OSLO (Nettavisen): Byrådet i Oslo har tirsdag vedtatt nye regler for bedre regulering av utleiemarkedet for elsparkesykler i Oslo. Etter innspill blant annet fra legevakt-leger blir det forbud mot utleie på nattestid.

Den nye forskriften vil være gjeldende fra begynnelsen av september.

  • Nattestenging for utleie mellom 23 og 05
  • Maks 8000 elsparkesykler for utleie
  • Aktørene må ha tillatelse fra kommunen
  • Krav om spredning av kjøretøyene i fire soner i byen
  • "Stilletid" for elsparkesyklene. Alarmfunksjoner med lyd skal være avslått mellom kl. 20 og 07 natt til hverdager, og mellom kl. 20 og 09 natt til lørdager, søndager og helligdager.

Ikke fornøyd med aktørene

- Gatene i Oslo skal være trygge for alle. Elsparkesykkel-situasjonen i sommer har blitt enda verre enn vi fryktet, fordi vi ikke fikk lov av regjeringen til å regulere dette tidligere, og aktørene i alt for liten grad har tatt ansvar, til tross for tydelige oppfordringer. Nå sørger vi for regler som gjør at dette kan bli et positivt bidrag i byen, i stedet for en farlig plage, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) ifølge en pressemelding.

Sirin Stav (MDG), byråd for miljø og samferdsel, sier aktørene ikke behøver å vente til september med å etterleve de nye forskriftene:

- I mellomtiden har jeg en klar forventning om at utleieaktørene tar situasjonen vi står i på alvor, og iverksetter de kravene vi stiller med det samme. Når omfanget av skader ved bruk av elsparkesykler er så stort at helsevesenet roper varsku, må aktørene også ta selvstendig ansvar for situasjonen, sier Stav.

Det var VGs som først brakte opplysningene om at det fra august vil komme et forbud mot utleie av slike sparkesykler nattestid.

I et høringsnotat het det at utleie bør kunne skje alle dager, hele dagen, unntatt i tidsrommet mellom klokka 01.00 og 05.00, men byrådet går altså lenger og stenger for utleie fra klokka 23 til 05.

Leger ba om natt-forbud

Det er i tråd med et forslag fra legevaktleger. Overlege Henrik Siverts gikk på vegne av Oslo skadelegevakt ut med en henstilling til ansvarlige utleiere om å vurdere nattestenging i påvente av at myndighetene innfører ytterligere regulering. I forslaget ble det foreslått forbud mellom klokken 23.00 og 05.00.

Oslo universitetssykehus og Oslo kommunes legevakt presenterte sist tirsdag ferske tall for ulykker på el-sparkesykkel i hovedstaden. De viser at det i juni - for første gang - var flere registrerte skader med el-sparkesykkel enn med vanlig sykkel.

  • I juni ble det registrert 421 elsparkesykkelskader ved skadelegevakten i Oslo.
  • Per 5. juli 2021 har Oslos skadelegevakt passert totalt 3000 registrerte skader med el-sparkesykler.
  • Mer enn halvparten av de som skader seg (55 prosent) var alkoholpåvirket.
  • Legene ba ansvarlige utleiere vurdere nattestenging av utleie av el-sparkesykler.

Knuste kjever, alvorlige hodeskader

Ullevål, som får de mest alvorlige skadene, kan melde om knuste ansikter og kjever, alvorlige hodeskader og skader i bryst og buk. Noen av pasientene har havnet på spesialsykehuset Sunnaas for rehabilitering i etterkant.

- Det typiske er at de ikke klarer å ta seg for, uttalte overlege Tina Gaarder, leder ved traumeavdelingen på Ullevål om sparkesykkel-pasientene Ullevål mottar.

Overlege ved Oslo skadelegevakt, Henrik Siverts sa antall ulykker med el-sparkesykler har eskalert:

– Det er ingen enkeltaktivitet med så mye skader. Det er egentlig rart vi ikke har hatt dødsfall ennå, uttalte han.

Les også: Elsparkesykkel-skader: - Forventer at selskapene følger opp nattestenging