*Nettavisen* Nyheter.

Her er Anders Behring Breiviks personlige brev

BREVET: Lars Gule viser fram brevet han fikk fra Anders Behring Breivik. Foto: Kjetil Mæland (Nettavisen)

Nå vil Lars Gule starte forskning på massemorderen.

25.04.14 13:07

Førsteamanuensis Lars Gule ved Høgskolen i Oslo og Akershus er blant dem som har fått personlig brev fra Anders Behring Breivik. Nå ønsker han å starte forskning på massemorderen, men også at forskningen av Breivik blir koordinert.

Det kom fram under et seminar om forskning på høyreekstremisme etter 22. juli som ble holdt i Litteraturhuset i Oslo fredag morgen.

Under seminaret oppfordret Lars Gule forskningsmiljøet til å drive selvsensur i forskningen på Anders Behring Breivik, og at NESH (De nasjonale forskningsetiske komiteer) bør koordinere de intervjuer som forskere gjør med Breivik.

Støtte fra pårørende
Dette ble støttet av Trond Henry Blattmann som er talsperson for de pårørende etter 22. juli. Han mener at aksepterer at man forsker på Breivik, men maner til forsiktighet.

Anders Behring Breivik har ikke blitt intervjuet av noen journalister, men har sendt noen skriv ut fra fengselet i Skien. Nå håper han at forskere vil rette et større fokus mot ham, slik at han på den måten kan få ut sitt budskap.

Klikk på bildet for å forstørre.

STØTTER: Trond Henry Blattmann støtter at det bør være en kontroll med norske forskeres bruk av Anders Behring Breivik som informatør. - Samfunnsnytten må være det overordnede målet og ikke forskningen i seg selv. Breivik elsker all den oppmerksomheten han får, og vil ha mest mulig, sa Blattmann. Foto: (NTB scanpix)


Tror forskere kan bli Breiviks talerør
-
Breivik kan manipulere og forskere kan la seg manipulere. Dette handler også om forskeres troverdighet. Vi står i en helt reell fare for at vi som forskere bidrar til å lage den ideologien han tror han har, sier Gule og la til at en viss samkjøring også kunne avdekke om Breivik hadde svart likt eller ulikt til forskjellige forskere, og om han bare forsøker å spre sitt budskap.

Her kan du lese brevet fra Anders Behring Breivik: Brevet fra Anders Behring Breivik.

Gule er forsker, men mest kjent som en markant sosialist og marxist. Det er dette Breivik vektla da han inviterte Gule til et intervju.

Lars Gule fikk et brev av Breivik i februar som ga inntrykk av å være et eksklusivt brev der han ble invitert til å intervjue Breivik. I brevet skryter Breivik av Gule som en politisk meningsmotstander, og sier at Gule bør undersøke hva den andre siden mener. I den forbindelse blir Gule invitert til å intervjue Breivik.

Klikk på bildet for å forstørre.

BREVET: Her er brevet som Anders Behring Breivik sendte til Lars Gule.

Skal møte Breivik
- På bakgrunn av dette brevet så kontaktet jeg andre forskere i NEST (Nettverk for studier av totalitarisme og demokrati) ved Universitetet i Oslo for å samarbeide med forskere som har spesialkompetanse på høyreekstremisme. Vi har diskutert om dette var en invitasjon vi kunne gjøre noe med. Det er andre enn meg som vil avgjøre hvordan et forskningsprosjekt med Behring Breivik som informant kommer til å se ut, sier Gule.

Ennå har han ikke hatt møte med Breivik, men regner med at det første møtet vil finne sted i slutten av mai.

Takket nei til Breivik
Gule gjorde visse undersøkelser og det viste seg at også andre forskere hadde fått slike "eksklusive" brev.

Under seminaret fortalte også forsker Jacob Ravndal ved Forsvarets forskningsinstitutt at de hadde blitt kontaktet av Breivik, men at de hadde takket nei til samtale.

Ravndal forsker på høyreekstrem terrorisme i Europa i sitt doktorgradsarbeid.

- Vi ønsker ikke å gi ham tilfredsstillelsen av å få oppmerksomhet, sa Ravndal og la til:

- En annen faglig grunn er at jeg ser ikke på Breivik som veldig representativ for de vi forsker på. Jeg ser på Breivik som et avvik i forhold til det, sa Ravndal.

Ravndal er usikker på om informasjon fra Breivik vil ha noen verdi i forskningssammenheng fordi Breivik først og fremst er ute etter å manipulere, og ikke opplyse.

- Har endret ideologi
Lars Gule sa at Breivik har endret holdning og blitt en helt klar fascist etter 22. juli-rettssaken.

- I dag kaller han seg fascist, men under rettssaken sa han at han var antirasist og antifascist men nå har han snudd, sa Gule.

Forsker Tore Bjørgo ved Politihøgskolen sa at han også har kontaktet Breivik for å få et intervju. Bjørgo forsker på Anders Behring Breivik.

-Vi trengte informasjon om Breiviks beslutningsprosesser om valg av mål. Hva påvirker en terrorists handlingsvalg og hva begrenser hva de kan gjøre, fortalte Bjørgo.

Dette er viktig informasjon blant for de som driver objektsikring.

- Vi ønsket ikke å bli et mikrofonstativ for Breivik. Han har sin agenda, men vi skrev til ham og ba om å få et intervju, fortalte Bjørgo.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag