OSLO (Nettavisen): Vil du kjøre melkebil eller jobbe som arkitekt i Lofoten, være rørlegger i Bodø eller jobbe på patologiavdelingen på Nordlandssykehuset?

I Nordland fylke skriker de etter fagarbeidere, men det er vanskelig å rekruttere til ledige stillinger, også fra områder lenger sør der ledigheten er høy, melder Adecco. Tendensen er den samme i Troms og Finnmark.

- Vi merker at viljen til, og ønsket om å flytte er liten. Folk ønsker ikke å bryte opp, uten å i større grad ha prøvd og ventet litt ekstra der de er i dag, sier Birgitte Konstanse Skjefstad, Adeccos distriktssjef i Nordland, til Nettavisen.

Les også: Nav: 700 færre arbeidsledige i juni

Fredag kom ferske tall fra NAV som viser at det ved utgangen av juni var 81.000 personer registrert som helt ledige. Det er 3700 flere enn for ett år siden. Sammenlignet med forrige måned var det 700 færre helt arbeidsledige. Summen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak, den såkalte bruttoledigheten, var stabil.

- Vil ha dekket hjemreise

Hos Adecco i Nordland sier distriktssjef Skjefstad at de til en viss grad har forståelse for at folk ikke uten videre vil bryte opp og flytte. På grunn av lav flyttevillighet opplever rekrutteringsbyrået også at kandidatene ofte ønsker å jobbe eksempelvis mandag til torsdag, og at forhandler om å få dekket hjemreise og diett.

- Da ser vi at det fort blir uaktuelt for arbeidsgivere som dessverre ikke alltid kan imøtekomme de betingelsene kandidatene har. I tillegg ser vi tendenser til at dette ikke gir langsiktig stabilitet , da den ansatte ofte søker seg tilbake til familie og det nettverket vedkommende kommer fra, sier Skjefstad.

- Videre har vi konkrete eksempler på at aktuelle kandidater har sjekket priser på flybilletten hjem og ser at den nødvendigvis ikke er billig fra småflyplassene. Så legger de inn lønnskrav for å dekke opp for kostnader med hjemreise.

- Må jobbe mer for hver stilling

Skjefstad sier hun opplever at bedriftene strekker seg langt for å få rett kompetanse, men alle har en grense for hvor langt de faktisk kan gå.

- Vi må jobbe mer med hver stilling, sier hun.

Stor mangel på fagarbeidere

Det er stor mangel på fagarbeidere i Nordland, blant annet bygningsarbeidere og helsefagarbeidere. Er du for eksempel tømrer, forskalingssnekker eller sykepleier uten jobb, kan det lønne seg å se nærmere på stillingsmarkedet her.

NAV-oversikten er det i øyeblikket over 300 ledige stillinger i Nordland. (Se hvilke stillinger nederst i denne artikkelen). Er du rørlegger med fagbrev er det for eksempel ledig jobb i Bodø, der arbeidsgiver er behjelpelig med å skaffe hus. Elektromontører kan få jobb i Brønnøysund. I Fauske søker de barleder i heltidsstilling. G-sport i Fauske søker selger og Nordlandssykehuset søker bioingeniør på patologiavdelingen, riktignok i vikariat, men med mulighet for forlengelse. I Flakstad kommune trenger de arkitekt, og vil du kjøre melketankbil i Lofoten er det også ledig jobb.

De aller fleste stillingene Adecco formidler i Nordland lyses også ut i Sverige og en del også i Finland. Adecco trekker også veksler på sitt opplæringssenter i Krakow i Polen.

- Vi har mange dyktige ledige kandidater, og mange spennende stillinger i Nordland, så mye handler nok om å greie å finne «rett par». Kanskje betyr det at både bedriftene og kandidatene må senke krav og forventinger til henholdsvis kompetanse og erfaring, og lønn og betingelser, sier Skjefstad til Nettavisen.

LEDIGHETSKART: Fredag kom NAV med juni-tallene som viser 81.000 helt ledige, 3700 flere enn for ett år siden. Kartet under viser arbeidsledigheten i prosent av arbeidsstyrken fra fylke til fylke.

Prekær situasjon

Hos Adecco i Troms og Finnmark fortelles det også om et stort underskudd av kvalifisert arbeidskraft, særlig innen byggebransjen.

- Jeg har jobbet i Adecco siden 1988 og kan ikke huske at det har vært slik som nå tidligere. Selv om vi hadde en lignende periode for åtte-ti år siden, var ikke situasjonen like prekær, for da var vi veldig få bemanningsbyråer, sier distriktssjef Lisbeth Kåberg til iTromsø.

Hun sier hun har forståelse for at det for mange er vanskelig å flytte, men understreker at det er mer enn nok jobber å få i Tromsø.

- Det er Nord-Norge det er fart i, så kom til oss, vi har jobb, lyder hennes utfordring.

Birgitte Konstanse Skjefstad hos Adecco i Nordland er enig og sier at det også handler om å markedsføre tilbudene i landsdelen bedre:

- Vi som jobber og bor i denne fantastiske delen av Norge må nok bli flinkere både til å markedsføre oss, og å gjøre oss attraktive. Ikke bare i forhold til lønn, men like mye i forhold til bolig, barnehageplasser, skole, kultur, infrastruktur og lignende, sier hun.

Ledige stillinger i Nordland akkurat nå på NAVs oversikt: