Gå til sidens hovedinnhold

Her er den hemmelige torsken

Her er bildene av de deformerte torskene som Fiskeridirektoratet holdt hemmelig.

Det var under et prøvefiske ved Storfjorden i Troms at Fiskeridirektoratet hentet opp flere deformerte torsk.

- De har en klassisk deformering med pukkel på snuten. I tillegg har de det jeg kaller «Marilyn Monroe-lepper», munnen er vrengt utover, sier seksjonsleder Ernst Bolle i Fiskeridirektoratet.

Fortsetter undersøkelser
Nettavisen har tidligere skrevet om hemmeligholdet av Monsterfisken.

Les: Hemmeligholder monstertorsk

Nå velger Fiskeridirektoratet å frigi bildene. Årsaken var at direktoratet ønsket å undersøke om noe kriminelt har skjedd i forbindelse med deformasjonen. I så fall ville bildene ha vært bevis i en politietterforskning.

- Regionkontoret holdt tilbake bildene fordi de vurderte det som mulig bevis hvis det var snakk om en urapportert rømning, sier informasjonssjef Olav Lekve i Fiskeridirektoratet til Nettavisen.

Lekve sier at de nå vil undersøke om dette er snakk om rømt oppdrettsfisk. DNA fra de deformerte fiskene vil bli sammenlignet med DNA fra de ulike oppdrettsanleggene i området. I kartet til venstre kan du se at det er en rekke oppdrettsanlegg i området.

Tror det er oppdrettsfisk
- Dette indikerer at vi har rømt oppdrettstorsk. Vi ønsker ikke at denne typen torsk skal blande seg med den naturlige torskebestanden, sier Lekve.

Han sier at deformert oppdrettstorsk ikke er helt ukjent.

- Det er ikke helt ukjent. Vi har hørt om det før, sier Lekve.

- Ikke fra oss
Administrerende direktør Dag Hansen i Lofitorsk, selskapet som driver Storfjord Torsk, tror ikke torsken stammer fra selskapets merder.

- Lofitorsk er av de få aktører som ikke har hatt deformert fisk. Vi lager den perfekte torsken, sier Hansen til Nordlys.

- Mopsehode
Torstein Pedersen, professor i fiskeribiologi ved Universitetet i Tromsø, sier at han aldri har opplevd å finne mange deformerte torsker på samme sted. Men han opplyser at iallfall to av de tre avbildede deformeringene forekommer hos torsk i naturlig tilstand.

- Ryggdeformering hos vill torsk er relativt vanlig. De kan klare seg bra, selv om de ikke er så flinke svømmere. Også torsk med mopsehode finner man noen få av ute i naturen, men jeg har aldri sett så kraftig deformering som dette. Jeg antar at den ville hatt store problemer med å overleve ute i naturen, sier Pedersen.

Pedersen, som har jobbet med oppdrettstorsk og vill torsk i over 25 år, har imidlertid ikke sett torsk med slik leppe-/munndeformasjon som på det ene bildet fra Fiskeridirektoratet.

- Den fisken ser ut som om den ville ha hatt problemer med å overleve i naturen. Men det er åpenbart at den må ha spist noe, for den ser jo for øvrig ut til å være i god hold, sier Pedersen.

- Flink til å rømme
Pedersen vil ikke spekulere i om den avbildede torsken er oppdrettstorsk eller villtorsk.

- Torsken er flink til å rømme i forhold til laks. Den søker etter hull i merden og finner veien ut, sier han.

Pedersen peker også på at villtorsk, med eller uten deformeringer, kan oppsøke oppdrettsmerder og spise fôr beregnet på oppdrettsfisk.

Reklame

Nå er det tilbud på de populære julepysjene