.

- Terminalene er ikke der enda, men de kommer til å være der før vi lanserer dette i 2010. Det tar tid å lage nye terminaler, men vi samarbeider med alle produsenter, og kan love at det vil være terminaler tilgjengelig når vi lanserer dette kommersielt, sa han til Nettavisen.

Kommentar: Endelig et godt alternativ

Modemet er her
Torsdag kunne Netcom og Samsung presentere en avtale som skal sikre at Netcom kan lansere 4G i løpet av 2010.

I løpet av de siste tre månedene har Samsung i samarbeid med Netcom og TeliaSonera utviklet et 4G-modem i lommestørrelse.

- Dette tar oss ti skritt nærmere 4G-lanseringen. Modemet blir like enkelt å bruke som dagens Turbo 3G-modemer, og vil gi kundene våre tilgang til mobile bredbåndshastigheter som vi hittil bare har sett med de aller raskeste ADSL-linjene, sier NetComs administrerende direktør August Baumann i en pressemelding.

Ekstremt raskt mobilnett
Hastighetene i dagens 3G-nett ligger i snitt på mellom 2 og 3 Mbit/sekund. Selv om den teoretiske hastigheten på 4G er opp mot 150 Mbit/sekund, vil 4G-brukere kunne forvente hastigheter på rundt 15-20 Mbit/sekund.

Kort forklart vil det si at en MP3-fil som i dag tar rundt 1 minutt å laste ned over 3G-nettet vil lastes ned på 1 sekund med det nye 4G-nettet. Mail med store vedlegg, som det i dag tar 3 minutter å laste ned, vil ta 3 sekunder med 4G.

Oslo og Stockholm først i verden
Netcom og TeliaSonera bygger i første omgang ut 4G-nettet i Oslo og Stockholm. Det vil derfor ikke være en like tilgjengelig tjeneste som dagens 3G-nett.

- Nettet skal være klart til bruk i Oslo tidlig i 2010, og så vil vi se videre mot de mest folkerike områdene når vi er oppe og går i Oslo, forklarer kommunikasjonssjef Øyvind Vederhus i Netcom til Nettavisen.

Han anslår at 4G vil være tilgjengelig for forbrukerne allerede i løpet av første kvartal neste år.

- Det hele blir litt mer virkelig nå som modemene kommer. Det er like lite som et 3G-modem og like lett å bruke, sier en entusiastisk Vederhus.

Prisen er en nøtt
Det som fortsatt er veldig usikkert, er hvor dyrt det blir å bruke 4G.

- Akkurat prisen er fortsatt en nøtt. Det er en del kostnader forbundet med å utvikle dette, men første hensyn må være at vi finner en pris kundene er villige til å betale, sier han.

Men han legger ikke skjul på at prisen trolig kommer til å bli høyere enn dagens mobile bredbåndspriser.

- 4G tilbyr jo hastigheter på nivå med raskt ADSL, men med den fordelen det er å være mobil, så prisen blir nok deretter, sier Vederhus.