RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her er det aller best å bli gammel

Foto: Scanpix
Kåret verdens beste land for den eldre befolkningen.

Sverige er rangert som det landet i verden hvor det er best å bli gammel i, viser en FN-støttet rapport som ble frigjort tirsdag på verdens eldredag. Mens Afghanistan er rangert som det verste landet å bli gammel i, troner europeiske land på toppen, ifølge rapporten Global Agewatch Index.

Rapporten konkluderer også med at verdens befolkning aldres så raskt at mange land ikke er tilstrekkelig forberedt til å ta hånd om sine eldre.

Norge på 2. plass
91 land var med i rangeringen. Norge havnet på annen plass, tett etterfulgt av Tyskland og Nederland på henholdsvis tredje og fjerde plass.

USA havnet på 8. plass, Storbritannia havnet på 13. plass mens Danmark havnet helt nede på 17. plass.

Rapporten slår også fast at dette blir første gang i historien at antall eldre i de fleste utviklingsland vil overstige antall barn under 15 år i de samme utviklingslandene.

Mangler data
Rapporten ble utviklet av interessegruppen HelpAge International i samarbeid med FNs befolkningsfond (UNFPA). Hensikten var å samle inn mer internasjonal data om omfang og virkning av global aldring.

- Med mindre du måler noe, så eksisterer det virkelig ikke i tankene til beslutningstakerne. En av utfordringene ved en aldrende befolkning er at vi ikke engang samler data, eller analyserer det. For eksempel så har vi snakket mye om at folk lever lengre, men jeg kan ikke fortelle deg om folk lever lengre og sykere, eller lengre med god helse, sier John Bernard ved Verdens helseorganisasjon (WHO).

Offensive eldrepolitikk
Det er ikke nødvendigvis noen absolutt sammenheng mellom hvor fattig landet er, og hvor godt eldre har det i landet.

Bolivia er blant verdens fattigste land, men havnet på 46. plass på rangeringen, noe som skyldes landets offensive eldrepolitikk med gratis helsetjenester for eldre og gode pensjonsordninger.

Ti på topp: Sverige, Norge, Tyskland. Nederland, Canada, Sveits, New Zealand, USA, Island og Japan.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere