*Nettavisen* Nyheter.

Her er de mest absurde og sprøeste FN-øyeblikkene

Verdens ledere samles denne uken til FNs høynivåmøte i New York. Her er et tilbakeblikk på de mest absurde øyeblikkene.

23.09.19 20:25

Denne uken går den 74. sesjonen av FNs hovedforsamling av stabelen i New York.

Globale klimaprotester, økt spenningsnivå mellom Iran og USA, Brexit-kaos, fornyet Kashmir-spenning mellom India og Pakistan, uroligheter og protester i Hongkong og mislykkede fredssamtaler i Afghanistan – er noe av bakteppet når ledere fra nesten 200 land samles til verdens største diplomatiske begivenhet.

Greta Thunberg kjempet mot tårene: - Hvordan våger dere!

Vår egen statsminister Erna Solberg (H) er på plass med kronprins Haakon og en håndfull statsråder. Solberg og den norske delegasjonen skal blant annet hive seg i kast med en viktig sjarmoffensiv under New York-oppholdet. Målet er å sikre Norge en plass i FNs sikkerhetsråd.

FNs høynivåuke i New York har en tradisjon for å by på underholdende øyeblikk når mer eller mindre eksentriske ledere inntar talerstolen.

Her følger et lite tilbakeblikk på de drøyeste tingene som er blitt sagt og gjort under høynivåuken i New York.

Rev i stykker FN-pakten

Den avdøde Libya-diktatoren Muammar al-Gaddafi fikk delegatene i FNs hovedforsamling til å heve øyebrynene da han talte fra podium i 2009.

Gaddafi ble tildelt en taletid på 15 minutter, i liket med alle de andre talerne, men holdt det gående med en monolog i hele 96 minutter. I løpet av monologen tok han også opp et eksemplar av FN-pakten, erklærte at han ikke anerkjente den og rev tilsynelatende ut én side.

Daværende britisk statsminister Gordon Brown gjorde et poeng ut av opptredenen til Gaddafi da han selv skulle tale dagen etter, og sa: «Jeg står her for å anerkjenne, og ikke rive i stykker FN-pakten.»

Klikk på bildet for å forstørre.  

Benjamin Netanyahu viser fram et bombediagram under FNs hovedforsamling. Foto: Don Emmert (AFP)

Forlot salen i protest

Irans tidligere president Mahomud Ahmadinejad benyttet talerstolen i 2010 til å gå til frontalangrep på Vesten. Han kritiserte vestlige ledere og fikk dermed flere delegater til å reise seg opp og forlate salen i protest.

Ahmadinejad fremmet også sterke påstander om at terrorangrepet i New York i 2001 var en innsidejobb, og at ikke flyene, men bare en eksplosjon, kunne forårsake at tvillingtårnene raste sammen.

- Lukter fortsatt svovel

I 2006 klarte avdøde Hugo Chavez, tidligere president i Venezuela, å vekke avsky da han omtalte daværende USAs president som selveste «djevelen».

Chavez talte dagen etter at president George W. Bush hadde vært på samme talerstol, og sa følgende: «I går kom djevelen hit. Det lukter fortsatt svovel.»

I 2012 skulle Israels statsminister Benjamin Netanyahu forsøke å overbevise omverden om at atomtrusselen fra Iran var reell og faretruende nær.

Netanyahu hadde tatt med seg en rekvisitt i form av et papplate med et diagram utformet som en bombe.

Bombediagrammet var inndelt i flere seksjoner på 70 og 90 prosent. Den israelske statsministeren hevdet at Iran hadde kapasitet til å anrike uran på et nivå på 70 prosent.

Han tegnet deretter en rød linje ved 90 prosent-merket og oppfordret omverden til å sette en rød linje for Irans atomprogram.

Netanyahu sa deretter at «røde linjer» forhindrer kriger.

Klikk på bildet for å forstørre.  

USAs president Donald Trump høstet uventet latter fra salen da han talte til FNs 73. hovedforsamling i 2018. Foto: Nicholas Kamm (AFP)

Skrøt og høstet hånlig latter

USAs president Donald Trump høstet uventet latter da han adresserte FNs generalforsamling i 2018. Trump skrøt av egne prestasjoner og påsto at «på mindre enn to år har hans administrasjon oppnådd mer enn nesten noen annen administrasjon i vårt lands historie».

«Jeg ventet meg ikke den reaksjonen, men det er ok,» sa Trump etter at latteren brøt ut i salen.

Trump har i etterkant hevdet at FN-delegatene lo med ham, og ikke av ham. Daværende USAs FN-ambassadør Nikki Haley uttalte at delegatene reagerte som de gjorde fordi de var «underholdt av hans åpenhet».

Trump har også uttalt at det var mening å være morsom.

Slo skoen i bordet

Midt i den kalde krigen klarte Sovjetunionens leder Nikita Krustsjov å overraske og sjokkere forsamlingen da ha i 1960 smalt skoen sin i bordet.

Hendelsen skjedde etter at en filippinsk delegat hadde kritisert Krustsjov og Sovjetunionen for å begrense friheten til østeuropeerne.

Barnebarnet til Krustsjov har senere skrevet i en bok at den sovjetiske lederen hadde i forkant av hendelsen tatt av skoene fordi de var nye og altfor stramme. Da han reiste seg og kritiserte den filippinske delegaten, slo han først i bordet med knyttneven, angivelig så hardt at klokken hans falt ned på gulvet. Visstnok skal Krustsjov ha plukket opp skoen da han skulle ta opp klokken – og fortsatte å slå med skoen i bordet. Berlin-muren ble reist året etter.

Avdøde PLO-leder Yasir Arafat hadde også en minneverdig tale i FNs generalforsamling i 1974, da han uttalte det kjente sitatet: «I dag har jeg med en olivengren og en frihetskjempers skytevåpen. Ikke la olivengrenen falle fra min hånd.»

Klikk på bildet for å forstørre.  

Nikita Krustsjov hamrer knyttneven i bordet. Etterpå fortsetter han med å slå skoen i bordet. Foto: (AP)

«Analfabet og uvitende millionær»

Cubas tidligere leder, Fidel Castro, har holdt en rekke taler i FN. Men i 1960 holdt han en usedvanlig lang tale. I likhet med andre ledere, ble han bedt om å fatte seg i korthet. Men Castro holdt det gående i hele fire og en halv time. Castro hadde dermed god tid til å kritisere daværende USAs president John F. Kennedy – som han omtalte som en «analfabet og uvitende millionær». Han klaget også over den «nedverdigende og ydmykende behandlingen» han hadde fått i New York, inkludert å bli kastet ut av hotellet.

Kilder: Associated Press, CNN, The Independent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.