- Viruspolitiet er tilbake, skriver østerrikske medier mandag idet ordningen med «lockdown» for uvaksinerte innledes.

1,6 millioner uvaksinerte

Mange har ytret seg kritisk til den nye ordningen. Kronen Zeitung beskriver det som en overvåking i enestående skala når hver innbygger over 12 år til enhver tid må forvente å bli sjekket.

Ifølge avisa er det 1,6 millioner innbyggere over 12 år som ikke er vaksinert.

Må holde seg hjemme

Fra og med midnatt må uvaksinerte østerrikere holde seg hjemme med mindre de skal på jobb, til legen eller på butikken eller beskytte liv, helse og eiendom, bestemte landets regjering søndag. Det er også tillatt å gå ut for å trekke frisk luft.

Regjeringen er misfornøyd med den lave andelen fullvaksinerte i landet. 63 prosent er fullvaksinerte, 67 prosent er delvis vaksinerte med koronavaksine, ifølge tall samlet inn av Our World in Data (se illustrasjon. Det er pinlig lavt, ifølge landets myndigheter.

Den nasjonale nedstengningen for uvaksinerte ble varslet av statsminister Alexander Schallenberg på et pressemøte fredag. Søndag ble den godkjent av regjeringen.

Barn under 12 år er unntatt fra reglene.

Kan få bøter

Regjeringen har også bestemt at det vil bli utført tilfeldige kontroller for å sjekke at reglene blir fulgt. Regelbrudd kan bli straffet med bøter opp til 1450 euro, tilsvarende nesten 14.500 norske kroner, melder NTB.

Statsminister Schallenberg har uttalt at landets delstater står fritt til å innføre enda strengere retningslinjer hvis det trengs.

Han sier at avgjørelsen om nedstengning for uvaksinerte ikke har vært lett.

- Med den vaksinasjonsgraden vi nå ser, vil vi bli fanget i en ond sirkel av nye smittetilfeller, sa Schallenberg søndag.

Stadige smitterekorder

Østerrike ser stadig nye smitterekorder denne høsten. Søndag ble det registrert over 13.000 nye smittetilfeller i landet.

De siste sju dagene har smittenivået ligget på 814,6 tilfeller per 100.000 innbyggere. Hvis man kun ser på uvaksinerte, er det tilsvarende tallet 1400 per 100.000.

Nedstengningen vil i første omgang vare i ti dager og omfatter rundt to millioner innbyggere, ifølge NTB.