Gå til sidens hovedinnhold

Her er de ti drøyeste Kennedy-teoriene

Var det paraplymannen eller kona som tok livet av JFK?

(Nettavisen): Torsdag 22. november er det nøyaktig 55 år siden den legendariske presidenten John Fitzgerald Kennedy ble drept i en bilkortesje i Dallas i Texas.

Denne artikkelen ble første gang publisert i 2013 i forbindelse med 50-årsmarkeringen for Kennedy-drapet. Artikkelen er blitt noe oppdatert.

Kennedy ble bare 46 år gammel. Han var USAs 35. president, og satt til sammen tre år i Det hvite hus. I løpet av den tiden maktet han blant annet å lede nasjonen gjennom den spente Cuba-krisen høsten 1962, i tillegg til at han lovte at amerikanerne skulle sette en mann på månen innen tiåret var omme.

Hele nasjonen, og verden for øvrig, sørget over tapet av den unge og energiske presidenten. Lee Harvey Oswald ble arrestert for drape på Kennedy. Men det har versert en rekke teorier om at Oswald handlet på vegne av enten kubanerne, mafiaen, CIA eller FBI.

I kjølvannet av verdens mest kjente attentat, har det dukket opp et hav av konspirasjonsteorier. Her følger de ti drøyeste.

* Sjåføren gjorde det
I boken «Behold a Pale Horse» hevder forfatter William Cooper at Kennedy ble skutt av limousinsjåføren. Hele teorien ser ut til å være basert på det ene faktumet at sjåføren, Secret Service-agenten William Greer, snur seg til høyre og ser bakover. Det finnes naturligvis ikke noe hold i disse påstandene. Men Greer har i ettertid fått kritikk for at han ikke akselererte bilen idet skuddene falt.

* Kennedy ble skutt av en Secret Service-agent ved et uhell
I boken «Mortal Error: The Shot That Killed JFK» antyder forfatter Bonar Menninger at Kennedy ble drept av et skudd som ble avfyrt ved et uhell av Secret Service-agenten George Hickey, som satt i en følgebil. Teorien går ut på at Hickey avfyrte et angrepsgevær av type AR-15 ved et uhell da bilen stanset plutselig.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

* Paraplymannen
En av de mange kjente teoriene er at den såkalte paraplymannen, senere identifisert som Louie Steven, sto bak attentatet. Det som skiller seg ut med paraplymannen er at han sto med en paraply på en varm solskinnsdag. Noen har antydet at paraplyen var et slags signal til skytteren. Men senere er det blitt kjent at han holdt en paraply i protest mot Kennedys far som støttet den britiske statsministeren Neville Chamberlain - som ofte ble sett med en svart paraply. Paraplyen ble et slags varemerke for statsministeren som også har fått kritikk for å være ettergivende overfor nazistene. Noen konspirasjonsteoretikere hevder at paraplymannen brukte en modifisert paraply til å drepe Kennedy.

* Frimurerlosjen gjorde det
Lyndon B. Johnson, som var visepresident og ble tatt i ed som president etter drapet, var angivelig et medlem av Frimurerlosjen. Det samme var Gerald Ford, som var utnevnt som medlem av Warren-komiteen som skulle granske presidentdrapet. Det har ført til at den noe hemmelighetsfulle organisasjonen sto bak drapet. Det finnes ikke noe hold i disse anklagene.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

* Lyndon B. Johnson gjorde det
Advokat Craig Zirbel har i to bøker stilt spørsmålet: hvem hadde mest å tjene på drapet på Kennedy? Ifølge Zirbel var Lyndon B. Johnson den eneste som hadde motiv, midlene og muligheten til å gjøre det. Bøkene antyder at det var Johnsons dårlige kjemi med presidenten, samt ønske om å bli president selv før han ble for gammel, som utløste plottet mot Kennedy.

* Joe DiMaggio gjorde det
Det var en tegneserie fra DC Comics som først lanserte den absurde teorien om at baseballegenden Joe DiMaggio sto bak drapet på Kennedy. Teorien fikk imidlertid medfart hos konspirasjonsteoretikere som mente DiMaggio ønsket å drepe Kennedy, fordi presidenten angivelig beordret drapet på baseballspillerens tidligere kone, Marilyn Monroe. Også her ser det ut til at konspirasjonsteoretikerne nok en gang har tatt feil.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

* Kennedy ble drept av Sentralbanken
I boken «Crossfire» peker forfatter Jim Marrs fingeren på den amerikanske Sentralbanken. Motivet skal ha vært å stanse presidentordren 11110, som innebær en innskrenking av makten til Sentralbanken. Det sies at Lyndon B. Johnson opphevet denne ordren rett etter at han ble tatt i ed. Men det stemmer ikke.

* Coca-Cola-teorien
I boken «'Who Shot JFK?: A Guide to the Major Conspiracy Theories» hevder forfatterne Bob Callahan og Mark Zingarelli at Oswald drepte JFK på grunn av et psykologisk problem som var utløst av hans avhengighet til sukker. Teorien ser ut til å være basert på at Oswald drakk en sukkerholdig drikke rett etter skuddene ble avfyrt.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

* Jackie Kennedy gjorde det
Konspirasjonsteoretikere viser ofte til et filmklipp som ble filmet av Abraham Zapruder. I denne filmen skal man kunne se røyk på venstre side av presidentens hode. Ettersom verken presidenten eller presidentfruen røykte, så hevder konspirasjonsteoretikerne at røyken stammet fra en eksplosiv reaksjon. Det antydes at Jackie var del av en konspirasjon som også inkluderte Texas-guvernør John Connally. Det finnes heller ikke noe hold for denne påstanden.

* Kennedy ble drept på grunn av sin interesse for romvesen
I boken «A Celebration of Freedom: JFK and the New Frontier» påstår forfatter William Lester at CIA-dokumenter, som han fikk innsyn i, avslører at presidenten krevde å få se dokumenter om UFO-er bare ti dager før attentatet. UFO-entusiaster hevder at CIA-dokumentene gir tyngde i påstanden om at Kennedy ble drept for å stanse ham fra å få vite sannheten om UFO-er.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

- Verden er styrt av en ond aktør
I anledning 50-årsmarkeringen av Kennedy-drapet for fem år siden, intervjuet Nettavisen en ekspert på konspirasjonsteoriene. Terje Emberland sa den gang at en må skille på ulike typer av konspirasjonsteorier, og at de i noen tilfeller sklir i hverandre.

- Du har konspirasjonsteorier som er knyttet til enkelthendelser som drapet på Kennedy og Palme og Dianas død. Det er en egen type hendelseskonspirasjoner. Men over dem finner vi det vi kaller på fagspråket «grand conspiracy theory» - at verden og hele historien er styrt av en ond aktør, for eksempel «jødene», «frimurere» eller «satanisme». En annen variant er Breiviks fantasier om at Arbeiderpartiet ble brukt som et skjult redskap for muslimenes ønske om verdensherredømme. Dette er en type teorier med patentnøkkel, med én enkel forklaring for å forstå hele historien, sa seniorforsker ved Holocaustsenteret, Terje Emberland, til Nettavisen i et intervju i 2013.

- Noen ganger knyttes konspirasjonsteorier om hendelser til grand conspiracy theory. Når det gjelder Kennedy, Palme og Diana, var dette traumatiske begivenheter med store konsekvenser for nasjonen, og da får man et ønske om symmetri og sammenheng i ting. Når noe har store konsekvenser, så er det enkelt å tro at det er en stor årsak med et stort komplott bak, sa Emberland.

- Man kan fort tro at konspirasjonsteorier er irrasjonelle og ulogiske. Men de er heller overrasjonelle. Vi mennesker er innrettet med en hjerne som fungerer på den måten hvor vi leter etter sammenhenger i alt, og hvor ingen ting er tilfeldig. I konspirasjonsteoretikernes hjerner blir dette totalt overdrevet, og de mener å finne sammenhenger mellom alt og i alt, sa han.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

«Skjuler beviset»
Drapet på Kennedy er trolig et av de drapene i verden som det er blitt brukt mest ressurser på å oppklare.

- Når det gjelder Kennedy-drapet er det tre uavhengige kommisjoner som har kommet fram til samme konklusjon. Men det er ikke nok for konspirasjonsteoretikerne. Hvis man ikke kan bevise en konspirasjonsteori, så er det fordi konspiratøren har skjult beviset. Du kan aldri motbevise en konspirasjonsteori, for da blir du selv beskyldt for å være konspiratør, sa Emberland.

- Og når man ikke klarer å produsere holdbare beviser for konspirasjonsteoriene, så er heller ikke det et problem, fordi det er bare et tegn på hvor mektige og dyktige konspiratørene er til å skjule sine spor. Det er umulig å diskutere med konspirasjonsteoretikere fordi uansett hva du sier, så vil det bli en bekreftelse på deres teori, sa Emberland.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

- Det å tilhøre en elite «som vet»
Emberland sa at konspirasjonsteoretikere gjerne er personer som føler en form for avmakt, og at de trives best i politiske ytterpunkter - spesielt det ekstreme høyre.

Videre sa han at det som kjennetegner konspirasjonsteoretikere, er at de har følelsen av at trygge rammer i samfunnet er i oppløsning.

- De føler at det moderne samfunnet går for fort, at det er kaotisk og uoversiktlig. Det er marginaliserte mennesker som gjennom konspirasjonsteorier får følelsen av å tilhøre en elite «som vet», sa han.

- Hva tror du er grunnen til at det vokste fram så mange konspirasjonsteorier rundt drapet på Kennedy, Emberland?

- Kennedy var et ikon for den nye, unge generasjonen i USA. Han var et friskt pust i amerikansk politikk som det var knyttet enormt store forventninger til. Han tilhørte den amerikanske kongefamilien, så å si, og hadde en enorm symbolverdi akkurat som Diana. Så det er nok en viktig grunn til det.

Nedenfor følger et knippe historiske Kennedy-øyeblikk.

Ask not ...

HTML EMBED

We choose to go to the Moon ...

HTML EMBED

Ich Bin Ein Berliner ...

HTML EMBED

Kilder. The Independent, Wikipedia.

Reklame

Best i test: Maskinene som gir deg sunnere frityrmat

Kommentarer til denne saken