*Nettavisen* Nyheter.

Her er britiske Elling

I dag, fredag, tar en av britenes mest populære skuespillere Elling til London-scenen.

27.04.07 08:16

(SIDE2): Fredag kveld har «Elling» offisiell premiere på Bush Theatre i London. I hovedrollene finner vi John Simms, en av Storbritannias største skuespillernavn etter TV-serien «Life on Mars» som Elling.

For nordmenn er han mest kjent fra filmer som «24 Hour Party People» og «Human Traffic».

Som Kjell Bjarne finner vi Adrian Bower som blant annet vil dukke opp i «Inspektør Lynley»-mysteriene på NRK fredager.

Solgt etter to scener
- «Elling» er et helt spesielt stykke, sier dramatiker Simon Bent til Side2. Bent har formet stykket til London-scenen. Det var Petter Næss' film som opprinnelig fanget produsentenes blikk, og senere fant de også ut at det var et teaterstykke.

- Bare etter to scener av filmen var jeg solgt, sier Bent. Han sier Kjell Bjarne og Elling begge er figurer som han kjente igjen fra sin egen verden og som han selv har skrevet om i egne arbeider. Bent har skrevet både film- TV- og teaterstykket, og var mannen bak den utsolgte dramatiseringen av John Irvings «En bønn for Owen Meany» på The National Theatre.

Surrealistisk vri
Bent møtte imidlertid et problem da han skulle adaptere stykket til en britisk scene, og det var at han til slutt fant ut at han måtte beholde Oslo og de norske navnene.

Årsaken, sier han, er at stykket i omskrevet britisk stand ville blitt en fortelling om manglende sosiale tjenester og ikke en historie om to menn som skulle lære å takle den store verdenen alene.

- Siden vi ikke har den form for sosial trening i Storbritannia, får «Elling» noe flott, litt absurd, surrealistisk over seg, mener han. Derfor heter også Kjell Bjarne, Kjell Bjarne i den britiske versjonen.

- Det eneste jeg har gjort er å utvide figuren siktere Alfons noe i forhold til det han er portrettert som i filmen, sier Bent.

Britiske «Elling» vil i første omgang spille frem til 26. mai. Og ja, Ingvar Ambjørnsen har allerede sett stykket.

Her kan du finne mer informasjon:

The Bush Theatre

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.