RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her er årets juledingser

Sist oppdatert:
Myke pakker er for pingler, i år er det harde gaver som gjelder. Mp3-spillere, digitalkamera og flate tv-er skal det være. Vi viser deg årets julegave-slagere.

Elkjøp lanserte i dag trendene for julehandelen, og i år regner de med mange harde pakker til små og store barn.

Julenissen er in
Selveste julenissen dukket til og med opp, og også han hadde fått med seg den nye trenden.

- Disse harde gavene blir bare mindre og mindre, sier nissen, og trekker en mp3-spiller opp av sekken.

Handlegærne
I desember kommer vi til å shoppe for 37,3 milliarder kroner, og går med til å glede andre. Scott Engebrigtsen er informasjonssjef i Elkjøp, og ser tydelig hvilke trender som gjelder.

- Vi ser for eksempel at salget av flatskjerm-tv eksploderer, det er tydelig at prisene har kommet ned på et folkelig nivå, sier han, og understreker at mange kjøper julegave til huset også.

Han spår at særlig mp3-spillere og digitalkamera vil være storselgere i år, og flere andre dataprodukter vil også havne under treet.

Her er produktene Elkjøp tror blir årets storselgere:

Mp3-spillere:
Disse små, bærbare musikkspillerne kommer i alle mulige slags former og farger.

Med en harddiskbasert spiller får du plass mellom 1.000 og 16.000 sanger på, mens de noe billigere, mindre og mer robuste fastminnebaserte mp3-spillerne gir deg plass til mellom 30 og 500 sanger.

Prisene varierer fra rundt 500 kroner til 3.000 kroner, så du kan med andre ord finne noe for de fleste her.

På bildet ser du skandinaviske Asonos karaoke-mp3-spiller.

Digitalkamera:
Nordmenn er digitalkamera-gærne. Hittil i år er det solgt fotoapparater for over én milliard kroner, og 94 prosent av disse er digitale.

Salget av filmbaserte kameraer har stupt, og stadig flere kjøper nå sitt andre eller tredje digitalkamera.

Noen lokkes av flere bildepunkter, mens andre vil ha kraftigere zoom – eller kanskje vil de både ha et lite kamera som går i lomma, og et annet større og mer avansert kamera i tillegg.

Bærbar dvd:
Se film hvor som helst, når som helst.

Dersom du har vansker for å få tiden til å gå mens du sitter på tog eller fly, bør du kanskje skrive opp en bærbare dvd-spiller på ønskelisten.

Dessuten kan dvd-filmer være en fin ting å ønske seg av onkler og tanter.

Flatskjerm-tv:
Flate tv-er er blitt kjempepopulære og har falt kraftig i pris.

Både plasmaskjermer og lcd-tv-er egner seg godt på veggen, men pass på at de er høydefinisjons-tv-kompatible.

Har du vanskeligheter med å overbevise din bedre halvdel om at flatskjerm-tv er tingen, kan du prøve følgende argumentasjonsrekke:

En vanlig tv tar opp minst en og en halv kvadratmeter plass på stua, mens en flatskjerms-tv bare kan henges rett på veggen. Med dagens boligpriser, hvor leiligheter koster opp mot 30.000 kroner per kvadratmeter, er flat-tv egentlig en stor besparelse. Og så smil pent.

Dvd-opptakere:
Den gamle videospilleren er snart klar for skraphaugen. Elkjøp kommer ikke til å selge vhs-spillere lenger, og salget av videofilmer har stupt.

Hvis du fortsatt vil ta opp film og programmer fra tv-en er det kanskje lurt å ønske seg en dvd-opptaker.

Det er mange fordeler med dvd-plater framfor videokassetter. For det første blir opptakskvaliteten bedre, opptaket skjer digitalt og opptaket forringes ikke etter mange gangers bruk. Dessuten tar platene mindre plass enn videokassettene.

Når du skal spille av slipper du å spole, spilleren tar automatisk opp på den delen av plata som er ledig. Om du bruker overskrivbare plater, kan du med et trykk på fjernkontrollen slette gamle opptak og gjøre klar til flere timer med film.

Fotoskriver:
Nå som størsteparten av Norges befolkning har investert i et digitalkamera, kan en fotoskriver være en smart julegave.

Skriverne kan trykke ut julebildene dine i alt fra A4-format til vanlige 10 x 15 centimeter, og mange har andre funksjoner som skanner, fax og kopimaskin.

Et godt tips når du handler er å spørre hvor mye hver utskrift vil koste, i stedet for å se seg blind på prisen. Det kan bli mange kroner over tid.

Canons bittelitte Selphy CP400 kan du putte i lomma og printe ut julebildene uansett hvor du er. Hver utskrift koster rundt tre kroner, og du får vanlige 10 x 15 centimeter store bilder på null komma niks.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere