*Nettavisen* Nyheter.

Her er Amelies russiske pass

Foto: Foto (mariamelie.blogspot.com)

Nå er hun ett skritt nærmere å komme tilbake til Norge.

04.02.11 12:34

24. januar ble Madina Salamova (25), alias Maria Amelie, tvangssendt til Moskva.

Torsdag fikk hun sitt russiske pass:

- Det betyr at jeg er ett skritt nærmere, men dette vil fortsatt ta tid, sier Madina Salamova til Nettavisen fredag formiddag.

- Hvordan har du det nå?

- Det går bra, sier hun på telefon fra Moskva.

Beviset
Fredag la hun ut beviset på at hun nå har russisk pass.

- Her er det. første gang en statsborger i alder av 25 år. Bedre sent enn aldri. Første steg på den lange og kronglete omveien for å komme hjem til Norge. En omgang i byråkratietsvaskemaskin i begge landene og til slutt vil jeg komme tilbake som en ren og politisk korrekt gjestearbeider til et land jeg har elsket og vært en del av i 9 år. Hva som helst tenker jeg, på hvilken som helst måte og uansett hvor lang tid det vil ta, jeg er ikke kresen:-), skriver hun på bloggen sin.

Liker ikke navnet
På bloggen gir hun utrykk for at hun ikke liker navnet hun har fått på passet.

- Passet er utstedt til M S. jeg klarer ikke uttale det navnet. jeg har aldri følt som en Madina, og aldri vil. jeg er Maria Amelie punktum., skriver hun.

Hun forteller også at hun fortsatt sliter med minnene fra Norge.

- Å høre det gamle navnet er som å få slag i magen hver gang. Over halvparten av mitt voksent liv har jeg vært Maria, og nå er jeg her, blir stadig med språkforvirret, snakker dårlig russisk og blander norske og engelske ord inn i det, glemmer hele tiden at jeg er i Moskva, og til tider kaldsvetter av ubehagelige minner om arresten, trandum og deportasjonen, skriver Madina Salamova.

Veien videre
I bloggen forteller hun også hva de neste dagene vil gå med til.

25-åringen skriver at hun nå må skaffe seg seg et stempel og bostedstillatelse i passet. Når det er fikset må hun levere papiret for bostedstillatelse, før hun må vente over en uke før det blir godkjent.

- Bare etter det kan jeg søke om utenriksspasset, noe som tar minst en måned. og etter det skal jeg søke hjem til Norge og vente mer, skriver hun.

Staten kjøper 1000 bøker
Torsdag ble det kjent at e av Kulturrådets underutvalg har bestemt seg for å kjøpe 1000 eksemplarer av hennes bok: «Ulovlig norsk», som kom ut i september.

Dermed havner dagbokskildringene hennes i Norges folkebibliotek. Boken på 217 sider, har også gått som høytlesning på NRK P2, og har blitt en enorm lesersuksess - med 18.000 trykte eksemplarer. Boken koster 299 kroner i butikk.

I påvente av at forfatteren får sine papirer i orden, står inntektene som følger bokskrivingen, på en sperret konto.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag