Gå til sidens hovedinnhold

Her er det nye fotoboksmonsteret

Sjekker om du har på setebelte, om du har betalt forsikring - og om du overholder 3-sekundersregelen.

De nye fotoboksene med gjennomsnittsmåling som nå står på tre forskjellige strekninger i landet har blitt svært omdiskutert. Konseptet med at du som bilist skal overvåkes over en lengre strekning er ikke helt uproblematisk.

Les også: Nesten ingen tas i gjennomsnittsmålinger

Men de såkalte S-ATK-systemene langs norske veier blekner helt i forhold til EU-prosjektet som går under navnet ASSET (Advanced Safety and Driver Support for Essential Road Transport).

I full bruk i 2013
Dette er et svært avansert fotobokssystem som nå testes ut i Finland, og som er ment utplassert på europeiske veier i 2013. Prosjektet har et budsjett på drøyt 8,1 millioner euro, som blir betalt av EU, og gjennomført av en lang rekke forskningsinstitusjoner i hele Europa.

Ifølge EU er derimot målet at systemet skal være selvfinansierende.

Sjekker en rekke faktorer
Det noe oppsiktsvekkende med systemet er at det ikke bare tar bilder av bilister for å sjekke om det kjører fort. ASSET er utstyrt med 3D-kamera, infrarødt kamera og et vanlig kamera som sammen gjør jobben med å sjekke følgende ting:

  • Fart
  • Avstand til bilen foran
  • Nummerskilt-gjenkjenning for sjekk om forsikring og veiavgift er betalt
  • Sjekk om sikkerhetsbelte er i bruk
  • På sikt ønsker en også såkalt RFID-gjenkjenning i systemet for å sjekke om lastebiler er for tungt lastet
  • En håper også at en kan installere et infrarød kamera i bakken i veien skal kunne registrere blant annet om dekk har for liten mønsterdybde. Under testing gjøres dette ved kontroller av biler som blir tatt til side.

Det finske forskningsinstituttet VTT mener også at kameraet kan sjekke biler klimagassutslipp. Nøyaktig hvordan dette oppnås er ikke klart.

Sjekkes i sanntid
Testmodellen som nå er på veiene i Finland, er koblet direkte opp til en sentral database, der en kan få informasjon om biler har begått et lovbrudd i sanntid - inkludert om de da har alle papirer i orden.

Systemet som nå testes ut er montert på en stor tilhenger med generator som driver systemet, men målet er at systemet skal få plass inni politibiler. I Tyskland er det satt opp en lignende løsning som en fotoboks langs veien.

Målet med prosjektet er, utover at det skal være selvfinansierende, at en skal forbedre sjåførenes atferd på veien. Som Nettavisen skrev onsdag, var en lang rekke liv tapt i trafikken i 2009 i Norge direkte relatert til mangel på bruk av setebelte.

Les også: 9 av 60 dødsulykker på Østlandet i fjor kan ha vært selvmord

Under kan du se innslag fra tysk TV som har besøkt teststedet i Tyskland.

HTML EMBED

Kommentarer til denne saken