*Nettavisen* Nyheter.

Her er det 14 grader kaldere enn på Nordpolen

KALDT: Søndag ettermiddag leste Roy Evert Guttorms temperaturmåler 42,1 kuldegrader.

KALDT: Søndag ettermiddag leste Roy Evert Guttorms temperaturmåler 42,1 kuldegrader. Foto: Foto: Arkivfoto/Privat (Finnmark Dagblad)

11.01.15 18:16

Det er søndag meldt om 28 kuldegrader mellom klokken 13 og 18 på Nordpolen. Det er over 14 grader mildere enn i Karasjok.

Der sitter Roy Evert Guttorm trygt inne og følger med på temperaturen.

– Jeg gjør egentlig lekser, men følger spent med på temperaturmåleren. Akkurat nå varierer den mellom 41 og 42 kuldegrader, sier Guttorm, når Finnmark Dagblad snakker med ham omkring kl. 13.30 søndag ettermiddag.

Da Nettavisen snakket med Guttorm var temperaturen krøpet ned i 42,1.

- Fytti h... det er kaldt.

- Ja, men det er jo mye tørrere klima her enn ved kysten, og ikke er det vind heller. Det er jo fint vær, sier Guttorm til Nettavisen. Han satt da i en dypfrosset bil på vei for å hente døtrene i bursdagselskap.

- Ikke kaldt før minus 45
- Alt er jo helt frosset. Jeg kjenner at dekkene er helt harde, så jeg kan ikke kjøre i 50 - 60 kilometer i timen. Da går dekkene, sa han muntert.

Til Finnmark Dagblad forteller han at kulderekorden målt hjemme er på nærmere 50 kuldegrader. Det kaldeste han har målt i dag er 41,9 kuldegrader, noe som ifølge ham er rekorden hittil denne vinteren.

– Kommer man under 45 kuldegrader begynner det å bli kaldt.

Guttorm forteller at hans viktigste oppgave i dag er å holde huset varmt, og han har ikke planer om å gå utendørs. Så lenge han ikke går tom for ved.

Det biter godt. Men hver vinter vil jeg ha en skikkelig bitende kulde. Jeg er født og oppvokst i denne kulden, og det hører til

– Jeg fylte opp vedkassa igår. Men blir det tomt har man ikke noe valg. Da må jeg ut.

- Vil ha skikkelig kulde
Men selv om det er kaldt lar han seg ikke plage av det.

– Det biter godt. Men hver vinter vil jeg ha en skikkelig bitende kulde. Jeg er født og oppvokst i denne kulden, og det hører til. Men varer det over en uke synes jeg det er nok. Da blir man lei.

Han vil ikke gi seg selv et machostempel.

– Vi klager ikke, men man kjenner at det er tøffe forhold. Spesielt om man kommer under 45 kuldegrader. Da begynner det å bli kaldt, slår Guttorm fast.

Mye kulde

Søndag vil by på et friskt møte med været for de fleste av oss som bor i Nord-Norge. Kalde innlandsvinder vil nemlig gjøre sitt for at ytre og indre strøk av Troms, Finnmark og Nordland blir nedkjølet.

Klikk på bildet for å forstørre.

MINUS 42,1: Her er temperaturnmåleren fotografert klokken 16.10 søndag. Den viser minus 42,1 grader. Foto: (Privat)

- Det ser ut til at vi får surt vær på mandag, med både lave kuldegrader og relativt sterk vind, sier vakhavende meteorolog på Vervarslinga for Nord-Norge, Håvard Thorset, til Nordlys.

Skal man tro meteorologen kan det imidlertid bli flott turvær dagen i dag. Lite skyer og oppholdsvær er nemlig det som står på menyen.

- Søndag vil det stort sett være opphold i store deler av Troms og Nordland, mens man på kysten i Finnmark kanskje vil få noen snøbyger, sier Thorset.

Kaldt også i Nordland

I Bodø ventes temperaturer ned mot 11 minusgrader mandag.

- Med mulighet for liten storm utsatte steder, blir det skikkelig kaldt, påpeker meteorologen.

Ifølge en "effektiv temperatur-kalkulator" på nettstedet Friluftsnett.net vil 11 minusgrader og vind på 15 meter per sekund gi 23,5 effektive kuldegrader i Bodø mandag, melder Avisa Nordland.

Og lenger inn i Salten blir det enda kaldere.

I Lønsdal i Saltdal er det ventet temperaturer ned mot 20 minusgrader mandag.

-35,4 grader

Ifølge Yr.no ventes det -20 grader og vind på 14 meter per sekund på Saltfjellet mandag kveld. Målt i effektive kuldegrader gir det 35,4 grader.

Fauske kan vente seg ned i 26,9 effektive kuldegrader, med -13 grader og en vind på hele 17 meter per sekund.

På Ulvsvågskaret i Hamarøy ventes det -12 grader og vind på 14 meter per sekund. Altså 24,5 effektive kuldegrader.

Det blir bedre

Gradestokken vil de nærmeste dagene vise rundt omkring ti minusgrader i Tromsø og ytre strøk av Troms. Også ellers i landsdelen vil temperaturen være i dét sjiktet.

- Resten av uka vil det imidlertid bli stigende temperaturer langs hele kysten i Nord-Norge, avslutter Thorset.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.