Her er alle Windows 7-versjonene

Det kommer mange, men du skal i praksis bare få kjøpe to av dem.

04.02.09 13:49

Microsoft fikk mye kritikk av oppdelingen av Windows Vista i en rekke forskjellige pakker, der det til dels var høyst usikker hvilken versjon du egentlig burde kjøpe. Og mest kritikk fikk de trolig for den svindyre Ultimate-versjonen, som Microsoft hevdet skulle være for alle spillere entusiaster, som på ingen måte levde opp til forventningene.

All kritikken rundt dette har ført til at de aller fleste har regnet med at Microsoft ville revurdere sin strategi rundt oppdeling av Windows 7.

Les også:Slik blir nye Windows 7

Endrer mye på versjonene
Og nå har Microsoft annonsert de nye Windows 7-versjonene, og det blir til dels store endringer – selv om det fortsatt blir mange å forholde seg til. Ifølge ZDnet mener Microsoft at det ikke går an å lansere bare en eller to versjoner, fordi det er alt for mange Windows-brukere som har veldig forskjellige krav til systemene sine.

En av de største endringene denne gangen er at Microsoft ikke har pakket forskjellige funksjoner mer eller mindre tilfeldig rundt i de forskjellige pakkene. I stedet inneholder enhver Windows 7-versjon alt som den forrige versjonen har, samt nye muligheter.

Samtidig blir det mulighet å raskt oppgradere fra en versjon til en annen på nett, der du rett og slett bare låser opp nye funksjoner.

Windows 7 Starter
I motsetning til tidligere blir denne begynnerversjonen tilgjengelig i hele verden, men utelukkende på nye datamaskiner – da gjerne av virkelig billig karakter. Som tidligere vil du bare kunne kjøre tre programmer samtidig, og du vil ikke få tilgang til Aero-grensesnitt, touchmuligheter, Media Center, livevisning av miniatyrbilder på oppgavelinjen, mulighet for oppsett av egne hjemmenettverk og lignende.

Windows 7 Home Basic
Dette har vært en relativt mye omsatt versjon av Vista, selv om den ikke har hatt Vistas gjennomsiktige brukergrensesnitt. I Windows 7 blir dette en versjon som bare vil bli solgt i fattigere deler av verden, og du kan dermed glemme å få tak i den her i landet.

Windows 7 Home Premium
Dette er den pakken Microsoft tror flest privatbrukere kommer til å ha, og den kommer til å inneholde alt det mest selvfølgelige en hjemmebruker ønsker. Det betyr alle Aero-effekter, tocuhmuligheter, hjemmenettverk, Media Center, mulighet for å lage egne DVD-plater, alle spillmuligheter og lignende.

Versjonen vil være tilgjengelig i hele verden, og både bli solgt frittstående, som en integrert del av nye datamaskiner og ikke minst som oppgradering.

Windows 7 Professional
Business-versjonen av Windows er død, og tilbake er Pro-versjonen. Denne inneholder alt som Home Premium har, i tillegg til en rekke funksjoner som en gjerne trenger i et bedriftsmiljø. Ekstra funksjoner her er mulighet for å tilknytte seg et domene, sette opp maskinen for fjernstyring, automatisk utskrift på nærmeste printer, kryptering, en ny ting i Windows 7 som kalles Mobility Center, en egen presentasjonsmodus og lignende.

Windows 7 Enterprise
Dette er toppversjonen for store bedrifter, og Microsoft vil bare selge den til kunder som kjøper volumlisenser. Det betyr at vanlige forbrukere og mindre bedrifter ikke kan kjøpe den.

Hovedekstrafunksjonene i Enterprise-utgaven er krypteringsløsningen BitLocker og BitLocker To Go som er en krypteringsløsning for flyttbare lagringsløsninger som minnepinner og en rekke spesielle funksjoner som du bare kommer til å være begeistret for hvis du er systemadministrator i en stor bedrift.

Windows 7 Ultimate
Denne versjonen er egentlig nøyaktig den samme som Enterprise, med den forskjellen at den bare selges i pakker i butikken – og på kampanjebasis på nye datamaskiner. For vanlige forbrukere vil den store forskjellen i forhold til Pro-versjonen være BitLocker-funksjoner og gratis tilgang til flere språkversjoner av operativsystemet.

Denne gangen vil det ikke være snakk om noen «Ultimate Extras» som vi har sett på Vista, som har vært en stor fiasko, og Microsoft mener at andelen som kommer til å kjøpe Ultimate denne gangen kommer til å bare være noen få prosent.

ZDnet mener at dette viser at Windows 7 trolig er siste gang Microsoft forsøker seg på en egen Ultimate-utgave.

Ingen Netbook-utgave
For øvrig dukket det ikke opp en egen Netbook-utgave av Windows 7, slik mange hadde trodd. Årsaken til dette er trolig at tester viser at Windows 7 i seg selv er såpass lett at den i en helt vanlig versjon kan kjøre utmerket på disse minimaskinene.

For øvrig kommer det i tillegg til alle disse versjonene egne N-versjoner her i Europa uten Windows Media Player.

Prisingen på Windows 7 er ennå ikke avslørt, men den kommer neppe til å avvike mye fra Windows Vista.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag