*Nettavisen* Nyheter.

Her er de første iPhone-spillene

iPhone kommer til Norge og i nettbutikken venter disse spillene.

(Spillmagasinet): Mandag kveld norsk tid annonserte appleguru Steve Jobs at en ny, litt tynnere og 3G- og GPS-utstyrt iPhone er på vei til Norge.

SE VIDEO: Alt Apple viste frem

Den 11. juli lanseres telefonen her på berget, og samtidig blir det mulig å kjøpe spill til enheten. iPhone både registrerer bevegelse og har trykkfølsom skjerm, noe som den håndholdte Nintendo DS har nytt godt av.

Les også:
- «Spore» vist frem på iPhone
- Alt om den nye iPhone
- iPhone kan fungere med PS3

Apple har også utviklet et eget SDK (System Developer Kit) som etter sigende skal gjøre jobben med å konvertere spill enkel nok til å gjøres unna på få uker. Tenk på det når du betaler i dyre dommer for spillene.

80 kroner spillet?

Det spanske mobilstudioet LemonQuest regner med å kunne ta 25 dollar for spillet sitt, men det er kanskje unntaket snarere enn regelen.

De første spillene som blir tilgjengelig til iPhone vil koste 10 dollar pluss moms i Apples nye programvarebutikk App Store.

Apples businessmodell er å la utviklerne selv velge pris på produktet, og tar 30 prosent av inntektene.

Apple Norge har ennå ikke annonsert tidspunktet for når den norske versjonen av butikken lanseres eller prisene på de annonserte spillene. Etter det Spillmagasinet erfarer vil forholdet mellom dollar- og kronepris på spill kunne sammenlignes med dagens forhold i musikkbutikken. Et album i USA koster 10 dollar pluss moms i iTunes Store, mens det koster 80 kroner i den norske butikken.

«Monkey Ball» først ut

Når App Store står klar blir det første tilgjengelige spillet Sega-spillet «Super Monkey Ball». Spillet tar i bruk mobilens bevegelsesfølsomhet for å kontrollere den rullende apen på skjermen.

Men den gamle klassikeren er slett ikke det eneste spillet som er på vei til iPhone. EAs kommende stortittel «Spore» er allerede annonsert og en rekke andre spill ble vist frem på Apples pressekonferanse mandag kveld.

Pangea Software utvikler to spill til både iPhone og iPod Touch. Det første, «Cro-Mag Rally», er et gammelt go-kart-spill som pusses opp med elleve nye kjøretøy og ni forskjellige baner. Det andre spillet er 3D-tenkespillet «Enigmo». Her skal du bevege hindringer rundt på brettet slik at vann, olje eller lava renner dit det skal. Begge spillene skal koste 10 dollar i App Store.

Digital Legends Entertainment har også kastet seg på bølgen og har annonsert actioneventyret «Kroll». Spillet kombinerer action og oppgaveløsning og slippes i september, skriver Gamespot.com.

Apple har også tidligere vist frem det første offisielle iPhone-spillet, sci-fi-skyteren «Touch Fighter». Ifølge programvaregiganten ble det utviklet i løpet av to uker.

Se «Touch Fighter» bli demonstrert i videoen nedenfor
(Artikkelen fortsetter under videovinduet)

HTML EMBED

Ubisoft med på laget?

I et intervju med bransjenettsiden Casualgaming.biz bekrefter tilsynelatende Ubisoft at også de har spill under utvikling til iPhone.

- Akkurat nå viser vi bare frem spill til DS og Wii, men vi kommer til å jobbe med andre plattformer også. Vi ønsker ikke å holde det for smalt og tillegg til spill til pc, PS3 og Xbox 360 lager vi spill til iPhone og iPod Touch, sier produsent Pauline Jacquey i Ubisoft.

iPhone lanseres den 11. juli i Norge. Norsk pris på både mobilen og spillene er ukjent, det sammen gjelder hvorvidt den vil bli låst til operatøren NetCom. Få full oversikt over telefonen i denne utfyllende artikkelen.

Les flere spillsaker på våre spillsider.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.