*Nettavisen* Nyheter.

Her er det ikke lov å sjekke legitimasjon

Foto: (Svalbard Explorer)

- Utelivets svar på ville vesten.

07.02.13 19:58

Her kan du få dobbel whiskey og bartenderen har ikke rett til å be om legitimasjon. Paradoksalt nok er det ikke lov til å selge rusbrus og du må være 20 år for å kjøpe Baileys.

På Svalbard må nemlig utelivsbransjen forholder seg til en utdatert forskrift fra 1998, som avviker på flere punkter fra den ordinære norske alkohollovgivningen som gjelder for fastlandet.

Det skriver Nordlys.

Ulogisk
Advokat Eskild Freibu har bevilgningssaker som spesialfelt, og ble engasjert av Helsedirektoratet v/KORUS-Nord i Narvik til å forelese om alkoholregelverket på et Ansvarlig Vertskap-kurs på Svalbard i januar.

I forbindelse med dette innså Freibu at forskriften inneholder flere ulogiske punkter.

- Forskriften fra 1998 er som en barbert versjon av den norske alkohollovgivningen. Det er som å komme til et annet land, sier Freibu til Nordlys.

Blant annet opererer den med ordinære 18/20-års aldersgrenser for øl, vin og brennevin, men har ingen bestemmelser om skjenkestedet rett eller plikt til å avkreve gjestens legitimasjon for å avklare vedkommendes virkelige alder. Dette til tross for at det kommer fram i Ruspolitiskhandlingsplan for 2012-2013 at alkoholforbruket på Svalbard er høyere per innbygger enn gjennomsnitt på fastlandet.

- Hvordan skal lokalstyret med et slikt utgangspunkt kunne påtale for slapp legitimasjonskontroll ved skjenkestedene? Hjemmel for legitimasjonskontroll bør etter min oppfatning inntas i forskriften, sier han.

- Har ikke fulgt utviklingen
Likevel velger utelivsaktører på Svalbard å spørre gjestene etter legitimasjon.

- Hva regelverket sier en ting, men vi praktiserer etter norsk lov, sier eier og daglig leder ved Karlsberger pub, Steve Daldorff Torgersen.

- Det er tydelig at lovgivningen her på Svalbard ikke har fulgt utviklingen. Men det meste her fungerer akkurat som på fastlandet, fortsetter han.

Alkoholforskriften har også den gamle inndelingen av øl, vin og brennevin etter produksjonsmåte, og ikke etter dagens vanlige inndeling av alkoholgruppe 1, 2 og 3 ut fra alkoholstyrke i ublandet form på flaske.

Dette innebærer at den populære likøren Baileys har 20-årsgrense og at rusbrus ikke er tillatt å selge på Svalbard. Samtidig er det ingen krav til alkoholfrie alternativ.

- Rusbrusen fantes ikke da forskriften ble skrevet. Det blir litt som at det står lite om internett i grunnloven fra 1814, forklarer Freibu.

- Jeg antar at dette er en utilsiktet virkning av at alkoholforskriften ikke er blitt oppdatert med endringen av klassifiseringsmåten i Alkoholloven av 1989, sier advokaten.

Utfordringer for ølfestival
Baileys inneholder 17 prosent alkohol og har 18 års aldersgrense på fastlandet, men på grunn av produksjonsmetoden har den 20-årsgrense på Svalbard.

- Det er et produkt som er blitt spritet opp, og derfor blir det automatisk 20-årsgrense, uavhengig av alkoholprosenten, forklarer Daldorff Torgersen.

Den gamle forskriften inneholder også et forbud mot salg av øl med mer enn sju prosent alkohol. Dette byr på utfordringer for den lokale ølfestivalen.

- Den årlige Oktoberfesten serverer masse ulike typer utenlands øl, og nesten alle disse inneholder mer alkohol enn 7 prosent. Praksisen er dermed ikke samsvarende med gjeldende regelverk for Svalbard, forteller advokaten.

Sydeuropeiske tilstander
I stor kontrast til disse tilsynelatende rigide reglene er det sydeuropeiske tendenser på spritskjenkingen. Det er nemlig ingen begrensning på hvor mye sprit en drink kan inneholde.

- Hos oss kan du få en dobbel whiskey på åtte centiliter, innrømmer Daldorff Torgersen.

- Men vi er streng i forhold til overskjenking og vurderer alltid risikoen for at gjesten kan bli overstadig beruset, legger han til.

På fastlandet kan man ikke servere mer enn fire cl sprit, med mindre det er en standarddrink hvor oppskriften krever det, som for eksempel Long Island Ice Tea.

Det finnes heller ingen vandelskrav til bevillingshaver og skjenkestyrer slik som det er på fastlandet.

- Mekka for useriøste aktører
- Skylder du millioner i moms og er dømt for underslag eller ulovlig alkoholsalg er det bare å flytte til Svalbard. Der kan de ikke nekte deg å åpne pub på bakgrunn av kriminell bakgrunn, påpeker Freibu og fortsetter:

- Kombinasjonen av ingen vandelskrav, lav skatt, ingen alkoholavgifter eller merverdiavgift, ingen krav til kunnskapsprøve for skjenkebevilling, høyt alkoholkonsum i befolkningen og gode fortjenestemuligheter, samt at personer uten oppholdstillatelse på fastlands-Norge lovlig kan arbeide på Svalbard, tilsier at her ligger ”landet åpent” for useriøse aktører.

Nå har han bedt om at Helsedirektoratet må ta tak i situasjonen slik at det blir ryddige retningslinjer også for skjenkebransjen på Svalbard.

- Her har sentrale myndigheter en jobb å gjøre.

Forslaget er noe en samlet utelivsbransje på Svalbard stiller seg bak.

- Vi ønsker at myndighetene rydder opp i reglene. Det er veldig uheldig med et regelverk som ikke fungerer i henhold med intensjonen, mener Daldorff Torgersen.

Les flere saker fra Nordlys.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.