*Nettavisen* Nyheter.

Her er bin Ladens etterfølger

Foto: Scanpix

Egyptiske Saif al-Adel er utpekt som midlertidig leder for terrorgruppen etter Osama bin Ladens død.

18.05.11 09:08

Saif al-Adel er tidligere spesialsoldat i det egyptiske forsvaret. Nå er han midlertidig utpekt som leder for Al-Qaida, det skriver CNN.

At det nå utpekes en ny leder kommer som følge av at terrornettverket skal ha reagert på at det ikke har blitt utnevnt etterfølger av bin Laden. Dette ifølge Noman Benotman, analytiker for britiske Quilliam Foundation, til nettstedet. Benotman har bakgrunn som ytterliggående islamist og geriljaleder, men har de siste årene tatt avstand fra terrorisme og al-Qaidas ideologi.

Innsettelsen av al-Adel er imidlertid ikke kommet av en formell avgjørelse, men er en beslutning tatt av en gruppe al-Qaida-ledere i grenseområdene mellom Afghanistan og Pakistan.

Til CNN sier Benotman videre at det å innsette en leder med egyptisk opphav ikke nødvendigvis vil bli godt mottatt av saudiarabiske og yemenske medlemmer av terrororganisasjonene, der flere mener at bin Ladens etterfølger bør komme fra arabiske Peninsula, en region som er hellig for alle muslimer.

al-Adel skal angivelig ha kjempet mot Sovjeterne i Afghanistan på 80-tallet. Etter Talibans fall vinteren 2001 flyktet han til Iran. Her skal han ha organisert en avgreining av Al-Qaida og planlagt en terrorkampanje som begynte i Riyadh i mai 2003. Angrepene skal ha forårsaket tap av mange menneskeliv.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.