MARMORHALLEN, OSLO (Nettavisen): Råd for vinterferien var første sak helseminister Bent Høie tok opp på pressekonferansen om koronasituasjonen fredag.

Hytte og hotell er greit, men hold deg innenlands og begrens antallet personer du er i kontakt med, er kort fortalt rådene.

- Det blir en annerledes vinterferie enn i fjor. Vi jobber med å slå ned utbruddene og forsinke nye virusvarianter fra å spre seg, sa helseministeren og la fram anbefalingene fra helsemyndighetene:

  • Hold deg hjemme hvis du ikke er frisk og vær forberedt på at planene dine må endres.
  • Vi fraråder å reise til utlandet. Du kan reise på hytta. Hvis du skal bo på hotell, må du være forberedt på å gå i karantene dersom det blir smitteutbrudd der.
  • Sett deg inn i smittevernreglene som gjelder der du skal reise.
  • Besøk og møte andre: Alle bør også i vinterferien redusere antallet mennesker en er i kontakt med, helst møte andre utendørs.
  • Begrens overnattingsbesøk. Personer fra ulik husstand bør ikke dele soverom.
  • Meteren gjelder også på hytta.
  • Unngå å oppsøke steder der mange er samlet og der det er vanskelig å holde avstand, for eksempel serveringssteder og skistuer.

- Utsetter seg for risiko

Rådet om å holde seg innenlands, gikk Høie ut med allerede onsdag.

Ifølge en fersk, landsrepresentativ undersøkelse som er gjort 3.-7. februar, har fire prosent av alle nordmenn tenkt seg utenlands i vinterferien.

- Hva sier du til de som likevel har tenkt seg utenlads, Høie?

- Det vil i tilfelle være helt i strid med regjeringens reiseråd. Man utsetter seg selv og andre for smitterisiko, men det er også risiko forbundet med at reisemuligheter plutselig blir kansellert. Folk kan bli sittende fast der de er, og de kan ikke forvente den samme hjelpen fra utenrikstjenesten, svarer helseministeren.

Sjekk Nettavisens nyhetsstudio for de siste oppdateringene

Tør ikke slippe opp

Allerede på onsdag gjorde regjeringen det klart at de ikke tør å lempe på smitteverntiltakene nå. Forklaringen er smittetall som ikke går nedover like raskt som håpet og lokale ubrudd med muterte virusvarianter.

Folkehelseinstituttets oversikt torsdag viste at det hittil er påvist tilsammen 506 tilfeller av den engelske virusvarianten og 26 av den sørafrikanske i Norge.

Fredag er tallet 528 tilfeller av engelsk variant og 30 sørafrikansk.

Så langt for desember, januar og februar er det analysert 3248 virusprøver ved FHI, men det er også gjort sekvensanalyser ved andre laboratorier som ikke kommer fram av oversikten til FHI.

Det er i fylkene Viken, Oslo og Vestland det er påvist flest tilfeller av den engelske varianten av koronaviruset. Nesten alle tilfellene av den sørafrikanske er påvist i Vestland fylke.

- Nærmere en normal hverdag

De som fikk med seg onsdagens pressekonferanse kunne også høre helsedirektør Bjørn Guldvog og helseminister Bent Høie uttrykke en forsiktig optimisme om utsiktene til en normal hverdag.

- Jeg kan ikke love at alt kommer til å bli forutsigbart og jeg kan ikke love at det ikke blir tilbakeslag. Jeg kan derimot love at for hver uke som går, er vi en uke nærmere en normal hverdag, sa helseministeren.

Helsedirektøren var mer konkret:

- Mellom 100 og 150 dager tror jeg livene våre vil være mer normale. Jeg har ingen garanti. Det kan skje endringer. Men vi jobber for et løp 100 og 150 dager fram i tid. Jeg synes folk skal tenke at vi har et mål der framme som er oppnåelig, sa Guldvog på pressekonferansen.

Infografikk: Hovedpunkter fra FHIs ukerapport for uke 5.