*Nettavisen* Nyheter.

Her er date-rådene

Foto: (Shutterstock.com)

Ensom og forlatt? Slik kommer du deg tilbake på markedet.

(SIDE2): Brudd etter langvarige forhold er ofte svært vanskelig å håndtere. Etter å ha delt gleder og sorger med et annet menneske i flere år, forandres livet fullstendig etter at man har blitt forlatt, eller har forlatt sin tidligere bedre halvdel.

Men selv om alt der og da kan virke fullstendig håpløst, er det ingen grunn til å tro at man skal tilbringe resten av livet alene eller i ensomhet.

Mer fra Side2: Sjekk hva som er på forsiden akkura nå.

Den amerikanske skilsmisseterapeuten Betsy Gutting har flere råd for hvordan man skal lære seg å takle livet på egen hånd – og hvordan man skal klare å begynne å date på ny.

Finn en ny venn i dag: På Norges største datingsite kan du finne drømmedaten bare et klikk unna.

1. Forbered deg
Vit hva du vil på forhånd.

Før du setter i gang å date på nytt, så vit hva du er ute etter - er det uforpliktende eller vil du finne en partner? Dersom det siste er tilfelle, klargjør for deg selv hvilke egenskaper og kvaliteter du vil ha - og hva du ikke er interessert i.

- Jo tydeligere du er på hva du vil ha, jo større sjanse er det for å finne det, sier Gutting til happenmagazine.com.

Lag gjerne en liste over de egenskapene du er ute etter – morsom, smart, kreativ, hobbyer? Samtidig kan det være lurt å finne ut hvilke ting du eventuelt er villig til å overse – skitne sokker på gulvet, sigarettrøyking eller en lidenskap for fotball?

2. Stol på deg selv
Mange har opplevd utroskap eller en annen form for svik i et tidligere forhold, og er redde for å bli såret igjen.

Ifølge Gutting er det viktig å sjekke med seg selv, når man er ute på en date: «Føler jeg meg trygg sammen med denne personen?» Ikke bruk all tid på å få selve daten til å gå knirkefritt – sjekk om du faktisk liker å være sammen med vedkommende.

Klikk på bildet for å forstørre.

3. Hopp i det
... heller enn å krype. Online-dating brer om seg, i alle lag av samfunnet og alle aldre.

Men ofte blir man presentert for glansbildeversjonen; bildet er hakket mer flatterende enn virkeligheten og man har på nett muligheten til å formulere seg bedre og morsommere enn om det hadde vært en muntlig samtale – så treff vedkommende dersom du er interessert.

4. Se opp for varselsignalene
I etterkant er det lett å være etterpåklok – og se at mange av varselsignalene på at noe var galt både blinket og lyste som besatt helt fra begynnelsen.

Så følg magefølelsen – ikke bare hjertet.

5. Trygt og godt
Å tenke kan føre til problemer som ikke nødvendigvis er der. Er det dette jeg vil? Dersom du har vært på date med vedkommende noen ganger, og ser fram til den neste møte med ro heller enn nervøsitet, så er du på rett spor.

- Bra ting føles også bra, sier Gutting.

6. «Alle er tatt»
Som ny-singel er det vanlig å føle at alle de bra allerede er tatt, og at det kun er røkla igjen til overs. Slik er det selvfølgelig ikke (du er jo blant dem som er ledige på markedet).

Tenk positivt og ikke mist motet selv om du ikke treffer den rette i løpet av den første tiden. Det finnes ingen perfekte mennesker, men det er noen som er perfekte for enhver.

Er du likevel ikke klar for ny kjæreste, så kan du sjekke ut alle de gode grunnene til å forbli singel her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.