*Nettavisen* Nyheter.

Her er årets Halloween-moter

Søndag fylles mørket med gresskar og skumle skikkelser. I år er det sexy kostymer som gjelder. Sjekk bilder og tips.

27.10.05 17:41

(SIDE2): - De tradisjonelle kostymene som vampyr og heks er mest populære, men etterspørselen etter noe tøft og sexy vokser stadig, sier daglig leder ved Festmagasinet Standard i Oslo.

  • Se bildespesial nederst på siden

Historie
For 10 år siden tok Halloween-tradisjonen av her i landet. Opprinnelig er det en irsk tradisjon. Det hele begynte for over 2000 år siden da det keltiske folket markerte overgangen til et nytt år den 1. november. Den 31. oktober døde det gamle året, og de farlige dødsgudene samlet seg, siden de ville være med inn i det nye året. I dag forbinder vi gjerne tradisjonen med USA, «Trick or Treat» og skumle masker.

Maskene ble fra begynnelsen av båret for å skremme vekk skumle demoner som utsatte dem for ulykke, mens « Trick or Treat» -tradisjonen kun er 40 år gammel.

Et annet navn for dagen var All Hallow’s Even som senere har blitt forkortet til Halloween.

Billig variant
Er man på jakt etter en komplett kostyme til barn, ligger prisen i gjennomsnitt på mellom 150 og 300 kr. Kostymer for voksne er litt dyrere, rundt 200-400 kr.

Dersom lommeboken ikke strekker til kan man velge en billigere variant, mener butikkansatt Mona Saghei.

- Bare ved å kjøpe en heksehatt og en nese kommer man et godt stykke på vei. En drakt eller en kjole har man gjerne selv, og da blir ikke prisen så høy, kanskje 130 kr, sier Saghei.

Tradisjonen har også med årene utviklet seg mer og mer i retning karneval, og det er derfor ikke så viktig å være skummel lenger.

- Du kan godt være en hund eller Snøhvit, mener Mona.

Førstemann
Skal man få tak i de beste kostymene, gjelder det å være først ute. Førstemann til mølla får det beste utvalget og de tøffeste kostymene.

- Noen kostymer får vi bare 10 av, andre har vi ofte opptil 50 eksemplarer av, legger Mona til.

Spøkelsesfest er populært blant barn. Mange velger derfor å kjøpe pakker, slik at pynt, dekor og annet tilbehør også blir med til festen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.