*Nettavisen* Nyheter.

Her er de tydelige sporene etter terroren på Utøya

Foto: Alexander Winger (Mediehuset Nettavisen)

- Vi skal gjenreise Utøya som leirsted, sa styreleder Martin Henriksen.

03.10.11 19:30

UTØYA (Nettavisen): Mandag klokken 11.00 åpnet AUF Utøya for nesten 200 pressefolk.

Det har gått 73 dager siden tragedien som tok 69 menneskeliv.

LES OGSÅ: - Kjenner flere som ikke vil tilbake

Få fysiske spor
Det er fortsatt kulehull i veggene og blodspor enkelte steder, men likevel få fysiske spor. Det sterkeste er vissheten om hva som skjedde her 22. juli; på stiene, i vannkanten, i teltleiren og i noen av bygningene og hva det har etterlatt av spor i mange mennesker.

- Takk for at dere har respektert vårt ønske om ikke å dra hit før, sa AUF-leder Eskil Pedersen da han tok imot pressen på øya. Han forklarte at det har vært viktig for AUF at de pårørende og overlevende som ønsket det fikk komme hit først.

Han fortalte at for mange av de som er berørt har tanken om et slikt pressebesøk vært vanskelig, fordi man da igjen blir konfrontert med bilder og minner fra den grufulle dagen.

Men AUF-lederen var tydelig på at Utøya skal gjenerobres som et politisk verksted og et sted for ungdommelig engasjement.

- Jeg tror det er trygt å si at det ikke er noen øy i Norge som har formet det politiske Norge mer enn Utøya. Utøya er symbolet på det vi setter mest pris på med AUF. Ingen skal få ta denne øya fra oss. AUF skal ta tilbake til Utøya, sa Pedersen.

36 millioner til Utøyafondet
Pengene strømmer inn til Utøya-fondet som ble opprettet i kjølvannet av tragedien, og som skal brukes til å ruste opp og tilrettelegge Utøya som et godt leirsted og samtidig gjøre det til et minnested for 22. juli.

Utøyafondet har mottatt over 1400 bidrag på under 1000 kroner. 10,6 millioner kroner er allerede på bok, og det er kommet tilsagn om ytterligere 17 millioner kroner. I tillegg kommer penger fra CD-salg og bøker, samt fra den svenske søsterorganisasjonen SSU. Det har dermed kommet inn eller er gitt tilsagn om til sammen 32 millioner kroner.

Styreleder Martin Henriksen i Utøya AS fortalte under en pressekonferanse mandag at pengegavene skal brukes på tiltak som gjør det bedre å være på Utøya.

- De fysiske skadene er ikke omfattende og kan repareres. Det er mer krevende å håndtere de følelsesmessige hensynene. De økonomiske bidragene forbeholdes Utøya og hedring av ofrene, sa styrelederen.

River kafébygget
Henriksen opplyste videre at kafébygget skal rives.

- Det blir for vanskelig å bruke dette bygget etter det som skjedde der, sa han.

Det vil også bli reist et minnesmerke på øya.

Andre ting som vurderes, er generell opprustning av bygg, tiltak som flytebrygge på badeplasser, gjøre turstiene lysere og mer tilgjengelig, fjerne skog og kratt og sette opp nye gjerder.

AUF - Ta tilbake Utøya
- Utøya er selve symbolet på det vi setter mest pris på med AUF. Ingen skal ta denne øya fra oss. Likevel er det ikke alle som vil tilbake til Utøya. Jeg kjenner flere som ikke ønsker dette, sa AUF-leder Eskil Pedersen.

Han takket pressen for at de hadde respektert AUF sitt ønske om å ikke besøke Utøya tidligere. Samtidig ba han om forståelse for at mange fortsatt sliter.

- For pressen og mange i befolkningen har det gått lang tid, men for oss har det gått kort tid. Det er bare 73 dager siden 69 mennesker ble drept på øya vår, sa han.

Takket båtfolket
250–300 overlevende svømte eller ble fraktet til Utvika camping på landsiden av Tyrifjorden med båter som de ferierende og fastboende kjørte i skytteltrafikk ut på fjorden for å redde ungdommer. Pedersen benyttet pressekonferansen til å takke spesielt for denne innsatsen.

- Jeg vil gjerne få rette en spesiell takk til båtfolket som satte sine liv på spill for å redde ungdommer her 22. juli. Deres innsats var ubeskrivelig viktig, sa AUF-lederen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.