RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her er det første bildet av dem sammen

Ulv
Ulv (http://viltkamera.nina.no)
Sist oppdatert:
For første gang har ulveparet i Oslo-området blitt fotografert sammen.

Disse unike bildene ble tatt 28. april i år av et viltkamera som tilhører Norsk institutt for naturforskning (NINA). Kameraene er satt opp for å ta bilde av gaupe.

- NINA har flere viltkameraer i østlandsområdet som er ment å ta bilder av gaupe, og det var ved gjennomgangen av bildene fra ett av disse kameraene at den overraskende oppdagelsen ble gjort. Bildene viste to ulver som i samme tidsrom vandrer forbi kameraet, sier Morten Kjørstad, leder i Rovdata, til Rovdata.

Ulvepar
I januar ble det kjent at et ulvepar hadde slått seg ned i Østmarka utenfor Oslo. Rovdata slo dette fast etter funn av spor på snø i området og DNA-analyser av ekskrementer fra dyrene. Det ble også funnet spor i snøen som tydet på at tispa hadde løpetid.

- Noen få har sett ulvene, men vi kjenner ikke til tilfeller hvor dyrene har blitt fanget på film. Dette er helt unike bilder, forteller Kjørstad.

Kjørstad sier at det er vanskelig å si hvilket av dyrene som er tispa, men hvis det er den rundeste av de, kan det tyde på at hun er gravid.

- Det vil i så tilfelle bli første gang på veldig mange tiår at det blir født ulvevalper i Østmarka, sier han.

Viltkameraer
NINA har en rekke slike viltkameraer i Østmarka. Du kan se bildene fra de ulike kameraene her gjennom kartet på NINAs hjemmeside.

Kameraene i Østmarka og andre utvalgte steder på Østlandet skal egentlig overvåke gaupe og registrere familiegrupper av gaupe i områder med lite snø.

- Over de tre siste vintrene har vi fått mer enn ti tusen bilder og av mange forskjellige dyrearter, men dette er første gang vi har fått foto av ulv. Det er jo morsomt at vi nå fikk bilder av akkurat disse dyrene som så mange har meninger om og det er stor interesse rundt, sier forsker John Odden i NINA.

Odden sier at man ikke ønsker å stedfeste hvor bildene er tatt. Spesielt ikke nå i yngletida.

- Rovdata ønsker ikke at dyrene skal forstyrres. De er ikke nødvendigvis redd for tjuvjakt, men de er redd for mye trafikk i området hvis stedet blir kjent, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere