*Nettavisen* Nyheter.

Her er båten som får Kim Jong-il til å se rødt

Foto: JAY DIRECTO (Afp)

Nord-Korea misliker sterkt at USA viser muskler i nabolaget.

28.11.10 15:07

Det atomdrevne hangarskipet er beskrevet som en ren amerikansk maktdemonstrasjon. Om bord er det 75 kampfly og et mannskap på 6000. Når «USS George Washington» nå seiler inn i Gulehavet for å delta i en militærøvelse med sin alliert Sør-Korea, provoserer det myndigheten i Pyongyang kraftig, melder BBC News.

- Sabelrasling
Det nordkoreanske statskontrollerte nyhetsbyrået KCNA melder foraktelig om «sabelrasling» fra «de amerikanske imperialistene og det sørkoreanske marionetteregimets krigsaktige styrker».

«Situasjonen på Koreahalvøya beveger seg nærmere randen av krig som følge av disse krigshissernes skjødesløse planer om nok en gang å stable på beina en militærøvelse rettet mot Nord-Korea», fastslo nyhetsbyrået fredag.

Militærøvelsen innledes søndag og skal pågå fram til onsdag. Den har vært planlagt en stund, men det forhindrer ikke at Nord-Koreas leder Kim Jong-il ser rødt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Petar Kujundzic

Skjerpede fronter
De skjerpede frontene på Den koreanske halvøya kommer etter at Nord-Korea tirsdag skjøt med granatartilleri mot øya Yeonpyeong i Gulehavet. Fire personer ble drept i angrepet, blant dem to sivilister. Øya huser både en militærbase og et lite fiskesamfunn. Sør-Korea har også senkingen av krigsskipet «Cheonan» i mars friskt i minne. 46 av besetningen om bord omkom, og Sør-Korea mener Nord-Korea sto bak.

Kommandør for de amerikanske styrkene i Sør-Korea, general Walther Sharp, inspiserte fredag skadene på Yeonpyeong, og kaller tirsdagens angrep et klart brudd på våpenhvilen som ble innledet da Koreakrigen ble avsluttet i 1953.

Japan har tatt til orde for flere sanksjoner og sterkere internasjonalt press mot Nord-Korea etter angrepet.

Kina bekymret
Kina, som er alliert med Nord-Korea, har ikke fordelt skyld, men advart mot økt militær aktivitet i området.

Myndighetene i Pyongyang har etter angrepet tirsdag skyldt på Seoul og pekt på at det ble holdt militære øvelser nær Yeongpyeong på dette tidspunktet.

Les mer om USS George Washington på hangarskipets hjemmeside her

Se video fra RussiaToday under som viser USS George Washington forlate marinebasen utenfor Tokyo på vei til Sør-Korea.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.