RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her er de sunneste nøttene

Sist oppdatert:
Julen er høysesong for nøtter, men nøtter er så helsebringende at du med fordel kan knaske nøtter året rundt. Her er de sunneste alternativene.

Mandelen skårer høyest, mens kokosnøtten kommer dårligst på sunnhetsbarometeret. De beste slankenøttene er peanøtter.

Nyt nøtter, men ikke bli klin kokos!
Våre forfedre måtte sanke nøtter og bær da de livnærte seg i naturen. Det var antagelig en viktig kilde til å hindre mangelsykdommer. Nøtter har kommet til heder og verdighet de siste årene. Tidligere var nøtter fy-mat for de kaloribevisste, inntil det ble fokus på de gode fettstoffene. Nøtter inneholder nemlig 85 prosent en-og flerumettede fettsyrer i tillegg til vitaminer og mineraler som har særdeles helsebringende effekt. Nøttefettet er veldig sunt for hjertet, beskytter mot kreft, styrker immunforsvaret og øker konsentrasjonsevnen!

De helsebringende små proteinbombene sørger dessuten for å gi masse mettende fiber. Nøtter har gått fra nei mat til ja-mat og blitt en gjenganger i kostholdsekspertenes dietter. Men ikke glem at de inneholder mange kalorier, så skal du ned i vekt kan du med fordel la nøtter erstatte fettet du pleier å spise. 50-100 gram nøtter per dag anbefales som en passende dose. Og varier gjerne mellom flere slag!

10 nøtter og hva de gjør for helsen

(1) Valnøtter: Slanke-og hjertevennlig. Best for hjertet!
Valnøtter er hjertemedisin med masse umettet fett og omega 3-fettsyrer som det ellers er mest av i fet fisk. Proteinene metter også godt og omega 3-fettet feter mindre enn annet. Men det er dessverre endel kalorier og lite fiber. Valnøtter kan dateres tilbake så langt som 7000 år f. Krs!

Energi: 708 kalorier per 100 g. Skårer høyt med B6. Viktig for stoffskiftet, nerversystemet og røde blodlegemer.

(2) Hasselnøtter: Bra mot forkjølelse!
Hasselnøtter er en god allroundnøtt, akkurat som mandler. De inneholder masse E-vitamin, som stryker immunforsvaret og har samtidig en supersunn fettfordeling og masse fiber. Navnet stammer fra det oldnordiske hassel-eller hase som betyr hylster. Utbredt 6-7000 år før vår tidsregning.

Energi: 651 kcal per 100 g. Høy bestanddel av enumettet fett.

(3) Pistasjnøtter: Bra for nervene!
Pistasjnøtter er glimrende snacks. De er en god kilde til kalium og er viktige for nervesystemet og musklene. Det er imidlertid ikke så mye protein og fiber i dem, så de metter ikke så godt. Pistasjnøtter er stenfrukter og er i familie med cashewnøtter og mango.

Energi: 649 kcal per 100 g. God kilde til kalium som er viktig for muskel-og nervecellenes funksjon. Er også med på å regulere hjerterytme og væskebalanse.

(4) Paranøtter: Rene mineralbomber, best mot kreft!
Paranøtter, også kjent som brasilnøtter, er en genial kilde til det krefbekjempende stoffet selen, bare overgått av nyrer og kippers. Bare ca 40 g er nok til å sikre dagsdosen. Nøttene er fulle av andre sunne stoffer også, men dessverre endel mettet fett. Nøttene kommer stort sett fra viltvoksende trær i Amazonasjungelen. Frukten er på størrelse med en melon og inni frukten ligger 16-20 frø (nøtter).

Energi: 704 kcal per 100 g. Høyt innhold av tiamin (B-vitamin med stor inflytelse på stoffskiftet og de signalstoffene som sender nervesignalene rundt i kroppen), magnesium, fosfor og selen.

(5) Cashewnøtter: God energi til hjernen
Cashewnøtten er en fin allroundnøtt ettersom den har litt av alt. Spesielt godt med magnesium, som stimulerer nervene. Den er også en god karbohydratkilde, som gir sunn energi til hjerne og muskler. Cashewnøtten er anvennelig i matlaging, særlig wokking med sin utpregede kremaktige nøttesmak.

Energi: 617 per 100 g.

(6) Peanøtter: Beste slankenøtt!
De fleste forbinder peanøtter som veldig fete, men de metter faktsik så godt og har så sunt og reltativt lite fett at de med fordel kan inngå i en variert slankekost. De oljeristede inneholder knapt 50 kcal ekstra per 100 g. Peanøtter, også kalt jordnøtter, er en belgplante i famlie med erteplanten og modnes under jorden.

Energi: 582 kcal per 100 g. Høyt innhold av protein, niacin og folat. Folat er et viktig b-vitamin som mange får for lite av. Det er f.eks med på å sikre veksten hos fosteret, forebygge blodmangel og er helt essensielt for at cellene kan dele seg.

(7) Pekannøtter: Deilig sinkkilde!
Pekannøtter er en super kilde til sink, som ellers finnes mest i animalske produkter. Dessverre innoholder de også ganske mye kalorier, og relativt lite fiber og protein. De egner seg altså ikke så godt under en slankekur. Pekannøtter kalles også for hickorinøtter eller amerikanske valnøtter. Smaken er rundere, fyldigere og søtere enn valnøttene. Energi: 716 kcal per 100 g. Høyt innhold av sink som er en viktig brikke i stoffskiftet, ettersom det inngår i en rekke hormoner og enzymer. Styrker også DNA og immunforsvar.

(8) Kokosnøtt: Hold deg unna..!
Den er morsom, særlig for barna som kan drikke melken, knuse den og spise nøttekjøttet. Men til tross for det lave kaloriinnholdet og all fiberen bør du ikke kose deg for mye med kokosnøtt. Den inneholder nemlig få andre sunne stoffer, og for mye av det usunne mettede fettet som kan gi hjerte-karsykdom.

Energi: 416 kcal per 100 g. Lavt kaloriinnhold, bra med kostfiber.

(9) Pinjekjerner: Bra for magen!
Pinjekjerner er den sunne toppskåreren når det gjelder kostfiber som er bra for magen, metter godt, får ned kolesterolet og beskytter mot mage-tarmkreft. Samtidig inneholder de riktig mye mineraler og mettende protein. Pinjekjernene er frøene som vokser inne i konglene på pinje-trærne.

Energi: 416 kcal per 100 g. Høyt innhold av jern.

(10) Mandler: Beste allround-nøtt!
Skal du velge en favorittnøtt, er mandelen et godt alternativ. Den gir nemlig mye av alt: protein, fiber, B-vitaminer, magnesium, sink, fosfor, jern, sunt fett, relativt lite kalorier og en masse E-vitamin. Mandler er stenfrukter som vokser på mandeltrærne. Nøttene brukes ikke bare til til mat, men også i stor grad til kosmetikk og medisin.

Energi: 556 kcal per 100 g.

Kilde: Iform, Den lille Nøttefabrikken

Siste saker fra Klikk.no:
Kolesterol og fett: Er det farlig?
Mer fett, mindre karbohydrater!
Antioksidanter i norske matvarer
Selen - svært viktig for helsen vår
Vitamin C: Et viktig antioksydant

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere