RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her er det flest arbeidsledige

Foto: Scanpix/Værøy kommune
Sist oppdatert:
Færre melder seg som arbeidsledige hos NAV, mens antall langtidsledige øker. Kommunen med høyest arbeidsledighet i juli er vant med at det svinger. Sjekk din kommune her.

Mange av dem som ble permittert under finanskrisen er tatt inn i varmen igjen, men ble du sagt opp, sliter du kanskje fortsatt med å komme deg inn på arbeidsmarkedet. Det er noen av utviklingstrekkene NAV ser i de siste ledighetstallene.

78.200 ledige
Ved utgangen av juli talte NAV 78.200 ledige. Det tilsvarer en økning på én prosent fra samme måned i fjor.

Ledigheten utgjør nå 3,0 prosent av arbeidsstyrken, men det er store variasjoner fra fylke til fylke og fra kommune til kommune. Ser vi fylkene og Oslo kommune under ett er det hovedstaden som er verst stilt med en ledighet på 4,1 prosent i juli. Lavest er ledigheten i Oppland og Rogaland med 2,2 prosent.

Best utvikling i Oppland
Ti fylker kan vise til lavere ledighet enn i juli i fjor. Reduksjonen i Oppland har vært på 13 prosent, mens i Sogn og Fjordane økte ledigheten med 16 prosent.

Sjekk julitallene for din kommune her (PDF)

Værøy på topp
Fra NAV har Nettavisen fått kommunetallene for juli, og her er det lille Værøy kommune i Nordland som har den tvilsomme æren av å trone på ledighetstoppen for juli. I kommunen med 761 innbyggere går nesten en av ti ledige i sommer. 36 personer - eller 9,3 prosent av arbeidsstyrken - var registrert som arbeidsledige, langt over landsgjennomsnittet.

Kommune

Prosent

Værøy

9,3

Træna

8,9

Vardø

8,9

Kautokeino

8,5

Torsken

6,6

Sande (Møre og Romsdal)

6,5

Berlevåg

6,4

Bø i Vesterålen

6,4

Båtsfjord

6,3

Måsøy

6,2

- Svinger med fisket
Men så er også innbyggerne i Værøy vant med sesongvariasjoner. Fisket er nemlig hovednæring. 43 prosent av alle yrkesaktive jobber i tilknytning til fangst og fiske, og Værøy er blant landets mest produktive kommuner med sin eksport av tørrfisk.

- Sesongen er over i mai og juni, så slike tall er ikke noe nytt for oss. Det rammer mange kommuner i Nordland, sier avdelingsdirektør Svein Andreassen hos NAV i Nordland til Nettavisen.

Han har tro på bedre ledighetstall når fisket er i gang igjen.

Arbeidsmarked i bedring
Når det gjelder virkningene av finanskrisen på sysselsettingen har fylket ifølge Andreassen sluppet heldigere fra det enn mange andre fordi mange Nordland-kommuner har en høy andel som jobber i offentlig sektor. Men ellers ser NAV i Nordland de samme tendensene som ellers i landet:

- De som måtte forlate jobbene sine da konjunkturen snudde sliter med å komme inn igjen, selv om arbeidsmarkedet nå er i bedring. Men en del av de permitterte er i jobb igjen, sier Andreassen. Han sier det er positive utviklingstrekk å se i industrien i Nordland og i bygg- og anleggssektoren.

Flere langtidsledige
På landsbasis peker fungerende arbeids- og velferdsdirektør Hilde Olsen på at færre melder seg som arbeidsledige hos NAV, men det er fortsatt sterk vekst i antall personer som har vært ledige mellom ett og to år. Det betyr, mener NAV-sjefen, at de som ble ledige under finanskrisen har problemer med å finne seg arbeid.

- Noen må ta radikale valg
Nord-Trøndelag er ett av fylkene som i juli opplevde en oppgang i ledigheten etter en nedgang i hele vår. Fylkesdirektør Jostein Solberg bekrefter overfor Nettavisen at mange av de langtidsledige sliter med å komme seg tilbake i arbeid.

- Vi prøver å intensivere oppfølgingen av denne gruppen. Vi ser blant annet om vi kan veilede dem til å søke andre typer jobber. Ofte er det slik at man søker samme type jobb som man har mistet. Men vi ser at folk også kan ha en annen type kompetanse. En del må kanskje ta noen radikale valg, sier han.

Ordrer og ny optimisme
Samtidig peker han på at bedrifter som permitterte når pilene begynte å peke nedover, nå tar folk inn igjen. Det gjelder blant annet Aker Verdal, som har hatt permitteringer over lang tid. Nå har de fått oppdrag igjen og begynner å ta folk inn igjen.

- Her er det folk som har gått permittert i opp mot et år. Nå kommer de tilbake i jobb igjen. Jeg tror vi får se en nedgang i ledigheten igjen tidlig på høsten, sier Solberg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere