RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her er de nye skatteforslagene

Sist oppdatert:
Skatteutvalget, som har vært ledet av tidligere finansminister Arne Skauge, overleverte i dag sine forslag til endringer i skattesystemet. Her kan du se hovedpunktene
Utvalget foreslår at 10 milliarder kroner i skattelette blant annet bør brukes til lavere skatt på arbeidsinntekter og halvering av formueskatten. Samtidig foreslår utvalget økt skatt på bolig og eiendom. Det foreslås også å erstatte delingsmodellen med en utbytteskatt med skjerming.

Utvalget har hatt to alternative rammer for sitt arbeid: En provenynøytral modell og en modell der det gis 8 -10 milliarder kroner i netto skattelette. Utvalgets hovedforslag er innenfor rammen av 10 milliarder kroner i skattelette.

Noen av hovedpunktene i forslaget er:

- Skattesatsen på alminnelig inntekt (inkludert selskapsoverskudd) holdes fast på 28 prosent.

- Formuesskatten foreslås avviklet på lang sikt og halvert på kort sikt, mens beskatning av bolig og eiendom økes.

- Lavere skatt på arbeidsinntekter, blant annet ved å redusere toppskatten og fjerne den ekstra arbeidsgiveravgiften på høye lønnsinntekter.

- Aksjeinntekter (utbytte og gevinster) utover risikofri avkastning beskattes som alminnelig inntekt.

- Delingsmodellen for aktive eiere i aksjeselskaper foreslås opphevet.

- Lavere skatt for de med lave lønnsinntekter, og enklere pensjonistbeskatning. Disse endringene gir en samlet skattelette på 6,2 milliarder kroner.

- Regjeringen har gjennomført skattelettelser på til sammen 19 milliarder kroner. Vi vil fortsatt prioritere skatte- og avgiftslettelser. Det vil ligge til grunn når vi vurderer utvalgets forslag. Samtidig vil jeg vise til Sem-erklæringen og hva Regjeringen tidligere har slått fast om nedtrapping av fordelsbeskatningen på bolig, sier finansminister Per-Kristian Foss i en pressemelding.

Dermed ser forslaget om økt boligskatt ut til å bli kvalt under fødselen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere