Gå til sidens hovedinnhold

Her er de hemmelige Treholt-dokumentene

Tidligere strengt hemmelige dokumenter offentliggjort i dag.

Etter 26 år er de strengt hemmelige sidene av Treholt-dommen blitt offentliggjort.

Arne Treholt ble i Eidsivating lagmannsrett dømt til 20 års fengsel for å ha overlevert hemmelige opplysninger til sovjetisk etterretningstjeneste.

Dommen, som er nærmere hundre sider lang, ble umiddelbart gradert som hemmelig. Fem sider ble gradert som stengt hemmelig.

Og det er disse fem sidene av dokumentet som er blitt frigitt av Borgarting lagmannsrett etter en begjæring fra Politiets sikkerhetstjeneste.

Vil ikke begrunne offentliggjøring
Lagmann Ola Dahl i Borgarting lagmannsrett vil ikke si noe om hva som er grunnen til at dokumentene blir offentliggjort nå.

- Det er masse kryssende hensyn. Vi ønsker at våre dommer skal være offentlig. Nå er det blitt offentlig, og det setter vi pris på, sier Dahl til VG Nett.

Gammelt krav
Riksadvokat Tor-Aksel Busch tok allerede for flere år siden til orde for å offentliggjøre Treholt-dommen, men sa den gang at dette måtte avklares med Politiets sikkerhetstjeneste. Årsaken var at deler av dommen inneholder opplysninger som man har ansett som spesielt sensitive for norsk sikkerhet. Det gjelder spesielt sidene 73 til 77 i dommen.

I flere år har Arne Treholt og hans advokat Harald Stabell krevd at hele dommen bør offentliggjøres. Blant annet er det spørsmål rundt side 66 som har ført til dette kravet. På denne siden omtales det såkalte pengebeviset som forfatterne Geir Selvik Malthe-Sørensen og Kjetil Bortelid Mæland hevder er forfalsket i boka Forfalskningen. I april i år sa Arild Rønsen at undersøkelser av denne siden i dommen viser at den er forfalsket.

Dette er side 73-77
Sidene omhandler opplysninger som Politiets overvåkingstjeneste fikk fra andre etterretningstjenster, og som dannet grunnlaget for jakten på den hemmelige spionen i det norske embetsverket. Politiet fikk blant annet informasjon om at personen var tidligere journalist, noe som stemte med Arne Treholt som tidligere hadde jobbet i Arbeiderbladet. Ifølge hemmelig informasjon hentet fra innsiden av KGB skulle Oslo-agenten være så god at KGBs Oslo-kontor ikke trengte å anstrenge seg mer for å finne andre kilder.

I 1982 fikk norsk etterretning informasjon fra USA om at KGB i New York hadde en skandinavisk agent med et navn som lignet på «Volt» eller «Vol».

- Kan stoppe rykter
Gjenopptakelseskommisjonen holder i disse dager på med å avklare om Treholt-dommen vil bli gjenopptatt. Kommisjonsleder Helen Sæther sier offentliggjøringen kan bidra til å stoppe rykter rundt dommen.

- Jeg synes det er bra at dommen offentliggjøres i sin helhet, slik at enhver kan se hva som er begrunnelsen, sier Sæther til VG Nett.

Her er hele dommen delt opp i fem PDF-filer:

Del 1

Del 2 - Her ligger de inntil nå strengt hemmelige sidene: 73-77

Del 3

Del 4

Her ser du foto av de inntil nå strengt hemmelige sidene (KLIKK PÅ BILDENE):


Hva er din reaksjon på offentliggjøringen? Delta i debatt med våre lesere under!

Reklame

Nå er det tilbud på de populære julepysjene