*Nettavisen* Nyheter.

Her er atombeviset

Foto: HO (AFP)

Det russiske forsvaret opplyser at atombomben hadde en styrke på 20 kilotonn.

25.05.09 11:13

Nord-Korea har gjennomført sin andre atomprøvesprengning, opplyser landets statlige nyhetsbyrå KCNA mandag. Dette blir også bekreftet av en rekke andre land som har målt seismisk aktivitet på den koreanske halvøya.

- Den demokratiske folkerepublikken Korea har gjennomført enda en vellykket atomprøvesprengning under jorden 25. mai som et ledd i å styrke landets atomvåpenavskrekking, opplyser nyhetsbyrået KCNA.

Les også: - Har allerede 5 til 10 atomvåpen

Det japanske meteorologiske senter har mandag formiddag frigjort et datagenerert bilde som viser sjokkbølgene av et jordskjelv som ble forårsaket av atomprøvesprengningen. Skjelvets episenter ligger ved den nordlige byen Kilju.

Den seismiske aktiviteten ble målt til 4.7 på Richters skala, melder CNN.

Det er anslått at prøvesprengningen ble gjennomført ved 03-tiden natt til mandag norsk tid.

20 kilotonn
Det russiske forsvaret opplyser at atombomben hadde en styrke på 20 kilotonn. Amerikansk etterretning anslår at den forrige prøvesprengning i 2006 genererte en eksplosjon med en styrke på mindre enn ett kilotonn TNT, noe som utgjør en brøkdel av styrken til bombene USA slapp over Hiroshima og Nagasaki under andre verdenskrig.

Nord-Korea uttaler i en pressemelding at prøvesprengningen var vellykket og ble gjennomført på en trygg måte.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Hastemøte
Hele verdenssamfunnet har gått ut og fordømt prøvesprengningen, og utenriksminister Jonas Gahr Støre sier Norge tar sterkt avstand fra sprengningen.
FNs sikkerhetsråd vil kalle inn til et hastemøte mandag for å diskutere den spente situasjonen.

- FN vil selvfølgelig fordømme sprengningen, men her har vi å gjøre med et land som foretar seg dette for å få andre i tale. Nå er det viktig med ansvarlige staters inngrep i regimet for å få satt en stopper for dette, sier Støre til NRK.

Utenriksministeren tror likevel det vil være mulig å gjenoppta diplomatiske samtaler med Nord-Korea.

- Nord-Korea viser et behov for oppmerksomhet og ønsker å markere at det ikke er til å leke med. Diplomatiske grep som ble brukt ved forrige episode bør her kunne brukes igjen, sier Støre.

USAs president Barack Obama sier i en uttalelse at han er svært bekymret over Nord-Koreas prøvesprengning, og mener den truer verdensfreden, melder Reuters.

- Nord-Korea utfordrer verdenssamfunnet på en direkte og uforsvarlig måte. Nord-Koreas oppførsel skaper enda mer spenning og undergraver stabiliteten i Nordøst-Asia, sier presidenten.

En nordkoreansk kilde ved landets ambassade i Moskva varsler flere prøvesprengninger dersom USA og deres allierte fortsetter med å true Nord-Korea, ifølge det russiske nyhetsbyrået Itar-Tass.

- Vi er bekymret
Russiske myndigheter uttrykker også stor bekymring for prøvesprengningen.

- Vi er bekymret over meldingene om Nord-Koreas prøvesprengning av en atomanordning, sier Russlands utenriksminister Sergei Lavrov.

Kort tid etter testen skal Nord-Korea ha gjennomført en annen test med en kortdistanserakett, ifølge det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap.

Ifølge sørkoreanske etterretningskilder skal prøvesprengningen ha funnet sted nær byen Kilju nordøst i Nord-Korea, der landet også gjennomførte sin første atomprøvesprengning i oktober 2006.

Nord-Korea har truet med å gjennomføre nye prøvesprengninger, i protest mot at FNs sikkerhetsråd i forrige måned fordømte landet da de prøveskjøt en langdistanserakett.

Nord-Korea kastet ut FNs atominspektører som et resultat av dette, og varslet allerede 5. april at de vil gjenoppta atomvåpenprogrammet.

Politiske konsekvenser
Jim Walsh, som er en internasjonal sikkerhetsanalytiker ved Massachusetts Institute of Technology, sier prøvesprengningen ikke kom som noen stor overraskelse. Men han understreker at det skjedde tidligere enn antatt.

Walsh understreker at det ikke finnes noen umiddelbar fare for militære reaksjoner, men frykter de politiske virkningene.

- Vi vet så lite om dette landet. Vi har ikke noe godt forhold til dem, de er midt oppi en periode med lederskifte, og på toppen av dette så har de testet et atomvåpen. Det er ikke fare for militære reaksjoner, men problemet er all uvissheten og de politiske konsekvensene, sier han til CNN.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.