Gå til sidens hovedinnhold

Her er de nye reiserådene: Åpner for flere karantenefrie reiser

Turister fra Tyskland og Nederland får komme til Norge. Nordmenn får reise til Hellas, Italia, Spania, Storbritannia og deler av Sverige.

OSLO (Nettavisen, NTB): Nå er det klart hvilke land i EØS- og Schengen-området nordmenn kan reise til uten å få ti dagers karantene ved hjemkomst.

Justisminister Monica Mæland (H) presenterte de nye reiserådene på en pressekonferanse fredag. De nye reise- og karantenereglene er publisert på Folkehelseinstituttets nettsider, der et kart viser hvilke land som nå vurderes som «grønne» eller «røde».

VIDEO: Justisminister Monica Mæland om nye reiseråd og karantenefrie land:

 • Fra 15. juli åpner regjeringen for land fra EU- og EØS-området med en tilfredsstillende smittesituasjon.
 • Det gis grønt lys for reiser blant annet til Hellas, Italia, Frankrike, Spania og noen regioner i Sverige.
 • I «grønne» land er smittepresset vurdert å være så lavt at vi kan krysse grensene inn til Norge uten innreisekarantene.
 • Turister fra blant annet Tyskland og Nederland får komme til Norge.
 • For «røde» land gjelder fortsatt karanteneplikten. Kommer du fra et slikt land, må du i innreisekarantene.
 • «Røde» land i EU/EØS/Schengen er Bulgaria, Kroatia, Ungarn, Luxembourg, Portugal, Romania.
 • Kjærester og familiemedlemmer til nordmenn kan nå komme på besøk til Norge.
 • Folkehelseinstituttet har foreløpig kun gjort vurderinger av smittesituasjonen i land i EU, EØS og Schengen. Andre land kan bli vurdert mot slutten av juli.
 • Er man i et land som går fra grønt til rødt, må man i karantene når man kommer hjem.

 • Folkehelseinstituttet skal oppdatere reisekartet minst hver 14. dag.

Les også: Nakstad: Får karantene om landet "skifter farge"

Kommer med pekefinger

Samtidig med nye reiseråd, kommer Utenriksdepartementet med en pekefinger:

Før reisen må du vurdere risikoen for å bli smittet på reisen, risiko for å komme ut for reiserestriksjoner, risiko for kapasitetsmangler i helsetjenesten på reisemålet, risiko for manglende mulighet for hjemreise, risiko for hjemmekarantene i Norge etter reisen og risiko for at du ikke får jobbe de 10 første dagene etter reisen. Dette er noen av tingene Utenriksdepartementet ber deg vurdere før reisen.

Nyhetsstudio: Alt om koronapandemien

Folkehelseinstituttet advarer og sier Norge nå må være forberedt på en liten smitteøkning nå når vi åpner grensene mot flere land.

- Vi har alle et ansvar for at økningen i smittespredningen blir minst mulig, sa fagdirektør Frode Forland på fredagens pressekonferanse.

Innbyggerne i store deler av Europa vil nå kunne reise til Norge uten krav om innreisekarantene ved ankomst til landet. Forland ber Norges befolkning fortsette den felles innsatsen for å begrense smittespredningen som har foregått gjennom våren.

- Det er en annerledes sommer. Det er en annerledes tid. Vi kan ikke bare reise rundt og tenke at alt er som før, sa næringsminister Iselin Nybø (V) på pressekonferansen fredag.

Les også: Dette betyr de nye reiserådene for din reiseforsikring

Åpner for turister fra Tyskland og Nederland

Det åpnes for at borgere i de viktige turistlandene Tyskland og Nederland får komme karantenefritt til Norge.

På Folkehelseinstituttets kart over hvilke land som oppfyller de norske smittekravene, får begge de to landene grønt lys.

Fra 15. juli kan dermed borgere fra disse landene dra karantenefritt på ferie i Norge. At regjeringen har åpnet for turister fra Tyskland, er særlig kjærkomment for det norske reiselivet, som har slitt i forbindelse med nedstengning og restriksjoner de siste månedene.

Samtidig har næringen vært opptatt av at det ikke åpnes for reisende fra land med en usikker smittesituasjon, slik at Norge kan fortsette å være et attraktivt land med lite smitte.

Les også: Utelivet får advarsel før Europa-åpning

Les også: Storbritannia fjerner karanteneregler for Norge

Åpner for kjærestebesøk

Fra 15. juli åpnes det for innreise for utlendinger fra land utenfor EU/EØS, såkalt tredjelandsborgere, som har familie eller et kjæresteforhold i Norge.

Det gis imidlertid ikke unntak fra karanteneplikten eller de normale vilkårene i utlendingsloven, opplyste justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) på en pressekonferanse fredag ettermiddag.

– Regjeringen forsøker hele tiden å finne riktig balanse mellom smittevern og åpning. Når smittesituasjonen er som den er i Norge, gir det oss mulighet til å åpne opp litt mer. Når vi ser at innreiserestriksjonene som er innført på grunn av koronasituasjonen særlig har rammet familier og kjærester hardt, er jeg glad for at vi nå kan gjøre ytterligere lempinger for land utenfor EU og EØS, sa Mæland.

Retten til innreise for utlendinger som skal flytte til Norge som følge av familieinnvandring, blir fullt ut gjeninnført.

Mæland understreker at karantenereglene fortsatt gjelder for familiemedlemmer og kjærester.

Les også: Kjærester og familiemedlemmer til nordmenn kan nå komme på besøk til Norge, har regjeringen bestemt

- Steg tilbake fra kanten av stupet

– Dette er et steg tilbake fra kanten av stupet, ifølge direktøren i NHO Reiseliv i en kommentar til de nye reiserådene.

– Denne åpningen vil bety enormt mye for norsk reiseliv. Å ta imot gjester fra land som Nederland, Italia, Spania og særlig Tyskland kan gi muligheter for bookinger også etter at nordmenn drar hjem fra fellesferie, sier administrerende direktør i NHO Reiseliv Kristin Krohn Devold.

Ifølge tall fra SSB fra sommeren 2019, er det flest europeiske gjester som kommer til Norge fra landene Tyskland, Nederland, Sverige, Frankrike, Storbritannia, Danmark, Spania og Italia. Tyskere sto for hele 1,5 millioner av disse overnattingene.

Øverst på reiselivsnæringens ønskeliste når det gjelder ferieåpning for nordmenn og reisende til Norge, har nettopp vært Tyskland og Hellas.

Mer til markedsføring

NHO Reiseliv etterlyser at regjeringen nå øker markedsføringsmidler til Innovasjon Norge, som et ledd i å bygge opp igjen reiselivet

– Det er helt nødvendig å fylle på kassa til Innovasjon Norge, slik at vi kan markedsføre reiselivet opp mot viktige land som Tyskland. Vi er i en eksepsjonell situasjon, og regjeringen må være fremoverlente med disse midlene, sier Krohn Devold.

– Vi venter i spenning, men vi har en forventning om at det åpnes opp. Senest onsdag bekreftet Finland at de gjør det, uttalte kommunikasjonsrådgiver Nora Aspengren i TUI til NTB før pressekonferansen fredag.

Nyhetsstudio: Alt om koronapandemien

Les også: Smitterekord i USA og Mexico

Les også: Sverige: - Fortsatt omfattende smittespredning


Regjeringens reiseråd - dette har skjedd

Her er oversikt over tidslinjen for norske reiseråd:

 • 17. februar: Utenriksdepartementet fraråder reiser til store deler av Kina.
 • 6. mars: Utenriksdepartementet fraråder reiser til Nord-Italia.
 • 10. mars: Utenriksdepartementet fraråder reiser til Italia.
 • 13. mars: Utenriksdepartementet fraråder reiser til USA og Frankrike som ikke er strengt nødvendige.
 • 14. mars: Utenriksdepartementet fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Nordmenn på reise i utlandet bes om å vurdere snarlig hjemreise.
 • 14. -16. mars: Ingen utlendinger slipper inn i landet uten kritisk grunn. Passasjertrafikken til og fra Norge stanses ved alle havner og flyplasser i Norge, med noen unntak.
 • 17. mars: Alle som kommer hjem fra utlandet, også i Norden, må være 14 dager i karantene.
 • 3. april: Utenriksdepartementet viderefører reiserådet fra 14. mars og fraråder reiser som ikke strengt nødvendige til alle land.
 • 15. mai: Regjeringen fraråder utenlandsreiser fram til 20. august.
 • 29. mai: Regjeringen vil åpne for fritidsreiser til Danmark fra 15. juni.
 • 15. juni: Nordmenn kan reise på ferie til alle land i Norden, men i Sverige er øya Gotland i Østersjøen det eneste området som har lav nok smittespredning.
 • 25. juni: Regjeringen varsler at nordmenn fra 15. juli kan reise til Europa og komme hjem igjen uten å gå i karantene – forutsatt at smittesituasjonen tilsier det. Regjeringen hever også innreiserestriksjonene fra 15. juli for innbyggere i EØS- og Schengen-området. Alle reiser til Sverige, nå også til Gotland, medfører fremdeles karantene ved retur til Norge. Smittesituasjonen på Gotland anses ikke lenger som tilfredsstillende.
 • Fra 15. juli unntas følgende land UDs reiseråd: Belgia, Kypros, Tsjekkia, Estland, Frankrike, Tyskland, Hellas, Irland, Italia, Latvia, Litauen, Malta, Nederland, Polen, Slovakia, Slovenia, Spania, Storbritannia, Sveits og Østerrike. I tillegg unntas de tre svenske regionene Blekinge, Skåne og Kronoberg reiserådene.

Utover reiserådene gjelder disse reglene:

Det er tillatt å reise på ferie innad i Norge så lenge man ikke bidrar til smittespredning. Er man syk eller i hjemmekarantene, skal man holde seg hjemme.

Rådene for å hindre smittespredning opprettholdes. Dette inkluderer å vaske hendene ofte og holde en meters avstand til alle andre enn sine nærmeste.

Personer med lett forhøyet risiko kan reise som alle andre. Dette gjelder blant annet eldre personer, og betyr at besteforeldre nå kan reise på ferie med familie og barnebarn.

Kommentarer til denne saken