Gå til sidens hovedinnhold

Her er den nye dataormen

Fryktede Stuxnet har fått en arving. Den heter Duqu.

Det nye dataviruset har mye til felles med dataormen Stuxnet når det gjelder kode og funksjonalitet og kjennetegnes av filer med «DQ» i navnet. Datasikkerhetsfirmaet Symantec sier det nye dataviruset er oppdaget i Europa og at sikkerhetseksperter mener det kan innvarsle et nytt dataangrep, melder Sky News.

Følger med
Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) og NorCERT i Norge sier til Nettavisen at de er oppmerksomme på nykommeren. NorCert håndterer alvorlige dataangrep mot samfunnskritisk infrastruktur og informasjon og driver i tillegg et nasjonalt sensornettverk på internett.

- Ja, vi er kjent med dette og føler med, men har foreløpig ikke sett den i Norge, sier Eiliv Ofigsbø i NorCERT til Nettavisen.

Henter informasjon
Mens Stuxnet var designet for å krype inn og ta kontroll over kontrollsystemer som benyttes av industrien, virker Duqu å være ute etter å samle informasjon.

Ifølge rapporten fra Symantec later det til at Duqu brukes til å samle informasjon før et nytt cyberangrep. Duqu lurer seg inn på de digitale sertifikatene som blant annet brukes for å verifisere at systemene du kobler deg på på internett er det de gir seg ut for å være.

Ofigsbø i NorCERT sier den er brukt i angrep på sertifikatutstedere, men at det ikke er helt klart hva man har vært ute etter.

Les også: Fremtidens våpen er dataormer og virus

Reklame

Opptil 65 prosent på verdens beste bokser