RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her er årets julegavetips

(Montasje)
Er du på etterskudd på julegavehandlingen? Vi har samlet noen tips til deg!

Jeg vet ikke om det er noe som kommer med årene, men jeg fikk faktisk litt panikk da jeg midt i denne uken fikk beskjed om at det var julaften om en uke.

Ikke én julegave var kjøpt inn. Ikke én idé lå i bakhodet.

Men nå har vi lagt hodene i bløt, og samlet noen av de gode julegavetipsene i den elektroniske verdenen - i en rekke prisklasser.

Nespresso-maskin
Det som helt sikkert kommer til å bli en slager under juletreet i år, som de siste årene, er en Nespresso-maskin.

Ja, riktignok koster kaffen vanvittig mye, men så smaker den også så fryktelig mye bedre enn det du trakter selv. I tillegg så er det faktisk en espressomaskin som er så enkel å bruke at du faktisk kommer til å drikke litt espresso hver dag.

Prisene varierer voldsomt, men de billigste er faktisk gode nok - så lenge du klarer deg uten kaffeskummer.

Ulempen er selvsagt at du kjøper utgifter til den du gir gave til, kjøp gjerne med litt ekstra med kaffe slik at det ikke føles som om en har gitt bort en utgift.

Mobiltelefon
Det siste stemmer også for mobiltelefoner, som hvert eneste år er på julegavetoppen: Mobiltelefoner er en kjempefin gave, men ikke kjøp en mobiltelefon med binding - da gir du i praksis bort et lån som mottakeren må betale ned.

Men det er virkelig mange go'biter å velge mellom på mobilmarkedet i år. For inspirasjon til hvilken mobil du bør kjøpe, kan du se vår artikkel om årets beste mobiltelefoner.

DVD-boks
TV-serier er i mange tilfeller langt mer interessant enn filmer, og av den grunn er det veldig mange TV-serier som utgis på DVD.

Hva med å beære noen med en komplett samling med serier som Dexter, House, 24, M*A*S*H, Firends eller Colombo?

Speilrefleks
Revolusjonen med speilreflekskameraer til hvermannsen begynte for tre-fire år siden da prisen på digitale speilreflekskameraer begynte å dukke under 10.000 kroner for de aller billigste.

I dag opplever stadig flere verdien av å ha et skikkelig kamera hjemme, og prisene ligner ikke lenger på det vi så for noen år siden. Du har et hav av kameraer å velge mellom til under 10.000 kroner. Men går du så høyt i pris i dag så snakker vi kameraer på grensen til profesjonell kvalitet, og du kan nå faktisk få speilreflekskameraer til under 3000 kroner.

Kamerautviklingen har gått rivende i året som har gått, og hvis du ønsker å gi en litt påkostet gave så fremstår Canons EOS 500D som et svært godt alternativ - og det samme gjør det noe billigere Nikon D5000. Begge modellene har muligheten for videoopptak, og leveres som standard med akseptabel originaloptikk.

Minnekort
Minnekort har blitt viktigere, enten det er i et speilreflekskamera, kompaktkamera, mobiltelefon, spillkonsoll eller andre ting.

Mange sliter med alt for små minnekort, og det kan være en god gave å gi til jul.

Om du handler på rett steder, så er minnekort mye billigere enn du skulle tro - og du kan få virkelig store minnekort til virkelig små priser. Men sørg for å sjekke prisene flere steder, for du kan bli rundlurt!

Fjernstyrt helikopter
Små fjernstyrte helikoptre er omtrent like moro om du er 8 eller 80, og har de siste årene vært en av de virkelig store julegavevinnerne. Vi ser ingen grunn til at det ikke skal være det i år heller.

Prisene varierer fra et par hundrelapper til altfor mange tusenlapper. Bare husk på at de dyre er vanskelige å fly, så ikke begynn med det dyreste...

Digitale fotorammer
Digitale bilderammer er nærmest det ultimate tilbehøret i en verden der nesten alle til enhver tid går rundt med en mobiltelefon med kamera i lomma - og der nesten halvparten av oss anser fotografering som en hobby.

Bilderammer kommer nå i stort sett alle tenkelige størrelser og prisklasser, og du kan snart også kjøpe de over alt.

Det siste året har også kvaliteten på bilderammene blitt stadig bedre, noe som gjør at bildene faktisk ser ganske bra ut på de små skjermene. I fornuftige størrelser er prisen typisk 700-1500 kroner om du skal ha noe som ser bra ut.

PC-skjermer
Det er ingen gode grunner til å ha en stasjonær PC med liten skjerm lenger, eller for den saks skyld å ha en bærbar PC uten en egen stor skjerm hjemme.

Prisen på flatskjermer har blitt så lave at du kan overraske noen du kjenner med en gigantisk skjerm, uten at du trenger å tømme hele bankkontoen din. En 24 tommers skjerm kan du få til godt under 2500 kroner - mens mindre varianter koster betydelig mindre.

Men også her er det viktig å sjekke prisene, for mange ønsker å utnytte de lave prisene til å tjene litt ekstra penger på uvitende kunder.

Mini-PC
Netbooks har tatt av som en rakett de siste par årene, og har langt på vei vært med å redde PC-bransjen fra en total fiasko under finanskrisen.

Årsaken er at små, stort sett fullverdige datamaskiner til 2-5000 kroner er noe folk har funnet ut er usedvanlig praktisk. Det vil sannsynligvis noen du kjenner synes også.

I dag har nærmest alle store produsenter en egen «netbook», og de er mulig å plukke opp nærmest hvor som helst.

Spillkonsoll
Mange har dem allerede, men både PS3, Xbox 360 og Nintendo Wii er gaver som vil bli godt mottatt fra «barn» i alle aldre.

Playstation 3 fremstår kanskje i dag som den mest spennende konsollen, mye på grunn av at den har integrert Blu-ray-spiller, og dermed både er en flott videoavspiller i tillegg til en førsteklasses spillkonsoll.

Nintendo Wii er den samme konsollen i dag som da den ble lansert for mange år siden, men den har i løpet av året fått et par svært hyggelige tilskudd på spillsiden, ikke minst med det nye Super Mario-spillet, og en oppgradert Wii Sports-samling. Det gjør at denne trolig også vil bli tatt meget godt imot - av både gutter og jenter.

Dette er spillene du bør satse på
Og når vi først er inne på spill: Spillmagasinet har laget en julegaveguide til de beste spillene.

Les: 10 hete spilltips til jul

Trådløs router
Internett er i dag en selvfølge i de aller fleste hjem, men mange sliter fortsatt med kabelrot, noe som er spesielt irriterende hvis en har en bærbar PC.

En trådløs router kan være den perfekte julegaven til de som egentlig ikke vet hva de ønsker seg, men som strengt tatt kunne hatt godt av å ha litt færre kabler strukket rundt.

Dessuten er det viktig å huske på at en trådløs router i dag ikke bare brukes til internett til datamaskiner. Du kan i dag koble på skrivere, musikkenheter som SqueezeBox og internettradioer - og ikke minst kommer du deg på nett med mobilen uten å betale for datatrafikken til mobiloperatøren.

Prisene starter her på rundt 300 kroner.

Kjøkkenradio med nettradio
Da undertegnede i fjor testet en rekke kjøkkenradier med mulighet til å både spille av FM- og DAB-sendinger, i tillegg til nettradiokanaler - og til og med streame fra en PC, forsto jeg umiddelbart at dette var fint - men ikke helt hvor bra.

I løpet av året som har gått har jeg tatt meg selv i å bruke min egen hver eneste dag, og du vil helt sikkert glede noen om du kan oppgradere underholdningsmulighetene deres på kjøkkenet.

Det beste er kanskje at prisen ikke er særlig høy.

Videokamera
Mens et godt videokamera tidligere kun var forbeholdt de rike, har introduksjonen av HD-baserte videokameraer ført til at prisen på vanlige videokameraer, både basert på tape, harddisk og DVD, stupt som en stein.

Det betyr at du i dag enkelt kan plukke opp et høyst akseptabelt vanlig videokamera for bare et par-tre tusenlapper, og gode HD-kameraer basert på minnekort behøver heller ikke å koste skjorta. Dessuten er det jo en fantastisk gave til hele familien.

Men vær klar over en ting: Ikke kjøp videokamera til noen som ikke har noe ønske om å redigere video i etterkant. Ingenting er mer kjedelig enn å bli bedt hjem til folk for å se uredigert råvideo.

Kanskje et kurs i videoredigering kan være en god tilleggsgave?

Skrivere
OK, glem det papirløse samfunnet. Det er enda mange, mange år fram i tid. Det er faktisk fortsatt veldig fornuftig å gå til innkjøp av en skriver - for eksempel når du skal skrive ut boardingkortet til flyet før du reiser på flyplassen.

Ønsker du en helt vanlig skriver med fargemuligheter, så må du ikke i dag lenger ut med mer enn noen få hundrelapper for en glimrende printer. De store skriverprodusentene subsidierer printerne sine i stor grad, mens de tar seg rått betalt for blekket. Det gjør at mange velger å kjøpe ny printer i stedet for nytt blekk.

Og det gjør saken enda enklere for deg: Om du kjenner noen som har en printer, har de kanskje lyst på en ny!

Hvis vi ser litt lenger enn å skrive ut noen sider fra tid til annen, kan det også være greit å få med seg at små personlige fotoskrivere. Disse skriver ikke ut A4-ark, men derimot vanlige bildestørrelser på 10x15 cm, slik du får fra fotolabben.

Disse har også fått en svært hyggelig pris, og gjør at du kan få ut bildene dine på papir umiddelbart, fremfor å måtte vente på å få de i posten. Prisen på de billigste her ligger på rundt 500 kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere