Her er Astrids nye utsikt

Foto: Ørnulf Holen

De nærmeste naboene til nybygget til Frogner mat i Skien føler seg overkjørt. Astrid Retvedt Røed har fått en stor grå vegg rett utenfor stuevinduene sine. – Jeg ble litt sjokkert av hvordan virkningen av den veggen ble, sier Retvedt Røed.

17.05.13 11:17

(TA.no): Huset til Astrid Retvedt Røed ble bygd i 1930, og gjerdet hennes mot det nye butikkbygget var fra gammelt av satt et par meter utenfor tomta hennes. Hun har derfor mista en del av hagen sin, og hun ser nå rett inn i en stor grå vegg.

– Vi har holdt på med denne saken i to år nå. Men de har vel fått det som de ville til slutt. Det er et stygt bygg, det er ingen som er i tvil om det. Dette strøket er et gammelt villastrøk. Jeg synes bygget er enormt. Du vet, det var en butikk her før også, men den lå i et vanlig bolighus. Jeg hadde aldri trodd at det nye bygget skulle bli slik, sier Retvedt Røed.

Den ene sønnen hennes, Ivar Røed-Schönberg, var på besøk da TA stakk innom. Han setter spørsmålstegn ved om de som har godkjent bygget har vært på stedet overhodet.

– Bør stå i stil
– For én ting er å ville ha næringsvirksomhet, det er en grei sak. Men bygninger bør jo stå i stil til omgivelsene. Det som er litt interessant – har politikerne noe overordnet syn på hvordan bygninger skal se ut, eller aksepterer de bare det første og det beste, spør Røed-Schönberg.

Retvedt Røed ser også den store grå veggen fra andre etasje, og det skal komme en gang- og sykkelsti mellom butikken og huset hennes. Sønnen forteller at den er det eieren av butikkbygget som skal koste.

– Det å bygge en gang- og sykkelvei er vel en kommunal oppgave? Med alle forbehold om at jeg har forstått det riktig, så er det litt underlig at eieren av butikkbygget har forpliktet seg til å bygge gang- og sykkelsti, mener Røed-Schönberg.

Naboene Hans og Tove Haugstoga kikker også rett inn i en grå vegg, i butikkens langside.

– Vi føler oss fullstendig overkjørt. Vi synes bygget er helt forferdelig, og at det ikke passer inn i et etablert boligmiljø. Jeg har selv drevet med industribygg i hele mitt liv, noe jeg jo får høre av folk i denne sammenhengen. Men et industribygg passer på et industriområde, ikke i et boligmiljø. Dette bygget hadde passet på Kjørbekk. Det er også bygd opp på den aller rimeligste måten å bygge på. Vi levde veldig godt med en butikk her oppe på under 200 kvadratmeter, sier Hans, som konstaterer at den nye butikken er på 840 kvadratmeter.

– Kjedene bestemmer
Ekteparet forteller at det ble samlet inn underskriftslister i nabolaget, og at det ble klaget mange ganger, til ingen nytte.

– Lokalutvalget her oppe var også helt passive, sier de.

Tove mener at det er butikkjedene som bestemmer.

– Kommunene eller politikerne lar seg styre av butikkjedene. Det er kjedene som bestemmer, ikke vanlige borgere i Norge. Så dette er politikernes skyld. Hadde ikke de sagt ja, så måtte kjedene ha innrettet seg, mener Tove, som også synes at taket er svært bunklete og skjemmende fra vinduene deres i andre etasje når sola står på.

– Vi må ta med at vi jo ikke vet hvordan bygget vil bli når det blir kledd med tre. Men taket er forferdelig, og jeg vet ikke om de kommer til å gjøre noe mer med taket, sier Tove.

– Er ikke stygt
Harald Omland, som eier bygget, synes det er merkelig at folk mener så mye om butikklokalet før det står ferdig om en måneds tid.

– Jeg synes det blir et bra butikkbygg. Det er og ser ut som en forretning. Jeg tror det blir bra utseendemessig når det står ferdig. Jeg skjønner at folk har ulik oppfatning, men jeg synes ikke bygget er stygt. Bygget er tegnet av arkitekt, sier Omland.

Denne saken er levert av Telemarksavisa.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.