Her er banken sin

Endelig en bank som lytter til Jens og Kristin - senker renten rekordraskt.

30.10.08 08:32

Er du boliglånskunde i Nordea kan du unne deg et smil. Bare minutter etter at Norges Bank senket renta følger Nordea opp og senker sine boliglånsrenter med 0,5 prosentpoeng.

- Nordea justerer renten på boliglån ned 0,50 prosentpoeng og 0,50 prosentpoeng for innskudd på sparekonti. Bakgrunnen for rentereduksjonen er utviklingen i og forventningene til pengemarkedsrentene, sier informasjonssjef Thomas Sevang til Nettavisen.

Dette er jo som musikk i ørene for finansminister Kristin Halvorsen og statsminister Jens Stoltenberg. Etter et nøkternt statsbudsjett og en solig redningspakke for bankene har begge nesten forlangt at bankene viser samfunnsansvar og følger opp med å senke renta etterhvert som styringsrenten faller.

Og ganske riktig, nå får Nordea ros fra finansministeren.

- Det er veldig bra at en stor bank som Nordea nå lar kundene få ta del i rentenedgangen. Det gir et viktig signal til de andre bankene som de uten tvil må forholde seg til, sier en fornøyd Kristin Halvorsen til Nettavisen.

- Har dere lyttet til Jens og Kristin?

- Tja si det, jeg vil vel heller si at vi «lytter» til pengemarkedsrenten. Den har sunket kraftig og våre eksperter mener det er grunnlag for å følge opp med kutt på våre utlånsrenter, sier Sevang.

Gratis tjeneste fra Nettavisen:
Sjekk om vi kan kutte boliglånet ditt med minst 5000 kroner

Fortjener honnør
Nettavisens økonomiekspert Rune Pedersen i Smarte Penger er vanligvis gjerrig med ros til bankene. I dag gjør han et unntak.

- Nordea fortjener absolutt honnør for dette. Med sin hurtige rentenedsettelse viser banken at det er «business as usual» i bankmarkedet. Og for landets boliglånskunder er det viktig at en stor bank går foran og viser vei, sier Pedersen.

Nordea har i høst to ganger hevet renten. Først med 0,25 proentpoeng og deretter med 0,6 prosentpoeng. Den siste endringen ble imidlertid raskt reservert. Det betyr at med dagens kutt på 0,5 har banken i løpet av høsten senket utlånsrenten med 0,25 prosentpoeng.

- Nordea ligger etter min mening på et riktig nivå nå. Det er slett ikke tilfelle med mange av de andre store bankene og jeg tror mange av dem vil følge i Nordeas fotspor relativt kjapt, sier Pedersen.

Renta ned til 6,7
Etter endringen er beste boliglånsrente i Nordea 6,70 prosent nominelt (boliglån på to millioner kroner til Fordel Pluss-kunder innenfor 80 prosent av verdigrunnlaget).

Renteendringen skjer med virkning fra 3. november for nye lån, og fra 10. desember for innskudd og lån til eksisterende personkunder.

Nordeas retningslinjer for boliglån er uendret, og banken innvilger fortsatt nye lån. Hovedkriteriene er som tidligere krav til betjeningsevne og sikkerhet.

Les mer om hvorfor Nordea senker renta her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Nordea

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag