RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her er de beste klementinene

Foto: Crestock
Sist oppdatert:
Dette må du se etter når du handler klementiner.

(SIDE2): Det er høysesong for klementiner. Den lille, søte sitrusfrukten, som vi nordmenn spiser kilovis av hver i desember.

- Kjempegode
Grossister og Opplysningskontoret for frukt og grønt melder nå om at årets klementiner er av svært god kvalitet.

Siste fra Side2: Sjekk forsiden nå!

- Beskjedene vi har fått er at årets klementiner er har veldig god kvalitet, sammenlignet med tidligere år, sier informasjonssjef Britt Kåsin ved Opplysningskontoret for frukt og grønt til Side2.

At klementinene blir bedre for hvert år, kan nok være noe av årsaken til at også forbruket øker jevnt.

- I år importerer vi 28.000 tonn klementiner. Nordmenn er på klementin-toppen i Europa, sier informasjonssjef Hanne Linnert i Bama.

En av de store fordelene ved at nordmenn knasker klementiner, er at klementinene blir ferskere. Nå tar det bare noen få dager fra en klementin henger i et tre i Nord-Spania, til det ligger servert på en juleduk i Norge.

Alt om julen: Sjekk Side2s julespesial!

Sjekk dette!
Men selv om kvaliteten på klementinene blir stadig bedre, bør du likevel være selektiv på hvilke klementiner du tar med deg hjem.

- Klementinene skal ha en blank og oransje farge på skallet. De skal også se friske og fruktige ut, og altså helst ikke ha steiner i seg eller være tørre, sier Britt Kåsin.

I tillegg er det noenting som absolutt ikke skal være på klementinene:

- Hvis klementinene har grønn, brun eller svart farge på skallet, så er de ikke helt friske, sier Kåsin.

Økt forbruk
Norske forbrukere går ikke lei klementiner. I år spiser vi totalt seks kilo klementiner hver, og fire av disse kiloene spiser vi i november og desember.

Høres dette farlig mye ut, kanskje? Det er det ikke.

- Det er helt ufarlig å spise mye klementiner. Det er bare sunt. De inneholder masse C-vitaminer, antioksidanter, mye naturlig fiber og en rekke forskjellige mineral- og sporstoffer, sier Britt Kåsin ved Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Har du ergret deg gjennom hele artikkelen fordi vi kaller julefrukten for klementin, og du bestemt mener det heter mandarin?
Vel, da tar du feil. Det er mange år siden norske importører slutte å importere mandariner. Klementiner er en mye søtere sitrusfrukt enn mandarinen. Dessuten er det en enkel måte å merke forskjell på en klementin og en mandarin. Mens mandariner har en god del steiner i seg, så har ikke klementinen det.

Du har funnet steiner i «klementiner» også, sier du?
Her er forklaringen:

- Klementiner vokser i naturen. Finner man stener i en klementin, så er det nok bare en forvirret bie som har flydd fra et mandarintre og over til et klementintre med mandarinpollen på bena. Dermed «smitter» bien klementinen med mandarinpollenet, såkalt pollenisering, sier informasjonssjef Hanne Linnert i Bama.

Siste fra Side2: Sjekk forsiden nå!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere