Fotografen Will Burrard-Lucas fikk de unike bildene ved hjelp av selvutløsende kameraer. Bildene ble tatt i en nasjonalpark i Kenya, og ble frigitt til allmenheten mandag, skriver The Guardian.

- Svart leopard er det vi normalt kaller svart panter. Det er fargevariasjoner hos leoparder. Det vi kjenner som vanlig leopard, stiller med flekkete pelsfarge. Den andre varianten har svart pelsfarge. Hvis du ser nøye på bildet, kan du se flekkene trenge gjennom det svarte, sier zoolog og universitetslektor Petter Bøckman til Nettavisen.

- Dette er et fantastisk dyr. Den svarte leoparden holder til i den tjukkeste jungelen i Afrika, mens den flekkete varianten holder mest til på den åpne savannen. Det er nok en av årsakene til at vi ikke ser den så ofte som den flekkete varianten, sier Bøckman.

Første bevis på 100 år

Selv om det har vært flere observasjoner av svarte leoparder i Afrika, er det kun ett tidligere tilfelle med fotografisk bevis. Det forrige bildet ble tatt i Addis Ababa i Etiopia i 1909.

- Dette er det første bekreftede bildet på hundre år av en svart leopard i Afrika, sier forsker ved San Diego Zoo, Nicholas Pilfol, til USA Today.

Pilfol har forfattet en vitenskapelig artikkel om det nye bildebeviset i tidsskriftet African Journal of Ecology.

- Vi har alltid hørt at det lever svarte leoparder i denne regionen, men fortellingene manglet bilder med høy kvalitet som kunne bekrefte deres eksistens, sier Pilfol.

Den uvanlige svarte fargen til leoparden skyldes melanisme, som er en genfeil som fører til svartfarging av dyrets pels - altså økt dannelse av svarte pigmenter i hud og hår. Det kan forekomme hos flere dyrearter – også sjiraffer, ifølge Bøckman.

- Det er et annet kattedyr som også stiller med en svart variant. Og det er svart jaguar. Forvirrende nok omtales de også som pantere, sier Bøckman.

- Fikk oppfylt drømmen

De unike bildene ble tatt etter at fotografen fikk nyss om at det var gjort observasjoner av en svart leopard i området rundt Laikipia Wilderness Camp i Kenya. Burrard-Lucas plasserte ut selvutløsende kameraer. Og til slutt fikk han jackpot.

«Jeg kunne ikke tro det, og det tok noen dager før det sank inn at jeg hadde fått oppfylt drømmen min,» skriver han i bloggen sin,

«Helt siden barndommen har jeg vært fascinert av fortellinger om svarte pantere. For meg er det ingen andre dyr som er mer mystiske, unnvikende eller vakrere. I mange år de forblitt en del av en drøm eller usannsynlige fortellinger som ble fortalt rundt leirbålet om kvelden. Ingen jeg kjente hadde noensinne sett én i naturen, og jeg trodde aldri at jeg ville se en. Men jeg fortsatte likevel å drømme videre,» skriver Burrard-Lucas.

Leoparder er utbredt over store deler av Afrika, Midtøsten og Asia, men er utdødd i Europa. Den finnes så langt nord som i Sibir, ifølge Bøckman.

Den svarte varianten er også observert i Asia.

- Det finnes noen svarte leoparder i jungelen i Asia også. Panteren «Bagheera» i «Jungelboken» er en svart leopard. Det er nok i Asia man har sett de fleste svarte leopardene, men man har antatt at den har eksistert i Afrika. De har dessverre blitt tungt jaktet på, og endt opp som pels eller pyntegjenstander rundt om i verden, sier Bøckman.

- Ikke redd for ild

- Er leoparder farlige for mennesker, Bøckman?

- Leopard er det eneste av de store kattedyrene som ikke er redd for ild. Den er ikke skrekkelig stor, litt som en stor hund, men er kjent for å ta husdyr. Den tar også folk. Vi har en del patologisk materiale av tidligere mennesker som viser knokler med bitemerker fra leoparder. De har hatt mennesker som en del av dietten fram til mennesket kunne forsvare seg mot den, i hvert fall fram til jernalderen, sier han.

- Hva er grunnen til at leoparder ikke er redd for ild?

- Hvis maten din går rundt og vifter med fakler hele tiden, er det en fordel at du ikke er redd for ild. Så dette er et gammelt trekk hos leoparden. Det er evolusjon. Sannsynligvis har den jaktet på mennesker så lenge mennesket har eksistert, sier han.

- Selv om leoparden ikke er så stor, regnes den som én av de klassiske fem store i Afrika: neshorn, elefant, bøffel, løve og leopard.