Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her er det best mulige atomvåpenscenarioet

I 2012 hadde Nord-Korea en vellykket prøveoppskyting av en rakett av type Unha-3. Eksperter frykter prøveoppskytingen er et ledd i landets atomvåpenprogram. Nord-Korea har gjennomført atomtester i henholdsvis 2006, 2009 og 2013.
I 2012 hadde Nord-Korea en vellykket prøveoppskyting av en rakett av type Unha-3. Eksperter frykter prøveoppskytingen er et ledd i landets atomvåpenprogram. Nord-Korea har gjennomført atomtester i henholdsvis 2006, 2009 og 2013. Foto: Kns (Afp)
Om Nord-Korea satser på kjernekraftverk, sitter de igjen med maks 20 atomvåpen, mener norsk atomforsker.

Internasjonale atomforskere anslår at Nord-Korea besitter mellom ti og 16 atomvåpen i sitt arsenal, som er produsert ved hjelp av enten plutonium eller høyanriket uran. Det har lenge vært kjent at Nord-Korea har et plutoniumsprogram.

I 2010 ble det avdekket at nordkoreanerne også har et urananrikningsprogram, etter at en amerikansk delegasjon fikk innsyn i et urananrikningsanlegg i byen Yongbyon.

- Vi har bra kontroll på hvor mye plutonium Nord-Korea har, og hvor mye de vil kunne produsere de neste fem årene. Men vi er mer usikre på hvor mange urananrikningsanlegg de har, sier atomforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), Halvor Kippe, til Nettavisen.

US-Korea Institute ved Johns Hopkin University i USA har framlagt flere mulige scenarioer for den videre utviklingen i Nord-Koreas atomvåpenprogram. I verste fall anslår de amerikanske forskerne at nordkoreanerne har 100 atomvåpen innen 2020. Mens 50 atomvåpen trekkes fram som det mest sannsynlige scenarioet, ifølge Reuters.

- Ikke kapasitet til 100 atomvåpen
Kippe sier Nord-Korea ikke makter å produsere 100 atomvåpen med sin plutoniumsproduksjon og anrikningsanleggene som er kjent for omverden.

- Til sammen er dette ikke nok til å gi dem over hundre kjerneladninger innen fem år, selv om du legger til det de har fra før, sier Kippe.

- Samtidig kan vi ikke utelukke flere anlegg, siden slike er lettere å skjule enn en plutoniumproduserende reaktor.

- Så kortversjonen er at så høye estimater ikke er forankret i hva vi vet med en grad av sikkerhet, men at det heller ikke kan utelukkes, siden det ikke er noe internasjonalt innsyn i disse anleggene for tiden, sier Kippe.

Best mulig scenario
Det er en kjent sak at nordkoreanerne også ønsker å produsere kjernekraftverk som følge av kronisk kraftunderskudd.

Dersom landet bruker urananrikningsanleggene til strømforsyning, og kun baserer atomprogrammet på plutoniumsprorgammet, vil situasjonen se annerledes ut.

- Det er rimelig å vurdere at Nord-Korea mener alvor også med kjernekraftambisjonene sine, sier Kippe.

FFI-forsker Halvor Kippe

- Hvis all anrikningskapasiteten går til forsøksreaktoren for kjernekraft, så står de igjen med plutoniumlinja si til kjernevåpenproduksjon. Med det de har fra før, og med en ny produksjon som stipulert, så kan de ha ti-tolv kjerneladninger pluss to til fire til hvert andre til tredje år fra nå. Det ventes at de snart begynner å separere plutonium fra bestrålt brensel igjen, kanskje allerede i år.

- Så si omtrent 15-20 ladninger vil være det mest sannsynlige estimatet for 2020 under disse forutsetningene. Som også forutsetter at de ikke bruker opp noe av det til tester underveis, sier Kippe.

- Gjenstår flere prøver
Kippe sier FFI og de fleste andre vurderer at det trolig gjenstår både noe missiltesting og kjernefysiske tester før det er forsvarlig for Nord-Korea å utplassere operative missiler med kjernefysiske stridshoder.

Nord-Korea har utført tre atomprøvesprengninger i henholdsvis 2006, 2009 og 2013. I tillegg har landet gjennomført en rekke prøveoppskytinger av missiler som kan i teorien bære atomstridshoder.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!