Her er det første varme NASA-måltidet

Foto: HO (Reuters)

Gruvearbeiderne har ikke spist «middag» på 26 dager. Sjekk NASA-menyen.

02.09.10 13:06

De 33 chilenske gruvearbeidere har vært innesperret i gull- og kobbergruven San Jose utenfor Copiapo i over tre uker. Gruvearbeiderne ga sitt første livstegn i forrige uke etter at deler av gruven raserte og sperret dem inne 700 meter under bakken.

Gruvearbeiderne har tidligere fått forsyninger med druesukker og proteinrik melk, men først onsdag fikk de et etterlengtet varmt måltid.

Middagen besto av kjøttboller, kylling, ris og frukt, melder BBC.

Får hjelp av NASA
En gruppe med eksperter fra den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA har ankommet Chile for å bistå med råd om hvordan gruvearbeiderne skal kunne holde seg friske og sunne.

Det er en ernæringsfysiolog fra NASA som har komponert menyen.

- Vi er svært imponert over organiseringen av redningsarbeidet og kvaliteten på helsebehandlingen som blir gitt, sier leder for NASAs ekspertgruppe, Michael Duncan, under en pressekonferanse onsdag.

I tillegg skal NASA-ekspertene dele sine erfaringer med gruvearbeiderne om hvordan en skal klare å holde ut en tilværelse preget av trange, isolerte og mørke omgivelser.

- Og vi er svært imponert over motet til gruvearbeiderne og hvordan de har klart å organisere seg under disse vanskelige forholdene, sier Duncan.

Skille mellom natt og dag
NASA-eksperten advarer imidlertid mot at gruvearbeiderne røyker eller inntar alkohol. Gruvearbeiderne lever under svært vanskelige forhold, og er utsatt for enorme påkjenninger.

Redningsmannskaper jobber nå med å hjelpe gruvearbeiderne med å skille mellom natt og dag.

- Det viktigste vi gjør nå i forhold til det psykologiske aspektet, er å simulere forholdene til dag og natt, samt dele opp området der de oppholder seg inn i soner, sier den chilenske helseministeren Jaime Manalich under en pressekonferanse.

Så langt har redningsmannskaper på bakken boret 20 meter gjennom fjellet. Boringen startet mandag og de vil sannsynligvis ikke nå fram til de innesperrede gruvearbeiderne før om tre-fire måneder.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.