RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Darren Wilson avbildet under den medisinske undersøkelsen på Christian Hospital i St. Louis, kort tid etter drapet.
Darren Wilson avbildet under den medisinske undersøkelsen på Christian Hospital i St. Louis, kort tid etter drapet. (Ap)

Her er de faktiske bevisene i saken

Sist oppdatert:
- Det underliggende budskapet her er at Wilson skulle latt Brown banke ham opp og kanskje tatt tjenestevåpenet hans.

Det brøt ut ekstreme opptøyer i Ferguson i St. Louis mandag da en storjury i Missouri besluttet ikke å ta ut tiltale mot en politimann som hadde skutt og drept en svart tenåring.

Beskyldningene rasisme og forskjellsbehandling hagler mot politiet og det amerikanske rettsvesenet. Noen amerikanske medier skriver til og med at Ferguson-saken har delt Amerika i to.

Storjuryen ble presentert både medisinske og tekniske bevis da de skulle beslutte om politimannen Darren Wilson skulle tiltales for drap på 18 år gamle Michael Brown. The Washington Post har listet opp en del av hovedpunktene i bevismaterialet.

Her kan du få tilgang til alle dokumentene i saken.

«Uspesifisert skade»
Ifølge den medisinske journalen til Wilson, ble han innlagt på sykehus kort tid etter den fatale hendelsen. Fra klokken 14.20 til 16.00 ble han behandlet for en «uspesifisert skade i ansiktet og halsen» og «smerte i kjeven».

Blodprøvene viser at han verken var påvirket av alkohol eller narkotika.

Ifølge den medisinske journalen ble han «slått to ganger i ansiktet av den mistenkte». Videre framkommer det at Wilson ble klort i nakken. Men det stadfestes at nakkeskadene er overflatiske, uten noen form for blødninger.

Det ble også foretatt en røntgenundersøkelse av kjeven til Wilson. Den viser at det ikke forekom noen bruddskader eller forskyvning av kjeven.

Brown ble skutt forfra
Obduksjonsrapporten av Michael Brown viser at 18-åringens kropp hadde ni skader forårsaket av syv eller åtte kuler. Ingen av kulene kom bakfra, ifølge The WashingtonPost.

Det antatte første skuddet traff ham i tommelen, og ble avfyrt på kloss hold, trolig under håndgemenget i bilen, ifølge rapporten.

Påvirket av cannabis
Skader i brystregionen, panne og i hodet er forenlig med at Wilson var lent framover da skuddene falt. Et skudd i hodet var trolig det siste og fatale skuddet som falt.

Blodprøver viser at Wilson var påvirket av cannabis da hendelsen skjedde.

Her kan du få tilgang til alle dokumentene i saken.

- Den bitre skjebnens ironi i Michael Brown-saken er at om han faktisk hadde tatt opp hendene sine og sagt ikke skyt, så ville han nesten helt sikkerhet vært i live i dag, skriver redaktør i National Review, Rich Lowry, i en kronikk i PoliticoMagazine.

Videre skriver Lowry at de troverdige bevisene i saken, deriblant fysiske beviser og vitneutsagn som ikke er motstridene, tyder på at Michael Brown ikke hadde noen planer om å overgi seg fredelig til politiet.

Satt i patruljebilen
Bevisene tilsier at Brown ble stanset av politimann Darren Wilson, etter at 18-åringen hadde begått et tyveri i en lokaleforretning. Ifølge vitneutsagnene til Wilson, ble han angrepet av Brown mens han ennå satt i patruljebilen.

Brown slo politimannen i ansiktet, og skal ha forsøkt å frata ham tjenestevåpenet. Det første skuddet ble angivelig avfyrt inne i bilen mens det pågikk et slagsmål mellom de to. Dette fikk Brown til å trekke seg unna.

- Hadde han fortsatt å løpe, ville han trolig vært i live i dag, skriver Lowry.

Men i stedet gikk Brown på nytt til angrep på politimannen, ifølge Lowry. Da avfyrte Wilson tjenestevåpenet sitt gjentatte ganger. Flere ganger skal tjenestevåpenet ha «klikket».

- Ikke raseundertrykkelse
Lowry skriver at hendelsen i Ferguson ikke omhandler politibrutalitet eller raseundertrykkelse. Han hevder demonstrantene i Ferguson har videreformidlet feilinformasjon, samtidig som at de har forsøkt å skape mistro til rettssystemets behandling av saken.

Lowry mener også at massene kommer med usaklig kritikk av selve prosessen rundt storjuryen ved å antyde at beslutningen var rigget, ettersom aktor Robert McCulloch ikke ønsket en tiltale i saken. McCulloch mente det ikke fantes bevis for at Wilson ikke handlet i selvforsvar.

- Vi stiller ikke folk for retten for kriminelle handlinger de nesten helt sikkert ikke har begått, bare for å blidgjøre en mobb som vil kaste ting på politiet og brenne ned lokale forretningsvirksomheter hvis de ikke får viljen sin, skriver Lowry.

Det underliggende budskapet
Han skriver videre at liberale kommentatorer stadig understreker at Brown var ubevæpnet, og at politimannen bare ble påført noen små skrammer i ansiktet, eller «irriterte kinn», som kommentator Josh Marshall skrev.

- Det underliggende budskapet her, er at om Wilson bare hadde latt Brown banke ham opp og kanskje tatt tjenestevåpenet hans, så ville ikke situasjonen blitt eskalert, skriver Lowry.

Se de enorme ødeleggelsene etter Ferguson-opptøyer:Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere