Gå til sidens hovedinnhold

Her er de ti rareste dyreartene

I løpet av 2008 ble det oppdaget en rekke nye arter og dyreatferder. Her er ti av de mest spesielle.

GÅ RETT TIL DYRESIDEN

Flere snodige egenskaper blant dyr ble oppdaget forrige år. Magasinet New Scientist har sett på de ti rareste.

1. Hårete monsterfrosk
I mai beskrev biologer en frosk som brekker av sine egne ben for å produsere klør. Klørne trenger seg gjennom tåhuden når frosken føler seg truet. Det er en muskel i ved tåen som brekker tåbenet for å lage klørne. Den hårete frosken, av arten T. robustus, finnes i Vest-Afrika, og brukes som snacks blant lokalbefolkningen.

2. solcellesnegle
En bladformet sjøsnegle utenfor nordøstkysten av USA er i stand til å leve på solkraft i et helt år. Den spiser rett og slett fotosynteseeffekten til alger. Sjøsneglen, av arten Elysia chlorotica, stjeler genet som lager fotosyntese i favorittretten sin, algen Vaucheria litorea. Det er tidligere kjent at enkelte dyr spiser kloroplast i alger for å leve på solenergi, men dette vil kun dekke 10 prosent av energibehovet. Sjøsneglen stjeler også gener fra algen, som gjør at den blir selvforsynt med solkraft resten av sitt ca. ett år lange liv.

3. Sextrakasserende guppy
Guppy er en populær akvariefisk. Nå har forskere funnet ut at arten har spredd seg raskt i mexicanske farvann ved å utrydde konkurrentene med en voldsom reproduksjonsevnene. I et eksperiment satt forskerne guppyer og en truet meksikansk art ved navn skiffia i samme akvarium. Skiffia ligner på guppy i utseende, men den er langt mer fredelig. Guppyene gikk løs på skiffia i forsøk på forplantning, men dette ødela skiffiaen sitt kjønnsorgan. Dermed blir arten langsomt utryddet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

4. Verdens minste slange
En forsker fra universitetet i Pennsylvania fant en slange på størrelse med en femtiøring under en sten på øya Barbados. Forskerne tror at dette er den minste slangen som er i stand til å overleve. Den lever på termitter og maur.

5. Zombiesommerfugl
Parasittveps av arten Glyptapanteles legger egg i sommerfugllarver. Dette fører til en merkelig oppførsel fra larvens side, da den begynner å slå mot andre insekter for å beskytte vepsen. Vepsen klarer på et vis å manipulere den døende larven til å opptre truende overfor konkurrerende insekter. Sommerfugllarven dør så straks vepsen klekkes ut.

6. Frosk uten lunger
På Borneo har forskere funnet en frosk som ikke har lunger. Frosken puster gjennom huden, og dette er den eneste frosken som er funnet med denne egenskapen. Det er svært uvanlig at amfibier ikke har lunger, fordi pusting gjennom huden gir betraktelig mindre luft enn gjennom lungene. Forskreve mener egenskapen oppsto fordi den hadde problemer med å svømme i de kalde og strie elvene den lever i. Kaldt vann har også en bedre evne til å holde på oksygen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

7. Gullgruvebakterie
Bakterien D. audaxviator lever under så ekstreme påkjenninger at forskere tror den kan være nøkkelen til liv på andre planeter. Bakterien er funnet i en gullgruve i Sør-Afrika 2,8 km under jorden, uten oksygen og lys i 60 graders varme. Bakterien bruker radioaktivitet fra uran i steiner rundt den for å produsere energi. Det faktum at den ikke trenger oksygen gjør at arten potensielt kan overleve på mange planeter med ulik atmosfære enn jorden.

8. Elektriske fisk
hannfisken i den svakt elektriske fiskearten elefantfisk omgir seg med en elektrisk aura for å tiltrekke seg hunner. Nå har forskere funnet ut at hunnene ikke er spesielt interessert i elektriske ladninger fra andre lignende arter. De ulike artene har forskjellig lengde og styrke på støtene sine, og forskere tror undersøkelser av dette kan øke kunnskapen om hvordan nært beslektede arter skiller lag i evolusjonen.

Les mer fra Dittdyr. no:

Dette visste du ikke om kalkunen

Er dette den ekte havfruen?

Slik kan isbjørnen overleve

9. Rotte på ett tonn
I Uruguay fant forskere en gnagerskalle på 53 centimeter. Dette indikerer at forfedrene til rotte og mus har veid opptil ett tonn. Heldigvis for de med rottefobi døde arten ut for 2 millioner år siden. Gnagerartene herjet i Sør-Amerika etter at kontinentet skilte seg fra Nord-Amerika. I dag bor verdens største nålevende gnager, guineagrisen, på kontinentet, den veier 50 kg.

10. Nyoppdaget ape nesten utryddet
Uacariapen fra nordvest-Amazonas var uoppdaget i forskningen før 2008. Nå er apen funnet, men betegnet som en svært truet dyreart. Arten lever i fjellområder langt fra sine nærmeste slektninger, som trives ved elveleier på lavlandet.

Kommentarer til denne saken