RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Nano Cartagena/AP-Scanpix)

Her er Bolivias teori om flukten

Sist oppdatert:
Bolivianske myndigheter etterforsker fluktruten til den norske rømlingen.

Den 20 år gamle Lillesand-kvinnen rømte fra en kokaintiltale i Bolivia tidligere denne måneden. Hun kom hjem til sine foreldre i Lillesand 14. februar. 20-åringen var midlertidig løslatt mot kausjon, med brøt men meldeplikten idet hun forlot landet.

Bolivianske myndigheter er rasende og etterforsker nå kvinnes fluktrute, opplyser den bolivianske ambassadøren i Danmark, som er sideakkreditert til Norge.

- Reiste troligtil Chile
- Jeg har nå snakket med den bolivianske statsadvokaten, og det er flere ting jeg kan fortelle deg. Det ene er at de har startet å etterforske flukten til den norske kvinnen. Ingen flyselskap har registrert henne, så derfor tror de at hun flyktet ut av Bolivia til lands – antakelig til Chile, eller muligens Peru. Dette er foreløpige spekulasjoner, men vi kommer til å finne det ut, sier ambassadør Eugenio Poma til Nettavisen.

- Den andre tingen er at bolivianske myndigheter mottok meldingen fra den norske ambassaden om at kvinnen hadde endret navn. Men denne beskjeden kom da Bolivia skulle feire karneval, og vi fikk ikke tid til å mobilisere, sier Poma.

8. februar utstedte det norske konsulatet i La Paz et nødpass til kvinnen i et nytt navn, ettersom hun hadde endret navn i Folkeregisteret i januar måned. Bolivianske myndigheter ble informert om dette, men har altså ikke klart å mobilisere grunnet karnevalsfeiring.

Ønsker henne utlevert
Kripos har tatt ut siktelse mot kvinnen for medvirkning til forsøk på innførsel av narkotika til Norge. Men bolivianske myndigheter ser helst at hun blir prøvet for retten i Bolivia, der hun ble pågrepet med 22,5 kilo kokain sammen med to andre norske kvinner.

- Statsadvokaten i Cochabamba sier at de har vært i kontakt med Interpol og Kripos. Og bolivianske myndigheter vil nå igangsette prosessen med å få henne utlevert, slik at hun blir rettsforfulgt her i Bolivia. Statsadvokaten er klar over at norsk lov ikke tillater dette, men hun vil likevel forsøke, sier Poma.

Norge har som kjent ingen utleveringsavtale med Bolivia, og er dermed ikke forpliktet til å utlevere Lillesand-kvinnen.

- Den siste utvei er at hun blir straffeforfulgt i Norge, understreker han.

Sinna og oppgitt
- Hva synes statsadvokat Claudia Mancilla om at norske myndigheter utstedte et nytt pass i nytt navn?

- Hun er veldig sinna og oppgitt. Hun fikk ikke beskjed om dette før det var for sent, sier ambassadøren.

Dette skyldes trolig at Det bolivianske utenriksdepartementet ikke videreformidlet denne informasjonen til henne før nyheten om flukten ble kjent.

- Tror du denne saken vil svekke forholdet mellom Norge og Bolivia?

- Jeg håper ikke det. Men først skal vi undersøke omstendighetene rundt denne saken, sier Poma.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere