Her er det forbudt å selge øl i butikk

Foto: (FIRDA/Google Streetview)

- Det er helt forkastelig, sier den lokale kjøpmannen Gerd Jakobsen - i kommunen som fortsatt har ølmonopol.

07.06.11 11:27

I forrige uke skrev Nettavisen at Frp ønsker at ølsalget skal følge butikkenes åpningstider , og åpner dermed for ølsalg hele døgnet, siden flere butikker har døgnåpent.

Men i dag er det allerede mange kommuner som mener dagens maksimale salgstid for øl, allerede er for vidtrekkende. I dag er det lov å selge øl til klokken 20 på hverdager, og til klokken 18 på lørdager.

LES OGSÅ: - Ølsalg til butikken stenger

- Hele tiden spør folk etter øl
Blant de strengeste er Førde kommune i Sogn og Fjordane, der det er forbudt å selge øl i matbutikkene. De siste årene har kommune etter kommune opphevet ølmonopolet. Førde skal være landets siste gjenværende kommune med kommunalt drevet ølmonopol. Noen andre kommuner, som Fauske i Nordland, har også ølmonopol, men der er driften satt bort til private.

- Det er helt forkastelig at vi ikke får øl i butikk. Kundene tror det ikke er sant når de kommer inn her, sier daglig leder Gerd Jakobsen ved Rema 1000 Førde Torg til Nettavisen.

Den lokale kjøpmannen fortviler. Hun mener det er gammeldags med ølpol.

- Det er ikke sånn det skal være i 2011. Hele tiden spør folk hvor ølet er. Vi synes dette er alt for gammeldags, sier hun bestemt.

- Taper dere mye penger på at dere ikke får selge øl?

- Klart vi taper mye penger på å ikke ha øl i butikken, og klart det er en vare kundene forventer å finne i en butikk i dag. Så det er noe vi savner, sier Jakobsen.

- Viser dem ikke ølpolet
Ølpolet tar hvert år for 800.000 kroner, og pengene går til ulike tiltak i kommunen.

Men den lokale kjøpmannen sier hun ikke forteller kundene sine, som mange er turister, hvor ølpolet er.

- Nei, jeg viser de ikke ølpolet, men viser de hvor de kan få kjøpt øl utenfor kommunen, sier hun.

Dessuten er det dyrt der, påpeker hun.

- Det er jo dyrt om de skal gå på ølpolet å kjøpe øl. Prisen er mye høyere der, sier Jakobsen.

Hva mener du om saken? Si din mening i kommentarfeltet under artikkelen!

- Pris fremfor sortiment
Også Hareid kommune i Møre og Romsdal hadde ølpol, men åpnet for butikksalg fra 1. januar i år.

- Når enkelte nabokommuner gikk vekk fra ølutsalg til salg i butikk, ble det også et problem for oss, forteller Hareid-ordfører Hans Gisle Holstad til Nettavisen.

- Klart at et ølutsalg som skal drives på forretningsmessig basis, må ha en viss form for inntjening. Vi hadde et stort sortiment, mens butikkene kjører på utvalgte sorter, setter ned prisene og selger uten fortjeneste. Det greide vi ikke til slutt å konkurrere med.

- Folk valgte pris i nærliggende kommuner fremfor sortiment, sier Holstad.

- Stenger veldig tidlig
Tall fra Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS), viser at det er ulikt hvordan kommunene praktiserer alkoholloven.

I 2009 var det 347 kommuner som stengte ølsalget klokken 20 på hverdager.

Fire kommuner solgte øl til klokken 19, 38 kommuner til klokken 18, tre kommuner til klokken 17 og en til klokken 16.30.

- Det viser seg at når det gjelder salgstider for øl så bruker de fleste kommunene det som er lovens maksimaltid, sier rådgiver Øystein Skjælaaen hos SIRUS til Nettavisen.

På lørdager er det fire kommuner som trekker gardinen over ølkassene klokken 14. 33 kommuner stenger ølsalget klokken 15, åtte kommuner klokken 16, en kommune klokken 17 og 340 kommuner klokken 18.

- Noen stenger veldig tidlig, men en skal ikke så langt tilbake til da flere kommuner ikke hadde ølsalg i det hele tatt. Men det har jo blitt en større tilgjengelighet de siste ti årene, sier Skjælaaen.

LES OGSÅ: - Butikkøl er bra for nordmenn

- Skjenketider varierer
Nettavisen har den siste uken fokusert på norsk alkoholpolitikk.

Både Senterpartiet og Kristelig Folkeparti har advart mot Frps frislipp av alkohol. For i tillegg til utvidede salgstider for øl, gikk partiets bystyrekandidat i Oslo, Aina Stenersen, også ut og talte varmt for skjenking på utesteder døgnet rundt.

Stenersen vil dessuten legge ned Vinmonopolet, og flytte vin og sprit til matbutikken.

KRF: - Vi må ta upopulære avgjørelser

SP: - Det norske folk ønsker ikke vin i butikken

Når det gjelder skjenketider for alkohol på utesteder, varierer dette veldig fra kommune til kommune.

Slik stenges skjenkingen:

195 kommuner stenger ølkranene og vinsalget klokken 02. 60 kommuner selger til klokken 03, mens resten av kommunene har enda strengere regler: 35 kommuner stenger øl- og vinsalget klokken 01.30, 55 kommuner klokken 01 og to kommuner klokken 23.

Når det gjelder spritservering, er fordelingen blant kommunene som følger: klokken 03 (46), klokken 02.30 (33), klokken 02 (145), klokken 01.30 (27), klokken 01 (86), klokken 00.30 (2), klokken 00 (43) og klokken 23 (1).

- Variasjonen på skjenketider er mye større enn når det gjelder salgstider for øl. Der er det langt færre som bruker maksimaltiden til klokken 03, og det er stor variasjon mellom kommunene, sier Skjælaaen.

Flertallet stenger 02
For tiden pågår det en større diskusjon om hvorvidt maksimal skjenketid skal innskrenkes fra klokken 03 til 02. Men flertallet av landets kommuner stenger allerede tappekranene klokken 02.

- Det er jo større rom for variasjon når det er mange flere timer det er snakk om. Men veldig mange stenger skjenkingen klokken 02, sier Skjælaaen til Nettavisen.

I tillegg viser tallene at antall Vinmonopol i norske kommuner har eksplodert de siste tjue årene - fra 87 i 1980 til 248 i 2009.

Hva mener du om norsk alkoholpolitikk? Si din mening i kommentarfeltet!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.