Gå til sidens hovedinnhold

Her er de overlevende tilbake på Utøya

1000 overlevende besøker dødsøya lørdag.

Fredag besøkte de etterlatte Utøya. Lørdag er det de overlevendes tur. Opp mot 1000 personer er ventet å besøke Utøya.

- I går var det sorg, og selv om det også er sorg i dag, er det livsfaren som i dag i større grad vil dominere de besøkende, sier helsedirektør Bjørn-Inge Larsen til Aftenposten.

Alle de overlevende etter massakren 22. juli får mulighet til å besøke øya, og de får ha med én person hver under besøket.

Klokken 10 var den første båten med overlevende tilbake på Utøya, skriver NTB.

Mange av AUF-erne og deres ledsagere valgte å oppsøke stedene hvor de h adde svært dramatiske opplevelser fredag 22. juli, ifølge avdelingsdirektær Per Brekke i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DBS).

(Saken fortsetter under bildet)

Minnesamling
Klokka 13 holder AUF minnesamling ute på øya, og Jens Stoltenberg er en av de som besøker øya denne dagen.

Helsedirektøren sier de overlevende er engstlige for å vende tilbake, og sier de er usikre på reaksjonene som vil komme når de kommer tilbake til øya.

- Vi tror de i utgangspunktet vil ta godt vare på hverandre, og at hjelpapparatet i hovedsak skal være i beredskap, sier Larsen til Aftenposten.

Rundt i båt
Flere av ungdommene har ønsket å reise rundt øya i båt, og forsvaret og brannvesenet bistår.

Det er direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap som ha hovedansvaret for dagens arrangement. Helsepersonell er til stede, sammen med prester, imamer og representanter for Humanetisk forbund.

Overlevende møter etterlatte
Etter Utøya-arrangementet vil de overlevende kunne møte de etterlatte på et hotell i Oslo. Det er Helse- og omsorgsdepartementet som er ansvarlig for dette. Her vil det også være helsefaglig personell til stede.

Pressen har ikke adgang til arrangementene.

I morgen søndag vil det bli avholdt en nasjonal minneseremoni i Oslo Spektrum fra klokken 15. Sendingen vil bli vist på TV.

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er den endelig på lager igjen

Kommentarer til denne saken