Er du ute etter landets billigste boliglån? Da er det disse bankene du bør kontakte.

Med utgangspunkt i informasjon fra finansportalen.no kårer NA24 igjen landets beste (les billigste) boliglån. Denne gangen kårer vi de ti billigste boliglånene for to helt ulike lån.

Vi tar utgangspunkt i lån på én million kroner med sikkerhet innen 60 prosent og ett lån på to millioner kroner med sikkerhet innen 10 prosent. Vi tar med alle typer boliglån inkludert førstehjemslån og rammelån.

Cultura sparebank topper igjen
På det minste lånet er det igjen knøttlille Cultura Sparebank som går til topps. En effektiv rente på 3,16 prosent for «miljøboliglån til Shelterhus» løfter på nytt banken til topps på vår rangering.

Statens Pensjonskasse tilbyr et ennå billigere lån med en effektiv rente på 2,83 prosent, men dette tilbudet er forbeholdt ansatte i staten og enkelte andre grupper.

Gir lån til miljøhus
Cultura Sparebank er som tabellen viser landsdekkende. Kriteriene for å få boliglån er imidlertid noe spesielle.

- Selv om vi er registrert som en vanlig sparebank så er vi litt spesielle i og med at vi bare gir boligån til boliger som tilfredsstiller strenge miljøkrav, sier Cultura Sparebanks lånesjef Kjell Fredrik Løvold til NA24.

Foreløpig gir banken lån til Shelterhus som bygges av Aktivhus og til svanemerkede hus som blant annet bygges av Skanska og Mesterhus. Det er også mulig å få lån til å kjøpe aktiv- og passivhus.

Din Bank, som lenge toppet NA24 oversikt over godt sikrede boliglån, inntar andreplassen på listen med en effektiv rente på 3,20 prosent for boliglån med sikkerhet innenfor 60 prosent.

Storbankene blant topp -ti
Storebrand Bank og Sparebank 1 Lom og Skjåk deler tredjeplassen. Begge tilbyr en effektiv rente på 3,21 prosent på sine førstehjemslån.

Verdt å merke seg er at storbankene DnB Nor/Postbanken og Nordea karrer seg inn på topp-ti. Begge tilbyr en effektiv rente på 3,27 prosent.

Førstehjemslån dominerer
Alle de ti billigste lånene for det andre boliglånet i vårt eksempel (lån på to millioner kroner med sikkerhet innen 10 prosent) er boliglån for unge, eller førstehjemslån.

Helt i toppen finner vi igjen Sparebank 1 Lom og Skjåk. Med en effektiv rente på 3,18 prosent tar lokalbanken en klar førsteplass på oversikten.

På en delt andreplass finner vi fire banker med identiske betingelser. Sparebanken Hedmark, Dnb Nor/Postbanken, Nordea og Sparebank 1 Nøtterøy tilbyr alle en effektiv rente på 3,23 prosent.

Merk at betingelsene for mange av bankene krever tilknytning til omfattende kundeprogrammer. For å oppnå betingelsene vist i tabellen må du ha flere tjenester samlet i banken.