RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Magnus Blaker (Nettavisen)

Her er de nye «gamlis-mobilene»

Sist oppdatert:
Enkelte telefoner er bare spesialtilpasset til eldre mennesker.

Mobiltelefoner begynner å bli en nærmest uunnværlig dings i vår hverdag, fra de minste til de eldre. Men det er samtidig et velkjent problem at de fleste mobiltelefonene som selges på markedet i dag ikke er laget for at eldre mennesker med lav teknisk kompetanse, dårlig syn og kanskje litt unøyaktig motorikk i fingrene.

Lager «gamlismobiler»
Derfor har enkelte spesialprodusenter kastet seg inn i den nisjen. Første ute her i landet var Emporia Life med sin eldremobil, som har blitt en stor suksess for eldre, gjennom både å være en fullblods mobiltelefon med enorme taster og display – samtidig som den fungerer som en trygghetsalarm.

Og samtidig som Emporia Life kom på banen, kastet også velkjente Doro seg på banen med mobiltelefoner som på ingen måte konkurrerer om de hippe mobilbrukerne. Derimot er de spesiallaget for personer som bare trenger en mobiltelefon som en trygghet, og som gjør det enkelt for familien å få tak i dem på.

Doro med fem nye telefoner
Selskapet har nå lansert fem nye telefoner som vil bli tilgjengelig på markedet i løpet av de kommende månedene, og flere har fått nyheter som utvilsom vil være velkomne i denne kategorien. Fellestrekk er store knapper, enkle funksjoner og høy kontrast på både display og taster.

Handlepuls 334gsm er utvilsomt den mest nedstrippede, med bare muligheten til å ringe fire forhåndsdefinerte personer, samt nødnummer med ett enkelt trykk på taster.

Telefonen er ikke i stand til å verken sende eller motta SMS-meldinger, utover SMS-melding som kan programmeres i forbindelse ved å trykke på nødknappen.

Doro PhoneEasy 345gsm og 338gsm er to nærmest identiske telefoner med litt mer funksjonalitet enn det HandlePlus 334 kan skryte av. Telefonene er blant annet i stand til å sende tekstmeldinger, og har en telefonbok som kan lagre opp til 50 nummer.

Displayet har store og gode ikoner og bokstaver, og forskjellen på de to er i bunn og grunn at 345gsm har Bluetooth, slik at trådløst headset kan benyttes, noe som fort kan være en fordel for de med dårlig hørsel.

Begge telefonene har en nødknapp på baksiden som automatisk ringer opp en predefinert liste med personer, og fungerer dermed som en liten trygghetsalarm.

Telefonene er utrolig nok utstyrt med et par spill, inkludert Snake, men heldigvis kan menyene tilpasses slik at alt unødvendig dilldall skjules slik at brukeren bare får fokus på de viktigste tingene.

PhoneEasy 410gsm er den første klapptelefonen fra selskapet, og dette er også den mest avanserte telefonen de har laget. Fordelen med klappfunksjonen er først og fremst at både taster og skjerm kan være enda større enn de er på de andre telefonene, samtidig som en ikke trenger å trykke på noen taster for besvare et anrop eller legge på.

Telefonen er utstyrt med Bluetooth og kan også motta MMS-meldinger med bilder. Dermed kan bestemor se barnebarna på «gamlismobilen». Når denne telefonen er klappet igjen ser den også nesten ut som en «vanlig» mobil. Denne telefonen har ikke nødknapp.

Til slutt har vi PhoneEasy 342 som er en helt grunnleggende, relativt liten mobil med SMS-funksjon, telefonbok og nødknapp. Ikke noen voldsomt store overraskelser her, og den skiller seg vel mest ut ved at den er litt mindre enn de andre modellene.

Telefonene vil ha en veiledende pris på 1200 til 1600 kroner avhengig av modell, og vil bli tilgjengelig i de fleste store kjedene fortløpende i månedene som kommer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere