RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her er brevet!

Sist oppdatert:
Mandag kom Robert Keith og Opticom-ledelsen med et nytt utspill mot opprørerne. Her kan du lese brevet
Her er brevet advokatfirma Sørlie Wilhelmsen har sendt til Oslo Børs op vegne av Opticom-ledelsen. iMarkedet.no gjengir hele brevet:

Opticom ASA – Orkla AS m.fl. som gruppe – tilbudsplikt erverv

Vi har fått i oppdrag å representere Opticom ASA i anledningen overnevnte sak.

Vi ber om at Oslo Børs fatter vedtak om at Orkla ASA m.fl. (som nærmere angitt nedenfor) konsolideres som gruppe etter verdipapirhandelloven § 4-5, jf § 1-4 nr 5.

Som kjent gjennom media, holdt en gruppering rundt Orkla ASA den 02.12.05 kl. 1615 en pressekonferanse. På denne pressekonkurransen (konferansen red. anm.) presenterte gruppen sitt forslag til nytt styre og sine visjoner for den fermtidige ledelse og utvikling av Opticom ASA jf. Bilag 1. Pressekonferansen ble avholdt i forbindelse med at den samme gruppen har sørget for at det er innkalt til ekstraordinær generalforsamling i Opticom ASA den 07.12.05.

På pressekonferansen som ble ledet av investeringsdirektør Anders Berggren, deltok også Petter Stordalen og Hans Gude Gudesen. På spørsmål fra pressen opplyste Anders Berggren at grupperingen de representerte kontrollerte mellom 44 og 45 prosent av aksjene i Opticoms ASA. Det fremgår direkte av det materialet som ble lagt frem under pressekonferansen at grupperingen består av blant annet Orkla ASA, Hans Gude Gudesen, Øystein Stray Spetalen og Petter Stordalen, og at det er disse, samt de selskaper de kontrollerer som må regnes som en gruppe. Dokumentasjonen viser at gruppen opptrer ved å anvende logoen til Opticom ASA som om de allerede representerer selskapet og kan utøve full kontroll med dette.

Gruppen har også på annen måte opptrådt koordinert med det uttalte formål å oppnå kontroll med selskapet. Det vises her til en pressemelding av den 25.11.05 hvor det ble gjort kjent at gruppen hadde oppnådd av en avtale med Hans Gude Gudesen om stemmegivningen på den kommende generalforsamling i selskapet den 07.12.05., jf bilag 2.

Det vises også til det faktum at den advokat gruppen som har engasjert, advokat Henrik Christensen, i en klage datert 23.11.05 til Foretaksregisteret har lagt til grunn at den påklagede emisjonen som selskapet har gjennomført strider mot børslovens § 5-15. Gruppen legger følgelig selv til grunn at det foreligger en overtagelsessituasjon, jf bilag 3.

Dette innebærer at vi i den foreliggende sak ikke bare står overfor et 'ad hoc'-preget samarbeid med det isolerte formål å få valgt et nytt styre. Vi står overfor en gruppe som på lagt sikt har forpliktet seg til å utøve kontroll med selskapet ut fra de forutsetninger som gruppen selv har identifisert.

Som bakgrunn for Oslo Børs’ vurdering av konsolideringsbestemmelsens rekkevidde og tolkning, vises det til NOU 1996-2, hvor det på side 114-115 uttales følgende:

'Som nevnt har Børsklagenemnden lagt til grunn at det i realiteten kreves en stilltiende avtale mellom partene for at de skal kunne sies at de opptrer i forståelse med hverandre. Forståelsen etter avtalen bør dessuten omfatte en koordinert opptreden med et felles mål med sikte på en tilstrekkelig kontroll over selskapet'

De kriterier som forarbeidene har peker på, er oppfylt i det foreliggende tilfellet. Det er all mulig grunn til å legge til grunn at medlemmene av gruppen gjennom sitt nye lederskap skal 'skape fundament for en langsiktig utvikling av selskapene' jf slik det er uttrykt i foilen fra pressekonferansen den 02.12.05. I praksis vil dette innebære at grupperingen blant annet har en felles målsetning når det gjelder Opticom ASAs eierinteresse i Fast.

Det må også være på det rene at vi står overfor en koordinert opptreden nettopp med det formål å kunne utøve kontroll i selskapet.

Når det gjelder praksis på området, nøyer vi oss med å vise til Børsklagenemndens vedtak 1/2003 av den 18.02.03 om å konsolidere Orkla ASA med Nordstjernen Holding AS i forhold til regelen om tilbudsplikt for så vidt gjelder aksjene i Elkem ASA. Vi kan for vårt vedkommende vanskelig se at de hensyn som tilsa konsolidering i denne saken, gjør seg noe mindre gjeldene i nærværende sak.

For selskapets øvrige aksjonærer har det oppstått en svært usikker situasjon når det gjelder selskapets fremtid, og det er lite troverdig at de gjennomføres et massivt oppkjøpsraid som i løpet av en måned på det maksimale har firedoblet kursen på aksjene uten at gruppen, slik som markedet, mener at det skal gjøres vesentlige endringer i selskapet.

Den samordnende opptreden og de massive oppkjøp denne grupperingen har foretatt medfører at den legislative begrunnelsen for tilbudsplikt etter verdipapirhandelloven § 4-1 er oppfylt, og det bes derfor om at Oslo Børs fatter vedtak om at Orkla ASA, Hans Gude Gudesen, Øystein Stray Spetalen, Petter Stordalen, ABN Amro, DnB NOR Kapitalforvaltning, Vital og Skagen Vekst og selskaper kontrollert av disse skal konsolideres etter verdipapirhandelloven §4-5.

Det bes om at det fattes vedtak i saken snarest, slik at dette forholdet er avklart for selskapets aksjonærer før den ekstraordinære generalforsamlingen den 07.12.05.

Med vennlig hilsen

Jan-Fredrik Wilhelmsen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere