Denne uken har det vært lange køer utenfor Grønland politistasjon i Oslo bare for å få hentet ferdige pass, meldt blant andre av VG, som onsdag snakket med flere personer som hadde stått i køen i timesvis.

Da Nettavisen fredag i 13-tiden troppet opp for å dokumentere kaoset og prate med illsinte Oslo-beboere ble vi møtt av et sjokkerende syn: Null kø. Inne i lokalene var det et titalls personer som satt og ventet på sin tur, men ikke noen oppsiktsvekkende folkemengde, sammenlignet med en vanlig mai måned et annet år.

Politiet selv har ikke noen god forklaring på hvor køen har blitt av:

– Det kan være mange årsaker til at køen på et gitt tidspunkt er enten lang eller kort, det er et situasjonsbilde som er dynamisk fra dag til dag, sier seksjonsleder for forvaltning ved Oslo politidistrikt, Elisabeth Lund, til Nettavisen.

Les også: Innfører strengere krav for nødpass

Om det er inneklemt dag og hyttekos som har sørget for at du bør sprinte til passkontoret akkurat nå for å hente passet ditt er ikke sikkert, men:

– Vi er så klart glade for at det ikke er så lange ventetider akkurat nå som det var tidligere i uka. Vi arbeider hver eneste time og dag for å levere best mulig kvalitet og service. Vi håper på kortest mulig ventetider for alle – noe som er positivt for alle som av ulike årsaker står i kø, legger Lund til.

– Rutiner vi må følge

På politihuset i Oslo tar det i gjennomsnitt 10 minutter å få et pass som ligger klart, utlevert, noe som har bidratt til de lange køene gjennom denne uken. I tillegg er det nå opptil sju ukers leveringstid på pass. Politiet tror dette kan stige til ti uker i juli, og situasjonen har blitt omtalt som «passkrise» av flere politikere. På spørsmål fra Nettavisen om hvorfor det tar 10 minutter å få utlevert et pass som er ferdiglaget, svarer Lund:

– Vi har saksbehandlingsrutiner som vi må følge for å sikre at vi leverer ut pass eller nasjonalt ID-kort til rett person. Av sikkerhetsmessige årsaker kan jeg ikke gå inn i detaljene i våre rutiner. De 10 minuttene er en beregnet gjennomsnittstid. I enkelte tilfeller kan det ta litt kortere tid, og ved andre tilfeller kan det ta litt lengre tid, sier Lund.

– Kunne dette vært gjort raskere? Er dere fornøyd med den tiden det tar?

– Vi må bruke den tiden vi trenger for å sikre at vi utleverer passet eller det nasjonale ID-kortet til rett person. Vi ønsker alltid at det skal gå så raskt som mulig uten at det går utover kvalitet eller god service til hver enkelt. Ellers viser jeg til svaret over, svarer Lund.

Innfører strengere krav for nødpass

Produksjonsproblemene på pass påvirker også nødpass. For å sikre at de som er i en nødsituasjon skal få tilgang på nødpass, blir reglene midlertidig strammet inn fra natt til mandag, melder politidirektoratet i en pressemelding fredag ettermiddag.

Fra mandag 30. mai er det bare de som er i en nødssituasjon eller har særlige grunner som får søke om nødpass. Feriereiser faller ikke under kriteriene.

– Vi har stor forståelse for at mange er fortvilet og frustrerte. Det er trist for de som ikke får reist på ferien de har gledet seg til. Men siden det ikke er nok nødpass til alle, må vi sørge for at de som virkelig trenger det får det, sier avdelingsdirektør Bjørn Vandvik i politidirektoratet i pressemeldingen.

De som har hatt time på passkontoret, samt bestilt utenlandsreise, senest 28. april vil også få nødpass.

Nasjonalt system

Tidligere denne uken sa Lund til VG at «vi har ikke noe system som gjør det mulig å bestille time for å hente pass», og det virker ikke som om dette kommer på plass med det første heller. Dette er ikke Oslo politidistrikt sitt ansvar, men direktoratet, sier hun til Nettavisen:

– Kø- og timebestillingsystemet er et nasjonalt system, spørsmål om dette må vi derfor henvise til Politidirektoratet. Vi vil spille inn eventuelle forslag som vi tenker kan avhjelpe situasjonen til vår overordnede fagmyndighet, Politidirektoratet, avslutter Lund.

Passkontor: – Vi får ikke lov til å legge ut ledige timer

Mange steder er det svært lang ventetid på passtimer. I Oslo er neste ledige time klokken 13:45 den 23. november, da Nettavisen forsøker seg denne fredagen i mai.

– Sjekk nettsidene våre jevnlig. Det legges fortløpende ut timer når det oppstår ledig, avbestilt time. Husk også at man kan reise med nasjonalt ID-kort med reiserett til EEU/EØS-landene og Sveits. Vi jobber med å legge ut flere timer i august, september og oktober, sa Lund til Aftenposten i forrige uke.

Trond Angeltveit, leder for passkontoret i Haugesund, sier til Haugesunds Avis at de ikke har lov til å legge ut ledige timer.

– Tiltakene vi har satt inn de siste ukene har gjort at vi faktisk har litt ledig kapasitet, men vi får ikke lenger lov til å legge ut ledige timer.

Grunnen til det er føringer fra Politidirektoratet.

– Det er kapasiteten hos leverandøren som skal trykke opp passet og status når det gjelder råvaremangel som vil avgjøre om vi kan legge ut timene, sier Angeltveit.