RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her er det livsfarlige synkehull

Foto: DAN BALILTY (AP)
Vær bevisst på livsfarlige synkehull dersom du reiser til dette populære feriemålet.

Dødehavet er et yndet feriemål for titusener av turister. Men nå advares det mot livsfarlige synkehull som er i ferd med å spre seg på sandbankene rundt Dødehavet. Eli Raz er én av dem som fikk erfare hvor ubehagelig det er å bli slukt av et slikt hull.

I frykt for at han aldri ville bli funnet igjen i den 10 meter dype gropen, rablet han ned testamentet sitt på et postkort. Først etter 14 timer ble han funnet og dratt opp fra gropen uskadd.

Kartlegger synkehullene
Fem år etter hendelsen forsøker den 69 år gamle geologen å redde andre fra en lignende skjebne ved å kartlegge alle synkehullene rundt Dødehavet, melder nyhetsbyrået AP.

Disse underjordiske hullene kan åpne seg på et øyeblikk og sluke alt som er over den. Fenomenet skyldes vannmangel, sammensatt av turisme og kjemikalieindustri og befolkningsvekst, ifølge Raz.

– Dette er det mest enestående beviset på de brutale, menneskelig aktivitetene rundt Dødehavet, påstår 69-åringen.

Rundt Dødehavet, som er det laveste punktet på kloden, er det satt opp en rekke skilt som advarer mot slike synkehull. Men det er for kostbart å kontrollere hele området, og dermed finnes det mange usikre steder rundt innsjøen.

Kritisk skadd
For to måneder siden var det en israeler som ble kritisk skadd da han falt ned i en grop. Ifølge Raz er det 3000 slike groper rundt sjøen, og sannsynligvis det samme antallet på synkehull som ennå ikke har åpnet seg. Disse synkehullene ødelegger også for utbyggingen rundt Dødehavet, og flere hotellplaner har blitt skrinlagt grunnet dette.

Vannstanden i Dødehavet har sunket med en tredel siden 1960-tallet da Jordan og Israel bygget ut flere anlegg for å omdirigere vannet som gikk gjennom Jordan-elven.

Hullene formes når saltlagene under jorden blir oppløst av underjordisk ferskvann. Les mer om Dødehavet i faktaboksen i høyre marg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere