FOLKETS HUS (Nettavisen): Arbeiderpartiet ligger an til å gå kraftig tilbake og kan gjøre sitt dårligste fylkestingsvalg noensinne, viser prognosen klokka 21. Prognosen er basert på forhåndsstemmene talt opp kl. 21 - cirka 33 prosent av stemmene totalt.

Les mer: Følg siste nytt om valget i Nettavisens valgstudio her!

I videoen over kan du se Arbeiderpartiets nestledere glede seg over høyresidens tilbakegang.

- Ikke fornøyd

- Dette er et nivå vi ikke kan være fornøyd med, sier Aps-nestledere Hadia Tajik og Bjørnar Skjæran til Nettavisen.

- Vi har ambisjoner som er langt høyere enn dette, så vi har en stor jobb å gjøre fremover, men vår side av politikken står seg likevel mange steder i landet.

Se intervjuet med de to her:

Med forhåndsstemmene i Oslo opptalt har Ap 19,8 prosent, ned 12,2 prosentpoeng fra valget i 2015. MDG blir den store vinneren med nesten 17 prosent. En mer detaljert oversikt fra de store byene ser du lenger ned i saken.

Da valglokalene stengte klokka 21 mandag kveld, lå Arbeiderpartiet an til å få en oppslutning på rundt 24 prosent på landsbasis, viser Valgdirektoratets prognose for fylkestingsvalget. Hvis prognosen treffer, vil Ap dermed gjøre det dårligste valget i partiets historie. Den tidligere bunnoteringen ble satt i 2003, med 27 prosent.

– Men vi er med god margin landets største parti på denne prognosen. Det tar vi med oss. Vi ser også at regjeringspartiene går mot et katastrofevalg. Det betyr at sentrum-venstre, den siden av politikken vi tilhører, har et godt utgangspunkt for å jobbe fram mot 2021, sier nestleder Bjørnar Skjæran.

Partienes oppslutning i prosent av opptalte stemmer klokken 22.30, når 50,8 prosent av stemmene er talt (opp/ned-gang fra valget i 2015):

Ap. 25,1 (-7,8 %)

H 18,7 (-4,5 %)

Sp 15,7 (+7,2)

MDG 6,4 (+2,1)

Frp 8,3 (-1,2)

SV 5,8 (+1,7)

R 3,8 (+1,8)

KrF 4,3 (-1,2)

V 3,4 (-1,1)

FNB 2,3 (-)

Sp klart fram

Senterpartiet ligger på sin side an til å bli en av valgets desiderte vinnere – med en formidabel framgang til rundt 12 prosent på landsbasis. Det er riktignok mindre enn nivået på over 14 prosent som meningsmålingene har vist de siste månedene, men på høyde med de beste lokalvalgresultatene til Sp noen gang.

Sp ligger dessuten an til å bli det partiet som har størst framgang fra forrige kommune- og fylkestingsvalg for fire år siden. Ap vil være partiet med størst tilbakegang hvis prognosen slår til. Klokka 21 lå Jonas Gahr Støres tilhengere an til å miste rundt 10 prosentpoeng i oppslutning.

Foreløpige tall

Stemmetallene er svært foreløpige og baserer seg i stor grad på forhåndsstemmer, men tendensen stemmer godt overens med resultatene på meningsmålinger før valget.

Ap går markant tilbake, mens de tidligere småpartiene på rødgrønn side alle gjør det svært godt. Venstre og Kristelig Folkeparti blir straffet av velgerne, mens Høyre og Fremskrittspartiet innfrir omtrent forventningene fra målingene, og ligger, tross en viss tilbakegang, an til ende rundt nivået ved valget for fire år siden.

Prognosen baserer seg på rundt 18 prosent telte stemmer.

MDG og Rødt går fram

Også Miljøpartiet De Grønne lå i 21-tiden an til å gjøre det svært godt, om enn noe lavere enn målingene viste i forkant av valget. Partiet ligger an til å knuse alle sine tidligere rekorder, med en framgang på rundt 2,8 prosentpoeng til 7,8 prosent, ifølge prognosen. Partiet fikk 5 prosent ved forrige kommune- og fylkestingsvalg.

Rødt ligger an til rundt en dobling av oppslutningen fra valget i 2015 med rundt 4,5 prosents oppslutning.

I de største byene ser det slik ut:

Oslo: MDG fosser fram

Rødt flertall : 32 mandater.

Med forhåndsstemmene i Oslo opptelt har Ap 19,8 prosent, ned 12,2 prosentpoeng fra valget i 2015. MDG blir den store vinneren med nesten 17 prosent.

Oppslutningen til Miljøpartiet De Grønne (MDG) er hele 8,7 prosentpoeng høyere enn ved valget i 2015. De er likevel noe under hva partiet har fått på enkelte meningsmålinger.

For debutanten Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) er det foreløpige resultatet 6,4 prosent, noe over hva partiet har fått på meningsmålingene. Det vil i så fall gi fire mandater.

Trondheim: Ap beholder makten

Ap beholder trolig makten i Trondheim, selv om partiet gjør et katastrofalt dårlig valg og går tilbake 17 prosentpoeng, ifølge opptelte forhåndsstemmer.

Basert på drøyt 37.000 forhåndsstemmer får Ap 24,1 prosents oppslutning, noe som er en tilbakegang på 17,2 prosentpoeng fra forrige kommunevalg i 2015.

SV og MDG gjør et brakvalg i trønderhovedstaden og får henholdsvis 11,8 og 11,7 prosents oppslutning, basert på forhåndsstemmene.

Basert på dette vil dagens konstellasjon i Trondheim med Ap, KrF, Sp og MDG miste flertallet. Dermed må Arbeiderpartiet og ordfører Rita Ottervik sondere også med andre partier for å finne flertall. Blant annet vil et samarbeid mellom Ap, SV, Rødt og MDG ha flertall i bystyret.

En enda bredere konstellasjon av Ap, MDG, Sp, KrF og SV vil også ha flertall.

Høyre står på stedet hvil i Trondheim med 19,9 prosents oppslutning. Partiet vil imidlertid ha store problemer med å sikre flertall med andre borgerlige partier.

Bergen: Ap halvert

Bompengepartiet i Bergen ligger an til å få over 18 prosents oppslutning og 13 mandater i bystyret, mens Ap er nesten halvert siden 2015.

Tallene er basert på 62.000 opptelte forhåndsstemmer.

Dermed har Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) klart å holde stand helt inn til valget, selv om resultatet er noe lavere enn de mest optimistiske meningsmålingene kunne tyde på. På et tidspunkt ble FNB målt til 25 prosents oppslutning på gallupen.

Partiet kan få en like stor gruppe i bystyret som Arbeiderpartiet.

Arbeiderpartiet går som ventet kraftig tilbake og får drøyt 19 prosents oppslutning. Dette er litt over halvparten av hva partiet oppnådde for fire år siden, og partiet er bare marginalt større enn FNB.

Høyre vipper rett under 20 prosent og går dermed tilbake litt over 2 prosentpoeng. Partiet ligger likevel an til å bli største parti i Bergen.

Basert på forhåndsstemmene ligger dagens byrådskoalisjon av Ap, Venstre og KrF an til å få 17 av 67 mandater i bystyret og er dermed langt unna flertall.

Skal Arbeiderpartiet beholde makten, uten innflytelse fra FNB, må det inngå en bred koalisjon med SV, MDG, Sp, Venstre og Rødt, ifølge beregningene basert på 62.000 forhåndsstemmer.

Høyre vil ikke få flertall sammen med Frp, selv med støtte fra FNB.

I alt har 223.000 personer stemmerett i Bergen.