Gå til sidens hovedinnhold

Her er den antatte bombemannen

Han snakker tysk, fransk og engelsk, men politiet aner ikke hvem han er.

Dansk politi har søndag frigjort bilder av mannen som trolig forårsaket en mindre eksplosjon på Hotel Jørgensen fredag, som ligger i Rømersgade på Israels Plads i København sentrum.

Flere danske aviser har tidligere meldt at mannen er fra Luxembourg. Det er også skrevet at han var i besittelse av et belgisk pass.

Ukjent identitet
Men politiet har ennå ikke klart å identifisere mannen, og ber nå publikum om hjelp.

Politiet opplyser søndag at mannen opererte med tre forskjellige identiteter fra ulike mellomeuropeiske land, skriver Politiken.dk. Alle identitetene er falske.

- Det er et stort problem at vi ikke kan fastslå hans identitet. Vi vil gjerne ha hjelp til å kartlegge ferden hans, og vite om noen har hatt kontakt med ham, sier politiinspektør Svend Foldager under en pressekonferanse søndag.

Politiet har frigjort både bilder og video av mannen mens han handler en mindre CD-kasse og en taperull på et postkontor i på Øster Allé i København.

Mannen skal også ha vært et annet sted hvor han har gjort innkjøp av en bussbillett til Belgia med avreise fredag ettermiddag.

Mindre mengde sprengstoff
Politiet opplyser også at de har gjort funn av en mindre mengde med sprengstoff.

Den antatte gjerningsmannen sjekket inn på Hotel Jørgensen klokken 10.30 onsdag formiddag.

Lørdag opplyste Politiets etterretningstjeneste i Danmark (PET) at de ikke kunne utelukke at eksplosjonen på hotellet i København sentrum var et mislykket terrorangrep.

Dette førte til at danske sikkerhetsmyndigheter hevet terrorberedskapen i hele landet.

Jyllands-Posten var ikke terrormål
Den danske avisen Ekstra Bladet skrev søndag at den antatte gjerningsmannen hadde konkrete planer om å angripe Jyllands-Posten, som publiserte de omstridte Muhammed-tegningene i 2005.

Men dette blir avvist fra politiets hold.

- De opplysningene som har stått i Ekstra Bladet, er ikke korrekte, sier politiinspektør i København, Svend Foldager, melder dansk TV 2.

Les også: Danmark hever terrorberedskapen
Les også: Eksplosjon på hotell i København

Pågrepet i park
Den antatte bombemannen ble sett løpende ut av hotellet like etter eksplosjonen.

Han ble omringet, og etter hvert pågrepet, i Ørstedsparken fredag kveld. Mannen hadde blitt påført skader under selve eksplosjonen, men er ikke livstruende skadet.

Politiets sikkerhetstjeneste i Norge (PST) har ikke endret trusselnivået som følge av hendelsen i Danmark.

- Vi er kjent med at danskene har hevet sitt trusselnivå. Vi mener at det som skjedde i Danmark ennå ikke har noen påvirkning for trusselnivået i Norge, sa kommunikasjonsdirektør i PST, Trond Hugubakken, til Nettavisen lørdag.

Reklame

Black Friday: Her får du oversikt over alle salgene